microsoft_logo_securitate-parola-windows_thumb

Trecând peste multitudinea de motive pentru care v-aţi dori să treceţi peste parola la Windows, mai jos voi detalia paşii necesari.

Dacă e să fim sinceri, este incredibil de dificil să uiţi parola la Windows. În schimb, nu este imposibil. Dacă ţineţi un notebook în standby aproape tot timpul şi nu aţi bifat opţiunea să vă ceară parola când îl porniţi, s-ar putea ca, după 30 de zile, când i-aţi dat un restart, să nu o nimeriţi din prima. Nu este exclus, din exces de zel, nici să vreţi să aflaţi parola de la PC a copilului vostru pentru a-l supraveghea mai îndeaproape.

Dacă în urmă cu câţiva ani era incredibil de complicat să treceţi peste parola de la Windows, acum, întregul proces, a devenit mult mai facil. În plus, funcţionează pe orice versiune de Windows, de la NT 3.5, care s-ar putea să nu vă spună nimic, până la Windows 8.1, pe 32 sau 64 de biţi. Nici versiunile de Windows Server nu sunt omise din ecuaţie, indiferent dacă este vorba de Windows 2003, 2008 sau 2012.

Un detaliu pe care trebuie să-l aveţi în vedere, dacă treceţi mai departe, este că nu veţi afla parola de pe un sistem cu această metodă. În schimb, o veţi elimina complet, acţiune care vă va oferi libertatea să intraţi în Windows, să vă accesaţi informaţiile şi, eventual, să asociaţi o nouă parolă respectivului cont.

Există două limitări ale acestui tutorial. Prima este legată de utilizatorii de Windows 8 şi Windows 8.1 care folosesc un ID Microsoft pentru a se autentifica pe computer. În acel caz, pentru a reseta parola de la Windows, trebuie să vă schimbaţi parola de la contul Microsoft accesând această adresă. A doua limitare este legată de cei care şi-au criptat conţinutul hard disk-ului folosind parola de la Windows. Atunci, chiar şi dacă aţi intrat în Windows şi puteţi porni orice aplicaţie, nu vă veţi putea accesa datele decât dacă vă amintiţi vechea parolă.

parola la Windows Stick USB bootabil

De ce aveţi nevoie pentru a scăpa de parola la Windows?

În primul rând, aveţi nevoie de un PC funcţional pentru a crea un stick USB sau CD/DVD bootabil. Eu personal am optat pentru varianta cu stick de memorie, deoarece mi se pare mult mai de actualitate. Programul pe care îl vom folosi pentru întreaga operaţiune poartă numele de Offline NT Password & Registry Editor si poate fi descărcat printr-un click aici.

Arhiva zip proaspăt descărcată trebuie dezarhivată la rădăcina unui stick USB, pentru a obţine fişierele din imaginea de mai sus. Asta nu este însă suficient. Stick-ul respectiv trebuie transformat într-unul bootabil. Pentru acest pas, deschideţi o fereastră de ,,command prompt”, apăsând pe combinaţie de taste Windows + R şi introducând “CMD” fără ghilimele. Din momentul în care aţi apăsat pe tasta enter veţi fi întâmpinaţi de o fereastră similară cu cea de mai sus. În respectiva fereastră introduceţi comanda “X:syslinux.exe -ma X:", fără ghilimele, unde X este litera stick-ului vostru de memorie. Dacă nu aţi întâmpinat vreun mesaj de eroare, înseamnă că stick-ul este funcţional şi puteţi trece mai departe. Pentru a evita orice problemă, înainte de a începe, formataţi respectivul stick în FAT32, printr-un click dreapta pe numele lui în My Computer şi un al doilea click pe Format.

IMG_2125

Cum resetezi parola la Windows?

Porniţi computerul de pe stick-ul USB creat anterior fie apăsând pe F12 sau F8 imediat după ce aţi pornit PC-ul, fie intrând în BIOS şi selectând respectivul stick ca mediu de boot. În principiu, veţi fi întâmpinat de mai multe ecrane pline de mesaje pe care le veţi parcurge prin apăsarea unor taste. De cele mai multe ori, opţiunile implicite sunt corecte, deci ar trebui să nu vă chinuiţi foarte tare.

IMG_2128

Programul vă va scana hard disk-ul sau hard disk-urile din sistem pentru instalări de Windows. Dacă aveţi mai multe instalări introduceţi numărul celei corecte. Dacă nu, lăsaţi valoarea implicită [1] şi tastaţi enter. Pentru că parola voastră este înregistrată în regiştrii de la Windows, în etapa următoare, programul se va ancora în această zonă a sistemului. Lăsaţi [1] şi confirmaţi cu enter.

IMG_2131

Rămâne să optaţi pentru scanarea utilizatorilor asociaţi sistemului şi să introduceţi din lista de pe ecran un cod RID aferent contului cu probleme. În acest caz, utilizatorul a fost Puiu şi codul RID, vizibil în marginea din stânga a fost 03e8.IMG_2133

După ce aţi ales utilizatorul, la pasul următorul nu trebuie decât să introduceţi cifra 1 pentru a elimina parola asociată contului. Mesajul ,,Password cleared!” vă va confirma că procesul a fost încheiat cu succes. De aici înainte nu mai trebuie decât să salvaţi modificările. Alegeţi Q pentru a părăsi utilitarul şi la următorul ecran introduceţi Y pentru a salva modificările. Asta a fost tot.

IMG_2134

Ce urmează?

Nu mai rămâne decât să vă reporniţi calculatorul fără stick-ul USB conectat şi să fiţi surprinşi că utilizatorul de Windows, care mai devreme vă făcea probleme, acum nu mai are nici o parolă. Chiar dacă operaţiunea pare destul de complicată, prin prisma faptului că necesită câţiva paşi, aceasta este o soluţie mult mai fiabilă decât să vă reinstalaţi sistemul de operare de le zero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.