Era o vreme cand auditiile de calitate se puteau comite doar cu ajutorul unei perechi de boxe cat frigiderul si al unui amplificator rack-abil care trona cu autoritate asupra sistemului multimedia din sufragerie. Pentru cine mai are inca un asemenea aranjament pe acasa, lucrul este inca valabil, dar daca esti pe cale sa iti iei un sistem audio de calitate pentru acasa, optiunile de azi sunt cu mult mai compacte si sensibil mai… aratoase.
Philips a fost dintotdeauna o solutie pentru orice nevoie multimedia si nu se dezminte nici pe parte audio, cu Fidelio SoundSphere DS9800W, un sistem audio compact si deosebit de atractiv care poate fi folosit in configuratia sa primara, si anume de sound dock cu AirPlay pentru iPod-uri, iPhone-uri si iPad-uri, dar si ca sistem de boxe pentru aproximativ orice ambient.
Designul lui Fidelio SoundSphere este surprinzator si indraznet si isi asuma propria identitate, iesind din tiparul accesoriilor Apple, care in general mentin o forma cat mai simpla. SoundSphere este un rebel si forma inedita spune totul despre asta. Seamana cu un vechi tun de pe o corabie de pirati, insa este usor inclinat in fata pentru a directiona mai bine sunetul catre ascultator. Tweeter-ul are propriul locas de aluminiu, amplasat in consola deasupra difuzorului pentru medii, iar forma curbata a acestor boxe nu are doar o motivatie estetica, capitol la care Philips a excelat dintotdeauna, ci constituie si o structura acustica foarte eficienta pentru redarea sunetelor. Curbele sporesc rigiditatea carcasei, ceea ce reduce dramatic orice rezonanta interna si elimina vibratiile si distorsiunile sonore care deseori apar la unele boxe paralelipipedice. Asa ca forma superba este dublata de un fond acustic extrem de robust.
Designul Bass-reflex foloseste un tub pentru basi acordat la volumul acustic al boxei, care poate reproduce basi profunzi intr-un spatiu compact. Forma atent studiata a tubului pentru basi faciliteaza curgerea aerului si permite un bas profund si cu un impact deosebit chiar si la niveluri mari ale volmului, minimalizand turbulentele in fluxul de aer care cauzeaza, de obicei, distorsiuni.
Lemnul a fost dintotdeauna materialul predilect pentru contruirea celor mai bune instrumente muzicale. Calitatile sale acustice naturale il recomanda si azi, atat in productia de instrumente, cat si pentru incinte acustice de calitate. Lemnul folosit pentru aceste boxe a fost curbat cu precizie, cu ajutorul unor tehnici avansate, forma rezultata reducand vibratiile si eliminand distorsiunile, pentru a reproduce un sunet de inalta fidelitate. Carcasa de lemn a fost acoperita cu mai multe straturi de lac, aplicate cu multa grija si apoi polisate la perfectie. Aspectul rezultat este cel al pianelor de concert, un look rafinat si elegant, care se potriveste foarte bine intr-o varietate de ambiente.
Boxa activa este cea stanga si are integrat un receiver Wi-Fi si un amplificator digital 2 x 50W, iar in spate are un mic panel pentru conectori si controale. Acestea includ un conector auxiliar cu jack stereo clasic de 3,5 mm, butoane pentru standby si setup Wi-Fi, conectorul pentru alimentare si o pereche de conectori solizi petru cablul care uneste boxa activa cu cea pasiva. Cablul este suficient de lung pentru a amplasa boxele la mare distanta intre ele si este gros si rezistent. Boxele au o putere de 2x50W RMS, mai mult decat suficient pentru a umple cu sunet o camera de dimensiuni relativ mari. Conexiunea AUX-in permite playback-ul direct al fisierelor MP3 de pe un media player portabil la o calitate sonora superioara.
Daca va intrebati cum e cu wireless-ul daca trebuie folosit acel cablu, ei bine de asta se ocupa dock-ul pentru iPod/iPhone/iPad, care permite incarcarea acestora in timp ce fac streaming catre boxe, asa ca poti reda muzica oricat de mult vrei si te mai alegi si cu o incarcare a dispozitivului de redare. Dock-ul arata si el foarte bine si se asorteaza cu boxele si in plus emite si o lumina alba la baza, care arata foarte bine dar pe care o poti opri daca nu iti place. Dock-ul este compatibil cu toate iPod-urile si iPhone-urile care au conectorul clasic, cu 30 de pini, dar daca aveti un model mai nou, prevazut cu noul conector Lightning, nu veti putea incarca dispozitivul in timp ce face streaming catre boxe, decat daca folositi un adaptor.
Calitatea sunetului redat de SoundSphere este impecabila si fiecare nota muzicala suna exact asa cum a intentionat artistul. Claritatea si naturaletea redarii dau impresia unui sunet chiar mai profund si care acopera o gama sonora mai larga, ceea ce rezulta intr-un sunet natural, care reda extrem de ineligibil chiar si cele mai mici sunete de fundal, ceea ce se poate observa cel mai bine atunci cand rulezi coloana sonora a unui film sau o piesa muzicala care presupune multa instrumentatie de fundal. Vei distinge sunete de fundal pe care boxele obisnuite le estompeaza si vei putea identifica diversele instrumente care se aud intr-o piesa muzicala. Cum spuneam, tweeter-ul este pozitionat deasupra corpului principal al boxelor si emite sunetele cu claritate si in toate directiile, iar amplasamentul a fost calculat cu precizie de inginerii Philips pentru a elimina interferentele, ceea ce sporeste naturaletea redarii. SoundSphere ofera sunetul bogat si cu bass bine definit la care te-ai astepta de la un sistem care costa atat. Volumul sonor este indestulator la 50% intr-o camera obisnuita de bloc, dar intr-o incinta ceva mai mare poti merge cu volumul chiar si la maxim, fara teama de distorsiuni.
Tehnologia proprietara Philips FullSound foloseste Digital Signal Processing de ultima generatie pentru a amplifica redarea muzicii fara a pierde vreo caracteristica a semnalului audio original. Continutul muzical este analizat dinamic si optimizat, iar experienta auditiei capata o precizie sporita si o textura mai bogata.
Tehnologia wireless AirPlay iti permite sa faci stream la intreaga colectie de muzica din iTunes catre statiille de docare Fidelio. Boxele cu AirPlay redau wireIess muzica din iTunes, indiferent daca programul este instalat pe computer, iPhone, iPad sau iPod. Trebuie doar sa conectezi boxele la reteaua ta WiFi, ceea ce poate fi destul de complicat si va recomand sa cititi cu atentie manualul pentru ca procesul nu este prea intuitiv. De asemenea, odata stabilita conexiunea AirPlay, acesta permite redarea muzicii simultan, pe toate boxele AirPlay din casa, indiferent in ce camera se afla.
Exista si o aplicatie SoundStudio pentru iPhone, care iti permite sa ai controlul total al tuturor caracteristicilor audio de pe telefonul mobil (sau iPod/iPad), cu ajutorul unor comenzi simple si intuitive. De asemenea, cu ajutorul aplicatiei poti asculta mii de statii radio din toata lumea, pe internet. Daca, din motive pe care nu mi le pot imagina, alegi sa nu folosesti aplicatia, poti controla sistemul cu ajutorul telecomenzii incluse, care arata la fel de bine ca restul sistemului si are toate comenzile de care ai nevoie (volum, derulare piese, input, mute si pornit/oprit). Singura hiba este ca foloseste tehnologie cu infrarosii asa ca trebuie sa ai camp liber intre telecomanda si boxa stanga. Daca comunicatia intre telecomanda si sistem s-ar fi facut prin radio, WiFi sau Bluetooth ar fi fost cu mult mai bine.
Philips Fidelio SoundSphere este un sistem audio excelent, dedicat utilizatorilor Apple, dar care ii poate satisface foarte bine si pe cei ce nu folosesc dispozitive care incep cu „i”. Eu l-am folosit chiar si ca sistem de boxe pentru computer, cu ajutorului unui banal cablu stereo, si a mers perfect, sunetul redat fiind net superior capabilitatilor unor boxe de birou pentru computer, asa ca avem de-a face cu un sistem suficient de versatil, care poate satisface o multime de scenarii de utilizare posibile. Pretul este in ton cu aspectul premium al acestui sistem si, daca ti-l poti permite, sunt convins ca vei fi extrem de satisfacut de acest sistem.