404 Not Found


nginx
iPod Touch Generatia a 4-a: Oldies but goldies – TechMagazin

iPod-Touch-4th-Generation-2-500x438

Dupa un iPod Nano din actuala generatie, vom vorbi astazi despre un alt iPod, de data asta din generatia trecuta, dar inca foarte OK din toate punctele de vedere. Este vorba de ultimul iPod Touch cu conector de 30 de pini si (probabil) ultimul cu acel finisaj metalic care ar fi un adevarat paradis pentru un criminalist, data fiind abilitatea de a stoca amprente la cea mai mica atingere.

Un design “retro” asadar, datand din timpuri imemoriale (2010 toamna), dar care rezista foarte bine trecerii timpului si ruleaza impecabil actualul iOS 6.1.

Sigur, exista deja pe piata un Touch de Generatia a 5-a, care este superior din foarte multe puncte de vedere, dar unul dintre aceste puncte de vedere mi se pare esential: pretul este dublu. Asa ca un Touch 4 este, in acest moment, cea mai ieftina varianta, daca iti doresti un iPod cu toate functionalitatile.

iPod Touch 4th GenerationCunoscut si drept “iPhone-ul fara telefon” pentru ca literalmente asta si este, iPod Touch este un dispozitiv multifunctional, ce poate fi folosit intr-o mare varietate de scenarii posibile. Dincolo de redarea muzicii, Touch este si un player video foarte bun, gratie excelentului ecran Retina Display, dar si un dispozitiv internet foarte OK, cu unul dintre cele mai rapide browsere mobile pe care l-am vazut. Apple se declara foarte incantata si de capabilitatile de gaming ale lui Touch, dar nu prea il vad ca pe un inlocuitor pentru consolele de jocuri portabile, desi producatorul cam asta crede. Dar fapt ramane ca te poti juca o multime de jocuri pe Touch, practic orice joc gasesti pe Apps Store, asa ca este si un dispozitiv de gaming foarte versatil.

Ar fi nedrept, pentru un produs Apple, sa nu spun cateva cuvinte despre design. Care, in buna traditie Apple, este unul foarte cool (inca). Minimalismul ridicat la grad de arta, propriu produselor Apple, se regaseste si in acest player. Fiind generatia a patra, este de multe ori comparat cu iPhone 4, cu care are multe in comun din punct de vedere al interfetei, insa din punctul de vedere al designului Touch-ul seamana mai mult cu iPhone 3, cu acea suprafata dorsala curbata, iar finisajul metalic al acestuia ma duce cu gandul si mai departe in istorie. Dar Touch 4 ramane cool si astazi, chiar daca 5-ul a adoptat o noua linie de design la fel de cool. Dar zona metalica dorsala este acelasi magnet pentru amprente ca la primele iPhone-uri si dupa o vreme aspectul poate deveni usor deranjant, asa ca s-ar putea sa dezvolti un reflex de a “slefui” playerul cu orice textile ai la indemana.

iPod Touch 4th GenerationIn interiorul Touch-ului gasim acelasi procesor A4 al lui Apple, care motorizeaza iPhone 4 si primul iPad si 512 MB de RAM, deci vei cumpara, de fapt, un mini-computer. Modelul pe care l-am testat avea 16 GB de memorie, mai mult decat suficient pentru nevoile mele si, cred, ale majoritatii utilizatorilor.

iPod Touch 4th Generation Ecranul este acelasi spectaculosul si deja foarte familiarul Retina Display de 3,5 inci, cu aceaasi rezolutie (960 x 640) si densitate a pixelilor (326 ppi) ca la iPhone 4, asa ca imaginile afisate arata exceptional, cu un colorit vibrant si nuante de negru bine definite. Multitouch-ul functioneaza impecabil si chiar daca spatiul pe ecran este mai mic decat la Touch-ul 5, care are o diagonala de 4 inci, ai avantajul de a putea controla totul cu o singura mana, fara nici un efort (si la 5 poti face asta, dar ecranul mai inalt presupune ceva efort, care scade un pic viteza si precizia manipularii, pardon de expresie).

Dotarea hardware este completata de WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR, si suport integrat pentru Nike +. Nu dispune insa de GPS (pacat) si nici de modulul radio, care l-ar fi transformat, practic, in iPhone.

Camera de pe panoul dorsal al playerului este capabila sa inregistreze clipuri video foate decente la 720p (1280×720), dar pentru fotografii nu este cine stie ce, iar rezolutia devine 960×720 ( format 4:3). Dar Touch 4 vine echipat cu functia FaceTime, deci are si o camera frontala, pentru video chat. Daca va intrebati cum merge FaceTime (care permite realizarea de apeluri video gratuite, in timp real, via WiFi) fara un numar de telefon, ca la iPhone, ei bine la Touch identificarea se face pe baza adresei de email. Dar FaceTime nu este singura caracteristica de top, pe care o regasim si in cele mai recente dispozitive de generatia a cincea. Touch 4 ofera si iMessages, suport iCloud si camera video HD.

iPod Touch 4th Generation 4Dupa ce v-am tot povestit de chestiile suplimentare pe care le face, poate ar fi timpul sa vorbim un pic si despre functia de baza a iPod-ului Touch, si anume redarea muzicii. Playerul in sine merge impecabil, este usor de folosit si ai si un equalizer daca vrei sa ajustezi mai bine sunetul, dar nu manual; va trebui sa te multumesti cu preset-urile lui Apple, care de altfel se aud foarte bine. Dar pentru o auditie de buna calitate, in afara de player, ai nevoie si de casti, iar cele incluse la pachet cu Touch 4 sunt vechile casti Apple, care nu se aud tocmai stralucit. Asa ca iti recomand sa folosesti o pereche de casti de buna calitate, chestie recomandabila cam pentru majoritatea celorlalte playere MP3, de altfel. Nu stiu de ce, doar foarte putine playere vin la pachet cu casti de buna calitate. Majoritatea redau un sunet tern, fara prea multa personalitate si fara basi, ceea ce se intampla si in cazul Touch-ului 4. Dar daca vrei casti Apple de calitate, iti recomand noile EarPods, pe care din fericire inca le aveam la indemana de la testul cu noul Nano. Sunetul redat de noile EarPods este amplu, cu basi decenti si un bun nivel de imersiune, iar castile se potrivesc foarte bine in ureche, asa ca sunt convins ca vei simti diferenta. Castile cred ca sunt singura bila neagra pentru iPod Touch 4.

iPod Touch 4th GenerationAutonomia anuntata de Apple pentru Touch este de 40 de ore de playback audio sau 7 ore de video. Nu am cronometrat cu precizie acesti parametri, dar bateria m-a tinut cam o saptamana, folosind playerul la metrou si pe drum, plus cam o ora sau doua de auditii combinate cu jocuri video pe zi, adica intr-un regim relativ normal folosire zilnica. Incarcarea bateriei se face prin cablul USB, ca de altfel si sincronizarea cu aplicatia iTunes, dar exista si o noua optiune de sincronizare wireless, care este foarte cool. Cablul USB are conectorul Universal Dock cu 30 de pini, adica vechiul conector Apple, compatibil cu multe dispozitive mai vechi (dock-uri, boxe, accesorii, etc). Apropos, pentru generatia a cincea, vechiul cablu a fost inlocuit cu un conector Lightning, mic si reversibil.

iPod Touch 4 este inca un player multimedia exceptional si un mini computer in toata regula, cu o multime de functii avansate ale celui mai recent sistem de operare mobil al Apple. Este un dispozitiv versatil, care gratie j’de miilor de aplicatii din App Store poate deveni orice vrei tu si chiar daca designul si dotarea hardware a playerelor din noua generatie sunt superioare, Generatia a 4-a nu se preda inca si are un pret imbatabil. Daca vreti sa faceti parte din intregul ecosistem Apple, fara a renunta la smartphone-ul non-Apple pe care il detineti, iTouch 4 va poate oferi acces la un pret destul de modest si veti avea cu adevarat un „iPhone fara telefon” si tot ce e mai bun din ambele lumi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.