iPhone 5

Periplul meu recent printre podusele Apple se incheie azi, apoteotic, cu un review avandu-l drept protagonist pe mult ravnitul iPhone 5, unul dintre cele mai avansate smartphone-uri ale momentului, care vine cu imbunatatiri semnificative fata de incarnarile sale anterioare.

De la bun inceput trebuie sa precizez ca m-am simtit exact ca in titlu, fiind intrucatva “parasutat” in ecosistemul mobil Apple. Pentru ca, in mod normal, sunt utilizator de Android, asa ca va voi povesti totul din perspectiva cuiva care nu a mai intrat in contact recent cu platforma de operare mobila a Apple. Calculatoare Mac am tot experimentat de-a lungul timpului, insa cu iPhone-ul nu m-am mai intalnit de pe vremea lui iPhone 3, asa ca a fost destul de interesant sa constat cam cum au evoluat lucrurile intre timp.

Ca de obicei, designul este primul lucru care frapeaza, cu atat mai mult in cazul produselor Apple, iar iPhone 5 nu se dezminte la acest capitol: arata extrem de bine si este foarte suplu. Versiunea alba, pe care am testat-o are carcasa construita dintr-o combinatie de sticla ceramica si aluminiu, care arata superb si este excelenta si la atingere. Aderenta este foarte buna si nu mi s-a intamplat sa-mi alunece in vreun fel telefonul din mana si am apreciat rigiditatea deosebita a constructiei. Pentru un telefon atat de subtire (7,6 mm), este reconfortant sa simti o senzatie de rigiditate extrema, care nu vine doar din partea carcasei, ci si a sticlei Gorilla Glass a ecranului. Butoanele de control sunt usor de gasit prin pipaire, avand un profil bine reliefat. Butonul de pornire/oprire se afla, ca de obicei, pe latura de sus in deapta, iar pe latura stanga sunt butoanele pentru volum si comutatorul pentru functia mute.

iPhone 5 Bineinteles, comparatia implicita este cu iPhone 4 si cu varianta sa de 4 inci, iPhone 4S. Ei bine, iPhone 5 cantareste 112 grame, cu 20% mai putin fata de iPhone 4S, si are grosimea de 7,6 milimetri, fiind cu 18% mai subtire. O alta diferenta notabila este aceea ca ecranul Retina Display a fost alungit fata de iPhone 4, care avea 3,5 inci si 640 x 960 pixeli, versiunea 5 avand ecran de 4 inci la o rezolutie de 640 x 1136 pixeli si o densitate de 326 ppi. Performantele ecranului sunt absolut impresionante, culorile fiind redate superb, iar nuantele de negru intens sporesc contrastul si calitatea imaginii. Dar chiar daca ecranul a capatat proportii, aplicatiile care rulau pe ecranele mai mici anterioare nu sunt  afisate deformat, ci au benzi negre pe laturi.

Aparent, ecranul este identic cu cel al lui iPhone 4S, de altfel primul care a oferit o diagonala de 4 inci, insa “sub capota” lucrurile stau un pic diferit, ecranul fiind mai subtire cu 30% la iPhone 5, iar senzorii de atingere sunt integrati in panou si nu in sticla ecranului, ca la 4S. Asta, precum  si o multime de alte elemente reproiectate, au permis inginerilor sa ajunga la profilul de numai 7,6 mm al lui iPhone 5.

iPhone 5 iPhone 5 este echipat cu sistemul de operare iOS 6 al Apple, care aduce numeroase imbunatatiri fata de versiunea anterioara. Nu voi intra in prea multe detalii legate de acest subiect intrucat utilizatorii de iPhone stiu deja ce aduce nou, fiind disponibil pentru upgrade de ceva vreme, dar daca vreti mai multe detalii faceti click aici. Notabil este esecul noilor harti Apple, care s-au dovedit mult sub nivelul celor oferite de Google, si exista deja o anecdotica destul de vasta privind erorile descoperite in sistemul de cartografiere al lui Apple, cu localitati plasate anapoda, imagini din satelit totalmente deformate si riscul de a ajunge pe cine stie ce coclauri daca urmezi indicatiile de navigare. Poti da o cautare dupa “Apple maps fail” si vei gasi o gramada de exemple. Din fericire, sunt disponibile pentru descarcare hartile Google, pe care vi le recomand viguros.

Sistemul de operare este, in general, extrem de prietenos, ceea ce este o marca a Apple, si ruleaza impecabil pe hardware-ul generos al lui iPhone 5. Procesorul este un A6 la 1,2 GHz, dual core, cu 1 GB de RAM si o memorie de 16/32/64 GB (eu am avut unul cu 16 GB). Telefonul are conectivitate 3G / 4G la 42 Mbps / 100 Mbps, WiFi: 802.11a/b/g/n, dual band, Bluetooth 4.0 cu A2DP si GPS plus GLONASS.

Robusta configuratie hardware a lui iPhone 5 este responsabila pentru una dintre cele mai bune experiente de navigare mobila pe internet pe care am trait-o vreodata. Browserul este pur si simplu superb si misca extrem de rapid. De fapt la fel de rapid ca orice browser de pe PC-ul meu, ceea ce n-am mai vazut pana acum pe vreun telefon mobil, asa ca nu am decat cuvinte de lauda pentru aceasta realizare Apple.

iPhone 5 Cardul SIM este in format nanoSIM, asa ca va trebui sa faci rost de asa ceva de la operatorul tau de telefonie mobila sau, mai ieftin, poti gasi un magazin de accesorii GSM unde au o scula speciala cu care iti pot taia un SIM normal la dimensiunile liliputane ale nanoSIM-ului (eu asa am facut si pot folosi si cardul normal, pentru ca pot pune nanoSIM-ul la loc in gaura vechiului card). In varianta cu taierea cardului va trebui sa va asumati riscul ca ceva sa mearga prost, caz in care oricum ajungi tot la plata unei taxe la operator pentru inlocuirea SIM-ului.

Vasta selectie de aplicatii disponibile pot duce la configuratii foarte variate, dar ca om venit din universul Android-ului, nu pot sa nu spun ca imi lipsesc widget-urile acestuia, si as mentiona aici un singur aspect, si anume optimismul meteorologic al lui Apple, care iti afiseaza intotdeauna 23 de grade pe iconita pentru vreme. Cat de greu e sa programezi un widget care sa-ti arate o temperatura cat de cat actualizata? Ma rog, sunt si alte lucruri care se intampla pe ecranul unui Android si chiar daca iPhone stie sa faca tot ce stie sa faca si Android-ul, acesta din urma mi se pare mai spectaculos la nivel de interfata. Dar daca sunteti obisnuiti doar cu iconitele, va asigur ca va respect preferintele, asa cum sper ca si voi le respectati pe ale altora.

Ar mai fi un singur aspect care pentru mine a fost cam “deal breaker”, si anume amplasamentul comenzilor uzuale ale sistemului de operare si mai ales a butoanelor pentru Back, care se afla in partea stanga sus pe ecran, pozitie care mi se pare foarte incomoda pe noul ecran alungit al iPhone-ului. Pe iPhone 4 nu am avut nici o problema in a ajunge cu degetul mare la comenzi, in afara de obisnuinta cu senzorii de pe telefoanele Android, extrem de comod amplasati in partea de jos a ecranului. Dar m-am obisnuit repede si am putut opera cu usurinta telefonul (folosesc mana stanga pentru asta), insa pe iPhone 5 trebuie sa faci ceva efort sa ajungi la comenzi sau incepi sa misti toata mana in sus, moment in care n-ar fi exclus ca telefonul sa-ti scape din mana. Un sistem de control care mi s-a parut foarte incomod si, avand in vedere de cate ori pe zi folosesti comanda Back pe telefon, foarte frustrant. Destul de straniu pentru un produs Apple, pentru ca pana acum n-am mai intalnit vreodata vreo problema de ergonomie la ceva proiectat de Apple. Se pare ca iOS 6 a fost gandit pentru ecrane mai mici si sunt sigur ca ergonomia comenzilor va fi rezolvata de Apple intr-o viitoare incarnare a iOS. (iOS for Lefties?)

Un element interesant al sistemului de operare este iCloud, care este incorporat direct in iPhone 5. Odata activat, ai acces instantaneu la o multime de lucruri care ai nevoie, si lucreaza perfect in combinatie cu iPad, iPod touch, Mac sau PC.

iPhone 5 O schimbare slautara la iPhone 5 mi s-a parut insa noul conector Lightning, care inlocuieste vechiul conector cu 30 de pini, mare si un aspect destul de arhaic. Noul conector este foarte mic si reversibil, adica poate fi introdus pe oricare parte, asa ca Apple a reusit sa egaleze aspectul microUSB-urilor prezente la celealte smartphone-uri de pe piata. Insa daca detii un dock sau alte accesorii iPhone cu conector de 30 de pini, s-ar putea sa apara probleme, pentru ca Lightning nu mai permite transferul semnalului analogic si chiar daca iti iei un adaptor, probabil ca vei constata probleme de compatibilitate. Ramane de vazut daca si cum se va adapta industria producatoare de accesorii pentru iPhone la aceste probleme de compatibilitate. Dar Lightning ramane un conector foarte cool si cred ca schimbarea a fost un lucru bun.

iPhone 5 Camera foto de 8 MP este excelenta si produce fotografii de foarte buna calitate, dar stie sa si filmeze la 1080p si 30 fps (cadre pe secunda), cu stabilizare de imagine, insa doar cu sunet mono. Mai exista o camera foto secundara de 1,2 MP, pentru videochat FaceTime HD, care filmeaza la 720p.

Pe partea audio, iPhone 5 este un player redutabil, redarea muzicii fiind deosebit de buna din punct de vedere calitativ. Dar asta se datoreaza, nu in mica masura, noilor casti EarPods, despre care v-am vorbit deja la testul cu iPod Nano. Acestea inlocuiesc vechile casti Apple care nu erau capabile de un sunet prea bogat si sunau in cel mai bun caz mediocru. Noile EarPods sunt primele casti decente care vin la pachet cu un telefon (si nu doar Apple) si se aud foarte bine. Desigur, dace deja foloseai casti audio de super calitate, recomandarea ar fi sa continui sa le folosesti, dar daca vii din lumea castilor implicite, vei simti cu varf si indesat diferenta cu noile EarPods.

iPhone 5 are o autonomie a bateriei de 1.440 mAh, mai mult decat suficienta pentru a dura o intreaga zi. Producatorul vorbeste de pana la 8 ore de navigare pe o conexiune de date mobile, pana la 8 ore pentru durata de convorbire si pana la 10 ore pentru durata de redare video. In practica, un plin al bateriei m-a tinut cam doua zile (dupa primele cateva zile de butonat intens), intr-un regim normal de utilizare (muzica si jocuri video pe drum spre servici, 2-3 albume ascultate pe zi si mai putin de 10 apeluri telefonice 10).

iPhone 5 Nu cred ca iPhone 5 este cel mai bun telefon din lume, dar in mod sigur este in Top 10, de fapt chiar in Top 3, daca stau sa ma gandesc mai bine. Am avut o experienta, in cea mai mare parte, agreabila si daca nu ar fi fost probleme de ergonomie a comenzilor nu stiu ce altceva i-as fi putut reprosa acestui telefon. E drept ca nu are widget-uri, dar pot trai foarte confortabil si fara ele. Iar la cum se misca aplicatiile si internetul pe acest telefon chiar nu prea ai de ce sa te plictisesti cu el. Dar intr-un final se cam intampla asta si, sincer sa fiu, de cand am revenit la Android nu m-au prea napadit nostalgiile. iPhone 5 este un telefon excelent, si nu doar pentru un fan Apple, dar fapt e ca lumea e plina de telefoane excelente. iPhone iese in evidenta prin design si functionalitate si cred ca va ramane foarte mult timp in varful ierarhiei in materie de smartphone-uri, chiar daca nu il bate pe Galaxy S3.

Este iPhone 5 un telefon recomandabil? Sigur ca da, cu entuziasm chiar, pentru o multime de motive. Dar regele iPhone ramane suveran doar pentru supusii sai. In afara Regatului, leaderul mondial ramane un reprezentant al Imperiului Android. Cel putin pentru moment…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.