Smartphone-urile low-cost cu Android încep să ofere experiențe de utilizare din ce în ce mai plăcute. UTOK 450Q se numără printre aceste smartphone-uri. Am testat telefonul preț de câteva zile și trebuie să recunosc că eram sceptic în privința lui. Totuși, după ce am început să gândesc din perspectiva raportului calitate – preț, impresiile mele s-au schimbat.
UTOK 450Q – Introducere
Cu toate că, pe parcursul timpului, mi-au trecut prin mână numeroase smartphone-uri high-end, care mai de care mai performante și mai arătoase, nu am fost niciodată de părere că aceste gadgeturi merită cumpărate.
Cred că smartphone-ul este un dispozitiv mult prea ușor de pierdut sau de stricat și potențialul lor hardware este irosit, de cele mai multe ori, pe aplicații banale care nu folosesc resurse atât de multe.
Ceea ce contează, în cele din urmă, la un smartphone este stabilitatea și fluiditatea sistemului de operare și a aplicațiilor comune. De aceea sunt posesorul unui smartphone mid-to-low-end pe care îl folosesc cu plăcere de aproximativ jumătate de an. Partea proastă la acest telefon? Sistemul de operare este unul învechit. Mai exact, rulează Android 4.2 Jelly Bean.
UTOK 450Q este un telefon low-end, dar care vine cu ultima versiune a sistemului de operare produs de Google. Cum se descurcă?
Puncte pro
Perfomanța este surprinzătoare. Sincer să fiu, mă așteptam că telefonul să se miște greoi din cauza memoriei RAM limitate. Experiențele mele anterioare cu smartphone-uri cu memorii de 512MB RAM nu au fost deloc plăcute. Totuși, noua versiune de Android este mai bine optimizată pentru dispozitivele low-cost și am fost plăcut surprins de faptul că m-am putut juca titluri precum Edge of Tomorrow sau Real Racing 3 fără să fiu deranjat de lag.
Ecranul este luminos și are un constrast puternic. Rezoluția este comună pentru dispozitivele din această gamă de preț, dar trebuie să recunosc că m-a deranjat puțin schema de culori. Fidelitatea este destul de mică și totul pare să aibă o nuanță ușor gălbuie.
Designul nu este special, dar UTOK 450Q este un telefon subtil. Este destul de subțire și ușor și se ține bine în mână. Carcasele interschimbabile (sunt patru incluse în pachet: roșie, albastră, albă și neagră) au o aderență foarte plăcută și sunt făcute dintr-un plastic ușor cauciucat. Per total, telefonul este bine închegat și nu dă impresia de ”chinezărie”, mi s-a părut un aspect important.
Software-ul este principalul atu al acestui smartphone. După cum am mai spus, smartphone-ul rulează Android 4.4.2 KitKat, iar cei de la UTOK au ales să păstreze aspectul original al platformei și să nu o încarce cu vreo temă kitchoasă. În plus, smartphone-ul nu este încărcat de bloatware, dar vine cu aplicațiile Elefant Reader, Get Lokal și Zonga preinstalate. Aplicația Elefant vine cu 100 de cărți gata instalate și serviciul de muzică Zonga oferă o lună de abonament gratuit.
Puncte contra
Camera foto confirmă categoria low-end din care face parte telefonul. Cu toate că vorbim despre o cameră principală de 8MP, performanța senzorului este scăzută, iar imaginile prezintă zgomot și pixelare și în condiții de lumină bună. Culorile nu sunt redate cu acuratețe, focalizarea este cam greoaie. UTOK 450Q nu este un smartphone pentru pasionații care speră să renunțe la camerele compacte, dar te salvează la fața locului.
Autonomia este sub medie. Vorbim despre un dispozitiv care, în condiții de utilizare intensă (conexiune de internet pornită constant, socializare pe Facebook, muzică în căști, luminozitate la maximum), nu ține o zi întreagă. Bateria se consumă destul de repede și utilizatorii s-ar putea trezi că seara, cu ore bune înainte de culcare, trebuie să își reîncarce telefoanele, dar asta nu ar trebui să ne surprindă.