Majoritatea camerelor foto obisnuiau sa fie ori de o simplitate extrema, cum sunt cele compacte de tip point-and-click), ori de o complexitate de mutle ori dezarmanta cum sunt cele din clasa DSLR-urilor. Dar camerele de tip bridge sau compactele du super-zoom, cum se mai numesc, ating acel compromis ideal intre simplitate in utilizare si complexitatea functiilor disponibile. Nu suntem la prima poveste destre o camere super-zoom, dar este prima oara cand am ocazia sa va povestesc despre o camera care detine un record, mai precis acela de a fi “cea mai mica camera cu zoom 18x din lume”, dupa cum au anuntat-o producatorii.
Asa ca, nu tot ce arata si se simte la mana ca un DSLR este un DSLR. Pentru ca Fujifilm Finepix S2800HD ramane o compacta foarte usor de folosit, in pofida aspectului destul de sofisticat, care aduce destul de bine cu imaginea unui DSLR veritabil. Este o camera foarte potrivita pentru un amator in ale fotografiei, care va fi ajutat enorm de functiile automatizate de care aceasta camera beneficiaza din abundenta. Fotografiile rezultate nu vor castiga vreodata vreun concurs (poate doar unul de instantanee), dar vor oferi amintiri vii, la o calitate foto mai mult decat acceptabila, ceea ce, dealtfel, contin majoritatea albumelor foto pe care le avem cu totii pe acasa.
Asadar, avem de-a face cu inca o compacta, cu lentile cu zoom 18x, o distanta focala 28-504mm, rezolutie de 14 megapixeli si un ecran LCD de 3 inci, o combinatie care acopera o gama larga de nevoi, pentru mai multe tipuri de utilizatori. Cei mai experiementati in ale fotografiei vor aprecia controlul manual deplin oferit de Fujifilm S2800HD, iar incepatorii isi vor face veacul in modul Automatic Scene Recognition, special destinat lor. Camera beneficiaza de o functie Dual Image Stabilization, binevenita la capabilitati de zoom 18x, un viewfinder electronic, dar cu o rezolutie foarte mica asa ca este preferabil sa folosesti in continuarea display-ul, posibilitatea de fotografiere rapida, la 3,7 cadre pe secunda, Tracking AutoFocus si un mod Panorama Shooting care functioneaza foarte precis. De asemenea, camera poate realiza clipuri video HD la 720p si are si un port mini HDMI, pentru a se putea conecta rapis si usor la un televizor HDTV.
Designul lui Fujifilm Finepix S2800HD este foarte asemenanator cu cel al unui aparat DSLR, dar imaginati-va totul la o scara mai mica. Se aseaza foarte confortabil in mana si aderenta materialului este foarte buna, asa ca nu prea are cum sa scape. Greutatea redusa permnite operarea cu doar o singura mana pentru mult timp, dar pentru fotografii la zoom mare este preferabil sa folosesti doua maini. Comenzile sunt destul de numeroase si sunt amplasate ergonomic, in locuri in care degetele ajung foarte usor. Dimensiunile compacte ale camerei ii confera o robustete deosebita; totul este solid si iti da impresia de rezistenta. Camera are si un flash pliabil care necesita insa deschidere manuala. Imediat sub inelul de zoom, care inconjoara declansatorul, sunt amplasate, comod, butoane pentru burst shooting si setarile pentru detectie faciala.
Zona de prindere pentru mana adaposteste la interior cele patru baterii alcaline AA necesare, si tot acolo este si slotul pentru cardul de memorie SD. Capacul de acces la baterii si la card este destul de incomod de deschis si inchis, dar daca pentru transferul pozelor pe un PC folosesti cablul multifunctional inclus (este si USB si AV) nu va fi nevoie sa umbli pe acolo decat pentru schimbarea bateriilor. Ceea ce nu se va intampla chiar asa de des.
Ecranul LCD este suficient de mare pentru a permite incadrarea comoda a imaginii si calitatea imaginii redate este destul de fina pentru a discerne chiar si mici detalii, dar viewfinder-ul, cum spuneam, este de foarte joasa rezolutie si destul de inutil din cauza asta.
Cei trei inci ai ecranului sunt, insa, suficienti pentru afisarea sistemului de meniuri, care la Fujifilm este un pic altfel. Dar este usor de navigat si te vei prinde destul de repede pe unde sunt comenzile de care ai nevoie. Din fericire, pentru cele mai folosite functii ale camerei exista deja butoane cu acces direct, dar, surprinzator, nu ai un buton dedicat pentru filmare. Dar asta nu te va impiedica sa realizezi clipuri HD la 720p, la o calitate decenta, dar care nu impresioneaza prea mult. Performantele video sunt egale cu ale multor alte dispozitive capabile sa filmeze la 720p si la o camera atat de ieftina nici nu prea ai cum sa ai pretentii mai mari. S2800HD se achita onorabil de sarcinile video pe care i le pui in carca si daca nu exagerezi cu zoom-ul sau editezi sunetul ulterior experienta este foarte OK (zgomotul destul de mare al motoraselor pentru zoom este preluat in coloana sonora a clipului filmat).
Camera se achita la fel de onorabil si de sarcinile foto. Va amintiti, desigur, ca avem de-a face cu un simplu point-and-shoot cu fitze, asa ca nu ne putem astepta la calitate foto DSLR. Si S2800HD nu ne surprinde la capitolul asta. Fotografiile rezultate sunt decente pentru un fotograf ocazional si arata bina daca sunt luate in conditii optime de iluminare. Culorile ar putea fi un pic mai vioaie, insa cu o minima editare in PC a pozei asta se rezolva foarte usor. Zoom-ul este OK si imaginile la zoom maxim sunt bine stabilizate si cu o claritate buna. Pentru ceva gen amintiri din vacanta pozele sunt OK, dar daca vrei sa realizezi un album foto “de autor” vei avea nevoie de o camera mult mai buna. Daca te apuci sa maresti excesiv pozele vei incepe sa remarci diverse imperfectiuni, dar pe un monitor obisnuit de computer se vad bine si calitatea este foarte buna chiar si pe un HDTV, daca nu te apuci sa faci zoom-uri extreme, asa ca, pentru ce se presupune ca stie sa faca o digitala compacta, S2800HD se prezinta foarte bine.
Performantele in operare sunt ceva mai slabe ca ale celorlalte camere cu super-zoom testate recent pe acest blog. Secventa de startup este destul de rapida, dar nu impresionanta si exista un lag observabil al declansatorului. Timpul de la o poza la urmatoarea nu este nici el prea grozav, zoom-ul uneori raspunde mai greu, iar autofocus-ul este un mare ganditor, dar, daca ai putintica rabdare…
Bateriile alcaline incluse ar trebui sa te tina aproximativ 300 de cadre, conform producatorilor. Daca folosesti acumulatori Ni-MH autonomia creste la aproximativ 500 de cadre, iar bateriile Lithium iti ofera cam 700 de cadre.
Fujifilm Finepix S2800HD este o camera in mod clar destinata amatorilor si poti obtine fotografii decente pentru un album foto obisnuit. Pentru pasionatii de fotografie, insa, chiar daca pot avea control manual deplin, nu cred ca vor fi prea satisfacuti de rezultate. Avem de-a face cu o camera fara prea mari pretentii, la un pret foarte bun, potrivita, spre exemplu, pentru a deschide cuiva apetitul pentru fotografie. Este compacta si relativ usor de transportat, desi nu tocmai prietenoasa cu un buzunar normal si daca nu fortezi nota (zoom-uri extreme in redare) obtii un set decent de amintiri fotografice. Recomandabila pentru un amator cu un buget limitat.