Canon-Pixma-MG2150-1-500x344

Este ceva vreme de cand nu am mai folosit, si cu atat mai putin testat, o imprimanta, asa ca saptamana petrecuta in compania lui Canon Pixma MG2150, o multifunctionala pentru acasa creata de Canon, mi-a trezit multe amintiri legate de aceasta clasa de produse, cu care nu m-am mai intalnit de multa vreme.

Poate unii dintre voi au avut o experienta similara si imprimanta, copiatorul sau scannerul nu mai au o utilitate prea mare acasa. Documentele pe care le scriu in prezent raman in exclusivitate in format digital, si sunt in general destinate fie e-mail-ului, fie publicarii pe un site web si rareori am mai avut nevoie sa tiparesc ceva.

Procesul de documentare este si el exclusiv electronic si a trecut de mult vremea cand „trageam la xerox” ceva ce doream sa pastrez sau scanam ceva din vreo revista sau asa ceva. Dar chiar daca pentru cineva ca mine o multifunctionala nu face decat sa starneasca nostalgii, nu inseamna ca un astfel de echipament nu se poate dovedi extrem de util, colt cu esentialul, pentru un elev sau un student, sau pentru oricine isi mai ia de lucru si acasa si are nevoie in munca sa de o imprimanta, copiator sau scaner.

Asa ca MG2150 justifica spatiul ocupat pe biroul de acasa si isi face treaba foarte bine si de o maniera economica, asigurand costuri destul de reduse per pagina. Pe mine unul cel mai mult m-a atras la Canon Pixma MG2150 functia de imprimare foto (ocazie cu care am mai facut si un pic de curatenie prin directorul cu poze, care devenise usor impracticabil). Am printat pe coli A4 obisnuite si pe un carton subtire si lucios care a aproximat foarte bine hartia foto, pe care din pacate nu am avut-o la dispozitie, si am obtinut rezultate mai mult decat decente. Pentru o imprimanta atat de ieftina pozele scoase au fost foarte clare si cu un colorit extrem de apropiat de original, chiar si fara a folosi hartie foto speciala. Nuantele de culoare au fost redate fidel si cu un impact vizual destul de puternic, iar detaliile au fost clare si bine conturate. Textele alb-negru au iesit si ele foarte bine. Cat despre vitezele de printare, o fotografie format A4 a iesit in aproape doua minute (1 minut si 53 de secunde, mai precis), iar in formatul popular 10×15 sub un minut (47 de secunde). In general, daca nu aveti de imprimat documente imense, pe care probabil ca le scoateti la birou, MG2150 se achita foarte bine de sarcinile „casnice”.

Scanerul de 1200 dpi are un mod de scanare automata, care recunoaste ce se scaneaza – o fotografie sau un document – inainte de salvarea fisierului. Lizibilitatea documentelor scanate se poate imunatati cu functia Auto Document Fix.

Comenzile aparatului se gasesc in stanga capacului scanner-ului si sunt destul de simple si intuitive. In total ai noua butoane, sase LED-uri si un display digital capabil sa afiseze doar sapte caractere. Asa ca multe informatii legate de starea imprimantei sunt afisate sub forma de coduri pentru care veti avea nevoie sa folositi manualul pentru a le descifra.

MG2150 foloseste doua cartuse de cerneala de tip FINE, unul negru (PG-540) si un altul tri-color (CL-541), cu picaturi de cerneala de minimum 2 pl si o rezoluţie de imprimare de pana la 4800 dpi. Cartusele au un randament estimat de Canon la 180 de pagini ambele (pentru o pagina cu o combinatie de text si grafica), dar puteti opta si pentru variantele XL, care asigura 600 de pagini (negru) si 400 de pagini (color). Preturile medii ale cartuselor se situeaza la circa 60-70 lei pentru cel negru (in jur de 90 de lei varianta XL) si 70-80 lei pentru cel color (circa 90-100 de lei varianta XL). Cartusele se incarca frontal, pe aceeasi latura pe care se incarca si hartia, asa ca puteti amplasa imprimanta cu spatele la perete, intrucat la panoul dorsal nu veti avea nevoie sa umblati decat daca eventual se blocheaza vreo hartie inauntru, ceea ce mie nu mi s-a intamplat cat timp am folosit-o.

Instalarea imprimantei este foarte simpla. Aveti de scos o gramada de „scotch”-uri si de parcurs pasii explicati foarte simplu in instructiuni. Pentru introducerea cartuselor treebuie pornita in prealabil imprimanta, ceea ce va aduce caruselul cu capetele de printare in pozitia optima. Cartusele sunt usor de montat si ele daca urmati instructiunile.

Softurile imprimantei sunt destul de multe si contin cam orice functie de care ai putea avea nevoie la o imprimanta. Poti printa in diverse layout-uri si poti selecta o multime de parametri ai printarii, aplicatiile fiind usor de folosit si destul de intuitive. Desigur poti folosi si functiile de printare ale sistemului de operare, dar este destul de fun sa folosesti softul imprimantei si ceva mai intuitiv. Dincolo de functiile software obisnuite la orice imprimanta se remarca functia unica Full HD Movie Print de la Canon, cu care poti imprima cadre din filme HD, dar si Creative Park Premium, un serviciu online ce permite descarcarea de modele pentru diverse tipuri de printari si multe altele. Din softul Easy-PhotoPrint EX poti aplica diverse filtre distractive fotografiilor, iar pentru imprimare simpla de pe Web, poti folosi Easy-WebPrint EX.

La pornire, MG2150 executa diverse operatiuni de intretinere care uneori pot dura pana la 30 de secunde sau chiar si mai mult, asa ca nu vei castiga vreun concurs de printat viteza, dar acasa asta nu cred ca va deranja prea mult.

Din punct de vedere al conectivitatii, ai un singur port USB in spate si, ca de obicei la imprimante, nu ai cablul USB inclus. Acesta este un cablu tipic pentru impimante, cu USB normal la un capat si un conector patrat mai mic la celalt (se numeste USB Tip B), asa ca daca nu ai asa ceva pe acasa de la vreo imprimanta mai veche, spre exemplu, ai grija sa cumperi unul odata cu imprimanta, ca altfel o sa ai acasa doar un copiator. MG2150 nu are suport wireless, si la nivelul asta de pret nici nu vei gasi asa ceva

Canon Pixma MG2150 este un multifunctional ieftin si economic, foarte potrivit pentru cei ce au nevoie pe acasa de un copiator sau scaner sau de o imprimanta. Nu are viteza si randamentul optim pentru utilizarea la birou, fiind un echipament din gama entry-level, dar se achita mai mult decat onorabil de sarcini, asa ca vi-l recomand, pentru ca nu stii niciodata cand ai putea avea nevoie de vreuna din functiile sale. Pe scurt: bun pe langa casa omului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.