Nu suntem la primul router pe acest site, dar modelul pe care vi-l voi prezenta astazi nu este inca un router 802.11 a/b/g/n, cum probabil ati mai vazut, ci este o premiera. Pentru ca Trendnet TEW-692GR este un router dual-band simultan, care poate crea retele wireless in banda clasica de 2,4 GHz dar si in cea de 5 GHz in acelasi timp.
In plus, el se bazeaza pe un standard nou Wireless-N de 450 Mbps, ceea ce-i confera un spor considerabil de viteza fata de clasicele oferte la150 sau 300 Mbps. De mentionat ca majoritatea celorlalte routere dual-band disponibile pe piata ofereau viteze de 450 Mbps doar pe banda de 5 GHz.
Ce sa faci cu inca o banda de frecventa, zici? Pai banda de 5 GHz este incomparabil mia putin congestionata decat cea de 2,4 GHz, in care opereaza o multime de dispozitive wireless, cum ar fi, spre exemplu, telefoanele fixe cordless. Daca locuiesti intr-o zona doldora de retele wireless, este posibil sa fi patit diverse belele, cum ar fi interferentele, asa ca daca esti capabil sa-ti mentii traficul wireless in banda de frecventa de 5 GHZ, riscul de interferente accidentale scade enorm.
Desigur, trebuie ca si dispozitivul wireless pe care il folosesti sa poata detecta retele in banda de 5GHz. Laptopul cu care am facut testele a detectat fara probleme ambele retele, insa telefonul mobil, un HTC Desire HD, nu a vazut decat reteaua de 2,4 GHz. Asa ca accesul la o noua banda de frecventa poate fi un avantaj considerabil daca ai intampinat diverse probleme de congestie a benzii in trecut.
Asadar, routerul poate opera simultan doua retele, dar mai mult, poate adauga inca trei retele aditionale in fiecare banda (adica trei noi SSID-uri). Acestea nu pot fi insa izolate si nu trebuie confundate cu functia de guest networking, pentru ca toti clientii wireless conectati la oricare dintre retele vor avea acces atat la internet cat si la resursele din reteaua locala, in vreme ce guest networking ofera doar acces la net, nu si la fisiere sau imprimante partajate in reteaua locala.
Spre deosebire de multe alte routere, TEW-692GR nu are un modem ADSL incorporat si nici un port USB, ceea ce inseamna ca nu vei putea conecta drive-uri USB, pentru a partaja fisiere in retea si nici imprimante, dar poti apela la diverse alternative pentru asta, cum ar fi, spre exemplu, imprimante care au incorporata o placa de retea. De asemenea, routerul nu are suport pentru IPv6, dar nici asta nu te va afecta la stabilirea de retele locale, ci ar putea avea candva in viitor eventuale probleme de compatibilitate, asa ca nu este o lipsa deranjanta pentru moment.
Designul lui TEW-692GR este patratos, dar destul de elegant, desi cele trei antene care sporesc aria de acoperire nu sunt tocmai aratoase. Poti amplasa routerul vertical, cu ajutorul unui suport pe care il vei gasi in cutie, dar nu se poate monta pe perete. Antenele sunt amplasate pe laterala dreapta, asa ca zona celor cinci porturi din spate, unul Gigabit WAN si alte patru Gigabit LAN nu este prea aglomerata. Deasupra, routerul are un buton WPS (Wi-Fi Protected Setup) cu care poti conecta automat la retea dispozitive compatibile cu WPS. Pe partea frontala ai o serie de LED-uri colorate (codurile pentru culori le gasesti in manual), care te informeaza despre starea conexiunilor.
Procesul de setare a routerului este destul de simplu, daca ai o minima experienta, dar si daca esti incepator, pentru ca manualul de pe CD este foarte bine facut si ai si un ghid de instalare rapida tiparit, daca preferi asa. Dupa ce ai conectat routerul la modemul tau, sau, in functie de ce provider ai, pur si simplu la cablul de net care intra direct in portul WAN al routerului (cel albastru, ca sa nu te incurci), trebuie sa mai bagi un cablu de retea intr-unul dintre cele patru porturi Gigabit galbene si capatul celalalt in portul de retea al computerului tau. Si gata, ai o retea acasa, cu setari de baza. Setarea mai avansata a routerului nu se face printr-un wizard pe care il gasesti pe un CD, cum se intampla la alte routere, ci va trebui sa-l accesezi intr-un browser, la adresa 192.168.10.1, cu “admin” atat la username, cat si la password.
Dupa aceea, vei face cunostinta cu interfata de administrare a routerului tau, care este destul de simpla si intuitiva pentru un initiat. Diversele optiuni sunt grupate logic si sunt similare cu ale tuturor routerelor, asa ca te vei descurca destul de rapid, daca ai mai setat vreodata un router.
Daca insa esti incepator, nu e nevoie sa-l suni pe acel prieten priceput la calculatoare pe care il avem cu totii (daca nu ai asa ceva, probabil ca esti chiar tu). Poti folosi un wizard incorporat in interfata web cu ajutorul caruia poti seta foarte simplu, in doar cateva minute, chiar si niveluri avansate de securitate pentru routerul tau, simultan pentru ambele benzi de frecventa. Daca vrei sa vezi deja cu ce te vei confrunta, poti accesa un simulator al interfetei aici. Oricum, in doar cateva minute vei avea reteaua de acasa setata, in ambele benzi.
Performanta routerului este, asa cum era de asteptat, foarte buna si vitezele de transfer obtinute au fost mai mari decat ce obtin de la routerul meu de 300 Mbps, insa cu al meu am access fara probleme la net de pe laptop dintr-o camera aflata la cam 10 m si trei pereti de beton distanta fata de router, ceea ce este cam standard in apartamentele obisnuite de bloc din Romania. Cu TEW-692GR nu m-am putut conecta in aceleasi conditii, dar de mai aproape (doar doi pereti de beton si cam sase metri) a mers brici. E drept ca nu am umblat la setarile privind puterea de transmisie, dar nici la al meu nu am umblat la aceste setari. Ma rog, per ansamblu am fost foarte multumit de performantele obtinute in ambele benzi de frecventa, desi ma asteptam la ceva mai mult de la cele trei antene ale sale (al meu are doar doua).
Trendnet TEW-692GR este, asadar, un router inovativ, care ofera tehnologie wireless ultimul racnet, dar are si cateva caracteristici lipsa. Nu este cel mai simplu de setat router, dar wizard-ul inclus in interfata simplifica mult lucrurile. La capitolul performanta se prezinta, de ademenea, decent si marele sau atu este banda de 5 GHz, care te salveaza de nedorite interferente. Si chiar daca este un pic mai scump, cred ca tehnologiile incluse justifica pretul.