La capitolul putere de procesare, cele mai performante laptopuri ale momentului se bat de pe pozitii de egalitate cu orice desktop, poate doar cu exceptia sistemelor desktop special echipate pentru gaming de inalta performanta. Dar nu toata lumea foloseste laptopul pentru gaming, asa ca o solutie all-in-one, care contopeste un CPU quad-core si un GPU destul de performant intr-un singur chip poate deveni o alternativa foarte rezonabila, atat ca performanta, cat si din punct de vedere financiar, ceea ce nu este de ignorat pe criza asta care nu se mai sfarseste.
Acer Aspire V3-551 este o astfel de solutie, “motorizata” de un interesant procesor all-in-one AMD A8-4500M la 1,9 GHz. Procesoarele din Seria A de la AMD combina CPU-uri dual-core si quad-core si unitati grafice AMD Radeon pe un singur chip, extrem de eficient din punct de vedere al consumului de energie, ceea ce ofera utilizatorilor performante de nivel premium la un consum scazut si deci o autonomie sporita pentru laptopuri.
Cipurile includ o multime de caracteristici care sporesc viteza de executie a aplicatiilor uzuale (AMD App Acceleraton), asigura un streaming rapid de video prin internet (AMD Quick Stream), combina doua puternice procesoare AMD Radeon (AMD Radeon Dual Graphics), scaleaza automat performanta procesorului (AMD Turbo Core 3.0 Technology), asigura redarea filmelor Blu-Ray si Blu-Ray 3D, ofera tehnologie multidisplay pentru pana la 4 monitoare (AMD Eyefinity), si multe altele.
Radeon HD 7640G este unitatea de procesare grafica integrata pe procesorul high-end Trinity A8-4500M al lui AMD. Intrucat aceasta GPU (Graphic Processing Unit) nu dispune de memorie dedicata, foloseste memoria RAM cu care este echipat sistemul, in cazul nostru 6 GB DDR3 la 1066Mhz. Radeon HD 7640G este echivalenta ca performanta cu placi video dedicate, cum ar fi GeForce GT 630M. Insa jocurile video mai noi si extrem de “gurmande” cu resursele, cum ar fi Max Payne 3 sau The Witcher II nu pot fi jucate, nici macar la cele mai joase setari. Dar multe alte jocuri relativ noi ruleaza OK, de regula la setari medii.
Display-ul de 15,6 inci al acestui laptop este unul HD Acer CineCrystal, care este denumirea data de Acer ecranelor sale glossy. Brandul CineCrystal indica si faptul ca avem de-a face cu un LCD de generatie recenta, care foloseste iluminare cu LED (display-urile mai vechi iluminate cu lampi fluorescente se numeau CrystalBrite). In general, display-urile glossy au tendinta de a reproduce mai bine culorile si au un contrast mai bun decat display-urile mate, cerea ce le face mai bune pentru redarea continutului multimedia de genul fotografiilor sau filmelor. Marele lor dezavantaj este insa reflectia oricaror surse de lumina, care poate deveni destul de deranjanta. Rezolutia nativa a ecranului este clasica 1366 x 768 pixeli.
Dar m-am luat cu vorba si am alunecat usor pe panta seducatoare a detaliilor tehnice, fara sa amintesc nimic de designul acestui laptop, care, fara a fi revolutionar, ofera o senzatie reconfortanta utilizatorului. Plasticul carcasei este la fel de glossy ca si ecranul si, deci, un adevarat paradis al amprentelor, cum ar spune un criminalist. Zona argintie metalizata din jurul tastelor elegante, de tip chicklet, atrage privirile si ii confera laptopului un aer modern, colt cu futurismul, acoperind cu o grila fina si zona difuzoarelor. Tastatura este ergonomica, poate cu o mica exceptie in zona tastelor directionale (sagetutele), care sunt cele mai mici taste si nu mi se par prea comode. Dar cursa tastelor este confortabila si feedback-ul potrivit, asa ca poti prinde viteza in tastare destul de usor, cu un minim de exercitiu, iar trackpad-ul multi-gesture este precis, gratie texturii sale mate, cu o buna aderenta.
Acer Aspire V3-551 sta bine la capitolul conectica, cu doua porturi USB 2.0 si inca unul USB 3.0, un port HDMI, o iesire VGA si conectorii audio pentru casti si microfon. Conectivitatea wireless este asigurata de un Acer Nplify 802.11a/g/n la care se adauga Bluetooth 4.0. Pe langa hard disk-ul de 500 GB, laptopul are si un DVD-Super Multi DL drive, plus un cititor de carduri de memorie de tip Multi-in-1. Iar Acer Crystal Eye HD este webcam-ul care completeaza dotarea hardware a acestei masinarii
Ecranul glossy de buna calitate reda foarte bine multimedia vizuala, inclusiv continutul HD, iar pe partea audio laptopul este echipat cu un sistem de sunet Dolby Home Theater v4. Boxele incorporate sunt destul de OK pentru coloana sonora a unui film, dar pentru muzica va trebuie si basi, ceea ce, de regula, difuzoarele de laptop n-au, si nici acesta nu face exceptie. Cu o pereche de casti audio de calitate, insa, totul e OK si pe partea de sunet.
Bateria Li-ion cu 6 celule asigura cam 4 ore de functionare, dar depinde si ce anume faci. Daca incerci un joc, spre exemplu, ar fi bine sa ai si cablul de alimentare atasat, dar in utilizarea de zi cu zi, fara exces de multimedia, un plin al bateriei te poate tine de dimineata pana seara. Deci, se cam sincronizeaza cu smartphone-ul tau de ultima generatie, daca ai asa ceva.
Cea mai mare surpriza cu acest laptop o ai atunci cand il pornesti prima oara si te alegi cu un prompt de Linux, fara vreo interfata grafica. Pentru ca laptopul vine echipat cu Linux Linpus, ceea ce contribuie la pretul rezonabil, asa ca va trebui sa-i pui tu Windows. Ceea ce nu ridica nici un fel de problema, in sine, insa va trebui sa-i cauti pe net si driverele, deci o bataie de cap in plus. Cu tot cu instalat Windows si cautat, descarcat si instalat drivere, iti poate lua cam o ora si ceva, poate doua, si ma tem ca nu poti evita asta.
Acer Aspire V3-551 este un laptop OK din punt de vedere al performantelor, dar sa nu te astepti la cine stie ce in jocuri. Daca il iei pentru multimedia, social media si, in general, pentru portabilitate, ai un quad-core performant, dublat de un chip video peste cele Intel Media Graphics Accelerator HD, intalnite pe atatea alte laptopuri, deci o combinatie interesanta, care plaseaza acest laptop peste media clasei sale. Daca insa vrei mai multa performanta pentru jocuri, te poti orienta spre un model mai sofisticat, pe care il poti gasi tot in versatila Serie V3 a lui Acer.