Sony-Xperia-S-4-466x500Chiar daca parteneriatul cu Ericsson este deja istorie, Sony se mentine in avangarda producatorilor de telefoane mobile, demonstrandu-si forta cu noile modele Xperia. Dupa mai bine de o saptamana in care am folosit aproape exclusiv modelul Xperia S, cred ca pot certifica faptul ca Sony nu a piedut nimic din atractivitatea pe care telefoanele sale au stiut dintotdeauna sa o exercite si mai departe o sa va povestesc si de ce.

Cu Xperia S, Sony a folosit un as pe care il avea de ceva vreme in maneca si anume tehnologia BRAVIA, care a fost adaptata pentru super display-ul de 4,3 inci al acestui smartphone. Si efectele se vad si asta extrem de clar, cu culori puternice si bine echilibrate si detalii super clare, pe care le vei aprecia cel mai mult atunci cand vei rula continut video HD, unul dintre punctele forte ale acestui telefon. Procesorul dual-core la 1,5 GHz si memoria de 32 GB completeaza in mod fericit echiparea pentru inalta definitie a acestui telefon, care poate functia si pe post de excelenta consola de jocuri portabila, cu o putere de calcul comparabila cu a unei tablete PC sau chiar laptop dintr-o generatie ceva mai veche.

Dar asupra performantei voi reveni ceva mai incolo, pentru ca impactul vizual al acestui smartphone este primul lucru care te impresioneaza. Designul se remarca prin unghurile drepte, doar usor indulcite de fine curburi ale extremitatilor. Aspectul cubist da bine, iar materialele folosite sunt de buna calitate. Asamblarea este solida si nu se aud scartaieli ale capacului dorsal, care ofera acces la baterie si la locasul pentru mini SIM, ceea ce surprinde intrucatva, dar fiind profilul destul de suplu al telefonului ( dar, e drept, nu atat de suplu ca un Samsung Galaxy S3, spre exemplu).

Cel mai atractiv element de design este bara transparenta iluminata aflata in patea de jos a telefonului, care afiseaza in interior simbolurile pentru functiile Back, Home si Menu. Bara arata foarte bine si vei avea tendinta naturala de a apasa pe cele trei simboluri, insa nu se va intampla nimic, pentru ca senzoriii corespunzatori sunt amplasati deasupra, sub trei puncte destul de greu vizibile, motiv pentru care de multe ori va trebui sa apesi de mai multe ori pentru a nimeri exact comanda, mai ales pe intuneric.

Pe cat de bine arata bara transparenta, pe atat de frustranta poate fi experienta senzorilor, dar dupa cateva zile te obisnuiesti (cu ce nu te obisnuiesti in tara asta?). In rest, pe latura stanga a telefonului vei gasi un port micro-USB, acoperit de un capacel pentru care ar fi util sa nu-ti tai unghiile prea scurt. Pe latura dreapta, ai un port HDMI, sub acelasi gen de capacel, butonul pentru volum si un buton dedicat pentru declansatorul camerei. Pe latura de sus este amplasat un jack de 3,5 mm pentru casti si butonul de pornire/oprire, care iese bine in evidenta si se simte foarte usor pe intuneric, insa e mai ceva mai greu de accesat atunci cand folosesti telefonul cu o singura mana, din cauza dimensiunilor destul de mari ale carcasei (128 x 64 x 10,6 mm).

Displayul lui Xperia S este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut pana acum la un smartphone, fiind un LCD de 4,3 inci la rezolutie 720p (1280 x 720) si o densitate a pixelilor de 342 ppi, bazat pe tehnologia BRAVIA folosita la televizoarele HD de mari dimensiuni produse de companie. Asa ca rularea clipurilor muzicale si a filmelor cu rezolutii mari este realmente o placere si sunt convins ca veti folosi din plin cei 32 GB spatiu de stocare disponibili pe telefon.

Si daca tot vorbim de spatiu de stocare, trebuie sa mentionez ca Xperia S nu are nici un slot pentru carduri de memorie, asa ca va trebui sa va multumiti cu cei 32 GB interni, care cred ca sunt mai mult decat suficienti. Cel mai mare card de memorie pe care l-am folosit vreodata in telefoane este de numai 8 GB si, sincer, nici pe departe nu am resimtit pana acum vreo problema de memorie. Daca insa preferi sa umbli dupa tine cu o vasta colectie multimedia, 32 GB ar trebui sa te satisfaca. Problema nu e spatiul de stocare, ci faptul ca pentru transferul fisierelor ai nevoie de un PC, pe care trebuie sa instalezi o suita software cu care poti administra, transfera si sincroniza fisiere. Ar fi fost cu mult mai simplu sa poti transfera ceva din telefonul unui prieten folosind carduri de memorie, chiar si atunci cand nu ai un PC la indemana, dar, ma rog, asa a decis Sony.

Xperia S ruleaza Android si la inceput avea pre-instalata versiunea Gingerbread, insa dupa ce instalezi softul pe PC poti face upgrade la versiunea 4.0 a Androidului (Ice Cream Sandwich sau ICE). ICE aduce cateva modificari in structura meniurilor, care sunt impartite mai clar si sunt un pic mai intuitive (desi, ca sa fim corecti, Gingerbread nu avea neaparat o problema cu asta), dar si in mecanica anumitor operatiuni, cum ar fi, spre exemplu, aducerea unui widget pe unul dintre cele cinci ecrane disponibile. Asa ca, daca erai obisnuit cu Gingerbread-ul, vei invata trucuri noi, ceea ce este intotdeauna placut.

In rest, este prezenta gama intreaga de aplicatii uzuale ale Android-ului, dar si o serie de aplicatii proprietare Sony, dintre care as mentiona mai ales Timescape, care integreaza update-uri din conturile tale de Twitter si Facebook. Daca vasta gama de aplicatii preinstalate nu te satisface, poti oricand sa apelezi la Google Play Store.

Redarea multimedia, cum spuneam, este de o calitate deosebita, gratie excelentului display, dar si pe partea audio Xperia S sta foarte bine. In opinia mea, softul pentru muzica prezent pe playerele Sony ofera cele mai bune rezultate pe care le-am auzit vreodata si la fel este cazul si cu acest smartphone, al carui player muzical reda un sunet exceptional. Daca il folosesti cu o pereche de casti de calitate, vei fi foarte placut surprins, dar chiar si cei care obisnuiesc sa asculte muzica pe difuzorul telefonului vor fi la fel de surprinsi, pentru ca difuzoarele telefonului ofera un sunet destul de puternic si foarte clar. Macar de si-ar lua un Xperia S cei care ne delecteaza cu manele prin metrou, ca macar am intelege mai clar cuvintele :) .

Xperia S este echipat cu o camera foto performanta, de 12 MP, cu senzor Exmor, si o a doua camera frontala de 1,3 MP, care isi face si ea treaba foarte bine. Camera principala poate captura imagini la 12 MP doar in format 4:3, asa ca daca te-ai obisnuit cu formatul 16:9 vei apela la setarea de 9 MP, care oricum este mai mare decat obisnuitii 8 MP ai smartphone-urilor high-end. Fotografiile sunt insa superbe in ambele cazuri, si diferentele sunt greu sesizabile pentru oricine altcineva decat un fotograf avansat. Imaginile sunt vibrante si clare si este o placere sa capturezi un instantaneu, intrucat camera este foarte rapida si poate fi setata sa faca direct poza dupa apasarea butonului dedicat o singura data. Adica nu este nevoie sa apesi odata ca sa pornesti camera si apoi inca odata pentru a face poza. Mai mult, gratie procesorului performant al acestui smartphone, poza este foarte rapid prelucrata si stocata si poti face inca una in foarte scurt timp.

Calitatea fotografiilor o puteti constata si din imaginile atasate. Ar mai fi de mentionat si varietatea setarilor disponibile pentru camera, care se dovedeste un excelent inlocuitor pentru orice camera point-and-shoot, asa ca vei gasi setari pentru diverse scene, inclusiv 3D, detectia zambetului sau auto-focus. Pe partea de video, camera filmeaza FullHD 1080p la 30 de cadre pe secunda fara nici o problema si puteti vedea un exemplu mai jos.

Chiar daca se poate scoate capacul dorsal, bateria de 1750mAh a lui Xperia S este ferm incastrata in telefon, asa ca nu vei putea umbla decat la SIM, asa ca te poti intreba la ce bun nu i-au facut si SIM-ului o fanta pe lateral, ceva. Ma rog, bateria are o autonomie absolut insuficienta, cum de altfel era si de asteptat. Cand ai un ecran BRAVIA, pe care poti rula HD dupa pofta inimii, este greu sa te abtii si daca bantui prin telefon doar de placere, sau, dupa ce instalezi Android-ul 4.0, de pura curiozitate, vei goli destul de repede bateria.

Cu o utilizare conservatoare, poti obtine o zi de functionare, asa ca daca vrei sa te bucuri plenar de tot ce-ti poate oferi acest smartphone, e bine sa umbli cu cablul de alimentare dupa tine. Estimarile Sony de pana la 8 ore si jumatate de convorbiri si 420 de ore in standby sunt destul de greu de confirmat, depinzand mult de modul in care iti folosesti telefonul si Xperia S te cam imbie s-o faci des. Mai ales pentru si la capitolul conectivitate sta foarte OK, cu obisnuitele Wi-Fi, GPS si Bluetooth, dar si cu ultimul racnet, NFC (adica Near Field Communications, care promite sa devina o mare chestie, dar e usor inutila in momentul asta, daca nu stii si pe altii cu telefoane compatibile cu aceasta tehnologie).

Sony Xperia S este un smartphone superb, care ruleaza Android 4.0 cat se poate de fluent si are tot ce-i trebuie pentru orice aplicatie mobila sau continut multimedia ai vrea. Display-ul mare si imaginile superbe pe care le reda ar fi poate principalul sau atu, dar si performanta in aplicatii si camera de 12 MP sunt tot atatea argumente forte. Autonomia, insa, lasa de dorit, dar asta nu este doar problema lui Xperia S, ci si a mai tuturor smartphone-urilor de top ale momentului. Un telefon complet, cu un design futurist atractiv si un pret relativ mic fata de alte smartphone-uri la acest nivel de echipare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.