Nexus 6 e cel mai bun telefon cu Android. Am spus asta și m-aș putea opri aici, deoarece nu poți obține ceva mai bun din lumea creată de Google. Totuși, pe cât de mare e Nexus 6 merită o explicare a tuturor punctelor sale forte. Și sunt o grămadă.
Nexus 6 e creat de Motorola și nu știu cine avea nevoie mai mult de acest dispozitiv. Google pentru a avea, în sfârșit, un smartphone premium ori Motorola, deoarece reprezintă succesul revenirii sale pe piață. Cert e că cele două companii au reușit să furnizeze un dispozitiv care poate obține multe complimente.
Click aici pentru pret si mai multe detalii!
Introducere
Înainte să apuc să folosesc Nexus 6 am folosit un iPhone 6 și am spus că deși nu e perfect, e cel mai bun. Există un mare minus pentru care Nexus 6 nu poate primi aceeași caracterizare, îl voi trece la „Puncte contra“, dar ceea ce a reușit Google să facă din Android cu 5.0 Lollipop reprezintă un salt în față cum nici Apple n-a reușit cu iOS 7 în urmă cu peste un an.
Ca hardware, Motorola Nexus 6 are un ecran de 6 inci și este la limita dintre un phablet și o tabletă de 7 inci. Are poate cele mai bune dotări pe care ți le-ai dori, cu un procesor Qualcomm Snapdragon 805 cu patru nuclee la 2,7GHz, o memorie RAM de 3GB și spațiu de stocare de 32 sau 64GB. Nu ai slot de card microSD, iar slotul pentru SIM (nano) este în partea de sus și accesibil doar cu o cheie ca la iPhone, Huawei sau HTC.
Camera foto de pe Nexus 6 este de 13 megapixeli și are stabilizare optică, ca plus față de modelele din anii precedenți. Niciun Nexus n-a excelat până acum pe partea de fotografie, iar acesta nu e o excepție. Filmează însă 4K, dar aplicația mi se pare mai întârziată decât ar trebui, comparativ cu ce livrează companii precum LG, HTC sau Samsung prin ale lor. Asta e vina Google însă. De asemenea, camera are un ring flash, adică două LED-uri diametral opuse pentru bliț care sunt la fel de utile (sau inutile) ca unul singur.
Bateria de pe Nexus 6 este de 3.220 mAh cu o autonomie peste medie, dar nicidecum cea mai bună. Rezoluția Quad HD de 2.560×1.440 pixeli își spune cuvântul asupra consumului, mai ales că este și AMOLED (tehnologie care consumă mai mult când afișază imagini cu nuanțe de alb). Am ajuns la ecran și acesta are două minusuri semnificative. Nu este suficient de luminos (cel puțin nu ca Galaxy Note 4 sau altele AMOLED ori LCD) și la cea mai mică treaptă de luminozitate întreg ecranul capătă o nuanță de roz pronunțată, vizibilă mai ales pe zonele albe.
Mai trebuie spus despre hardware că Motorola a reușit să ofere un telefon foarte bine construit. Cadrul de metal, către care telefonul se îngustează, îți conferă un sentiment de robustețe, iar marginile înguste au permis montarea unui ecran atât de mare în dimensiuni aproape rezonabile. Zic rezonabile, deoarece este un telefon mare și dificil (ca să nu zic imposibil) de folosit cu o singură mână. Apoi, Motorola a creat marginea de jos mai îngustă decât cea de sus, e un plus când tastezi, și telefonul e mai subțire în partea de jos decât în cea de sus, reușind astfel să fie bine echilibrat în mână.
În cele două margini de la capetele lui Nexus 6 sunt difuzoare stereo. Nu sunt la fel de bune ca cele de pe HTC One (M8), dar sunt cele mai bune pe care le vei găsi pe alt dispozitiv și să nu fie al taiwanezilor.
Nexus 6 vine cu Android 5.0 Lollipop stock
Odată cu Nexus 6 a debutat și Android 5.0 Lollipop, cea mai nouă versiune a celui mai popular sistem de operare mobil. Lollipop nu este disponibi doar pentru Nexus 6, dar pe el parcă se simte cel mai bine, completându-i acel ecran de 6 inci, accentuându-i performanța hardware și rezoluția ecranului. Animațiile pe care Google le-a creat se desfășoară perfect pe acest smartphone și îmbunătățesc experiența de utilizare.
Această versiune e un pas semnificativ înainte pentru Google, atât în maturizarea Android (KitKat a ajuns să fie instalat pe cele mai multe dispozitive), cât și în implementarea unei noi filosofii de design. Am petrecut, cât am testat acest telefon, o parte semnificativă din timp încercând să descopăr toate animațiile și toate noutățile la nivel vizual. De asemenea, telefonul sesizează când îl ridici și îți prezintă pe ecranul de stand-by dacă ai notificări, câte ai, și poți acționa asupra lor direct din acel ecran.
Ai un meniu în care ceva iese de undeva și te ghidează natural spre butoane și meniuri care te vor ajuta. O fereastră care se închide într-un colț are propria semnificație, cum lansarea camerei foto din ecranul de stand-by se face cu o animație proprie și știi precis ce se întâmplă. Funcțiile de bază din Android și aplicațiile Google sunt mult mai utile implementate în Material Design și la fel vor fi toate celelalte pe măsură ce adoptă noile tendințe.
Un mare avantaj al Nexus 6 e fix Android stock și dacă apreciezi așa ceva, atunci acesta e smartphone-ul de ales.
Puncte pro – Nexus 6
Cel mai bun hardware pe care vreun dispozitiv Nexus l-a avut, de la ce dotări tehnice există în telefon la cum arată la exterior, completat cu curbura ecranului peste margine.
Android 5.0 Lollipop stock este un mare plus și experiența nealterată de alți producători înseamnă și că nu te vei lovi de tot felul de aplicații pe care nu le vei folosi niciodată. Samsung are S Voice, S Memo, LG are propria aplicație de note, iar HTC are BlinkFeed, pe când în Android stock iei doar ce vrei și mai ai câteva servicii Google preinstalate. În plus, interfața e foarte simplă.
Nexus 6 are cel mai bun sunet pe care linia Nexus l-a furnizat vreodată și este, exceptând HTC One (M8), cel mai bun pentru multimedia. Difuzoarele stereo poziționate pe față sunt completate foarte bine cu ecranul mare de rezoluție ridicată.
Puncte contra – Nexus 6
Am început cu telefoane (ca Nexus One) care aveau butonul de pornire, blocare și oprire sus. M-am obișnuit cu el pe lateral, ca în cazul Galaxy S, dar Motorola cred că a făcut cea mai proastă alegere când a pus butonul deasupra tastei de volum. Folosești mai des acel buton decât pe cele de volum și, totuși, a ales o așa dispunere. Poziția e neinspirată și incomodă câteva zile până te obișnuiești.
Ecranul este întrucâtva modest prin nivelul de luminozitate și dezamăgitor prin tenta roz pe care o afișază când reduci luminozitatea la mininum.
Telefonul e mare, oricât de înguste ar fi marginile, iar de asta trebuie să ții cont înainte să îl cumperi. Se va potrivi stilului tău? Vrei un phablet? Mie, spre exemplu, mi-e inutil să nu pot folosi telefonul să tastez cu o singură mână.
Concluzie Nexus 6
Nexus 6 este un telefon cât ecosistemul Android: mare la stat, mare la sfat, imens în noutățile aduse de Lollipop. După două dispozitive de preț mic, Google a decis să revină în lumea în care își valorifică telefonul „concept“ la fel de mult ca rivalii. Nexus 6 e un phablet foarte bun pentru Lollipop și este un smartphone premium pe care să îl folosești cu plăcere. E ceea ce are lumea Android mai bun, dar eu tot îl aștept și într-o versiune de maximum 5,5 inci.