404 Not Found


nginx
Aici gasesti cei mai ieftini peleti de calitate! – TechMagazin

Cu siguranta alegerea sistemului de incalzire centrala iti poate da batai de cap atunci cand esti in cautarea unei solutii care sa fie nu doar eficienta si durabila, ci si economica. Da da, ai citit bine, economica.

Poate nu prea ai auzit de sisteme de incalzire economice. Te voi contrazice, si in sustinerea afirmatiei mele am destule argumente. Daca esti in cautarea unei solutii pentru incalzire ieftina si eficienta, nu poate lipsi din lista ta incalzirea cu peleti. 

Cei mai ieftini peleti ii gasesti la eMAG  si la Romstal.

Acest tip de incalzire este preferata in ultimii ani din diverse motive. Citeste articolul meu daca vrei sa afli toate motivele pentru care peletii castiga teren in domeniul incalzirii si de unde poti cumpara cei mai ieftini peleti.

Ce sunt peletii?

Peletii sunt produsi din rumegus, din deseuri de materie lemnoasa reciclate sau aschii ramase dupa prelucrarea lemnului, care mai apoi se deshidrateaza si se comprima in granule mici, pana la dublul densitatii energetice a lemnului verde.

Pentru a produce energie termica, peletii sunt preferati in locul carbunilor, conform unor considerente de sanatate si de control al calitatii aerului. Concret, peletii sunt produsi fara aditivi, iar arderea lor este neutra si nu genereaza cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.

In compozitia lor sunt 100% surse biologice, presate prin niste gauri mici intr-o masinarie sferica menita sa lege granulele impreuna. Acestea au un randament de ardere mult mai mare, datorita procesului de legare care reduce umiditatea la mai putin de 10%.

Peletii sunt o alternativa stabila, convenabila si regenerabila, de incalzire a locuintelor utilizata in prezent la scara larga in intreaga lume.

Caracteristicile peletilor

Diametru: 3-15 mm                                                   

Lungime: <60 mm

Greutate in vrac: ~650 kg/mc

Umiditate: <8%

Cenusa: <1,5%

Puterea calorica: intre 3500 si 4500 kcal/kg

Avantajele peletilor din lemn

 1. sunt relativ ecologici deoarece sunt proveniti din deseuri lemnoase
 2. nu polueaza atmosfera
 3. sunt o sursa de energie curata si moderna si mai ales ieftina
 4. au o autonomie mai mare decat cea a lemnelor (in functie de marimea rezervorului, autonomia poate fi de cateva zile pana la cateva saptamani in cazul rezervoarelor mai mari)
 5. emit o cantitate redusa de fum la ardere
 6. au un continut redus de sulfuri si metal
 7. sunt fabricati din deseuri lemnoase (din biomasa uscata cu prese speciale cu extruziune; pot fi fabricati si din rumegus sau din deseuri de lemn, crengi, paie sau baloti)
 8. cenusa poate fi un bun ingrasamant natural
 9. au un randament mai bun decat lemnul
 10. sunt siguri, nu prezinta risc de explozie sau de poluare
 11. costul de exploatare este apropiat de cel de gaz sau mai mic cu 10-25%
 12. au un design practic, putand fi folositi in sobe sau seminee, in orice camera
 13. exploatarea lor este comoda
 14. nu necesita mult spatiu pentru depozitare (pentru 1 tona de pelete este necesar un volum de 1200-1500 litri/ 1,2-1,5mc
 15. in comparatie cu lemnul de foc rezulta ca peletii sunt mai eficienti din punct de vedere al randamentului de ardere, al puterii calorice si al sigurantei de utilizare

Dezavantajele folosirii peletilor din lemn

 1. costul unei centrale pe lemne este destul de ridicat (in comparatie cu o centrala pe gaz sau cu o centrala electrica)
 2. centrala termica este sensibila la calitatea peletilor si periodic necesita curatare
 3. necesita camera tehnica
 4. trebuie montat un cos de fum
 5. pentru a avea protectie la intreruperea curentului, este nevoie de un echipamet special: sursa neintreruptibila UPS sau de generator de curent

Sunt peletii mai eficienti in comparatie cu lemnul?

Lemnul de foc este combustibilul clasic, preferat de multi dintre noi. Insa, stii ca atunci cand recurgi la acest combustibil ai nevoie de o camera speciala, suficient de mare, unde sa il depozitezi pentru toata perioada iernii.

Dar, ce te faci atunci cand nu dispui de o astfel de incapere?

Solutia in aceasta situatie este data de peleti.

Peletii, spre deosebire de lemnul de foc sunt foarte uscati si densi, astfel incat combustia se face eficient si uniform. Tu vei sta linistit pentru 24-36 ore fara sa tot verifici focul ca acesta sa nu se stinga si sa te trezesti in frig.

Cum iti suna asta?

Stiu ca nu e deloc comod sa te tot trezesti in timpul noptii fie sa verifici focul, fie pentru ca deja iti e prea frig…

Stiai ca daca folosesti peletii in combinatie cu brichetele de rumegus, despre care, apropo am scris deja, poti asigura o umplere de peste 95% a camerei de ardere fata de 70% in cazul lemnului?

Nu intelegi cum e posibil?

Sa iti explic…Datorita densitatii duble in comparatie cu lemnul natural si a umiditatii scazute, foarte putina energie este necesara pentru evaporarea apei. Acest fapt permite peletelui de biomasa sa fie ars la temperaturi ridicate, cu eficienta crescuta.

Ce factori pot influenta consumul de peleti?

Trebuie sa tii cont de anumiti factori atunci cand folosesti peletii. Acestia isi pierd din eficienta daca nu tii cont de:

 • Izolatia casei
 • Zona climatica
 • Vecinatatea unde este amplasata casa ta
 • Temperatura interioara
 • Calitatea peletilor folositi
 • Calitatea centralei termice
 • Daca centrala pe lemne se foloseste si pentru apa calda menajera
 • Dimensionarea corecta a elementelor din punct de vedere tehnic

Cat consuma o centrala pe peleti?

Cel mai sigur poti afla cat consuma o centrala pe peleti din cartea tehnica acolo unde vei gasi consumul orar in kg pe ora la fuctionare continua. Dar daca vrei sa stii un secret, in realitate consumul nu va fi cel mentionat, pentru ca flacara nu va arde timp de 24 ore.

Daca vrei sa stii cat te-ar costa o centrala pe peleti, m-am gandit sa iti fac un calcul ipotetic anual. Trebuie sa te avertizez de la inceput, o astfel de centrala necesita o investitie destul de mare. Preturile sunt ridicate, dar consumul lor nu este unul ridicat, centrala avand si performante chiar foarte bune.

Vom lua cazul in care centrala functioneaza 6 luni pentru caldura si apa calda menajera si 6 luni doar pentru apa calda menajera. Astfel, in aceste conditii cu 4-5 tone de peleti treci anul fara probleme (aici trebuie sa luam in considerare factorii care pot influenta consumul de peleti, expusi anterior) cu o temperatura in casa de 23-24 grade.

Pretul unei tone de peleti este de 100 euro (sau chiar si 80 euro/ tona) si poate ajunge pana la 150 euro.

Centrala consuma 300 kilowati la aprindere si 100 de kilowati in timpul functionarii. Astfel, se adauga un cost de maxim 100 euro/ an pentru consumul de energie electrica.

Pentru a trage linie scurtului meu exercitiu avem:

450 euro (peleti) + 100 euro (energie electrica)= 550 euro/ an

Consturile nu sunt chiar piperate, avand in vedere temperatura de 23-24 grade pe care am luat-o in calcul, insa, sa nu uitam costul achizitiei unei astfel de centrale.

 Cat costa peletii? Cat costa 1 kg de peleti?

Da, da, stiu ca nimic nu e mai important decat banii. La fel e si in cazul meu. De ce sa risipesti banii aiurea, cand ii poti investi cu cap?

Spun asta pentru ca folosirea peletilor chiar e o investitie cu cap. Daca nu te-au convins avantajele enumerate mai sus, pretul lor te va convinge cu siguranta.

De regula, vei gasi in comert pungi de 10 kg, 15 kg, 20 kg de peleti. Insa, acestia pot fi achizionati si la saci de 50 kg sau de 100 kg. In cazul in care vrei sa cumperi o cantitate care sa iti ajunga intreaga iarna, pot fi adusi de catre furnizorul de peleti la tine acasa.

Pretul unui kg de peleti variaza de calitatea peletelui (dar si de cantitatea pe care vrei sa o cumperi). Astfel un kg de peleti este cuprins intre 0,5 RON si 1,5 RON.

Cei mai ieftini peleti ii gasesti la eMAG  si la Romstal.

Lumea mai cauta:

 • peleti dedeman
 • peleti ieftini leroy merlin
 • peleti praktiker
 • peleti de vanzare
 • peletii Schweighofer

Pot sa imi produc singur peleti?

Raspunsul este da!

Asa cum ti-am expus la inceputul acestui articol, peletii sunt obtinuti de regula din lemn, dar, nu e o regula. Dintr-un hectar de pasune poti obtine chiar si 4-5 tone de peleti sau necesarul pentru un an al casei tale.

Poti obtine peleti si din balegar combinat cu asternutul animalelor sau din carton, din salcie, vita de vie sau crengi de copac. Ai nevoie doar de o presa si gata, te poti apuca de treaba. Presele chinezesti costa intre 1000-1500 euro.

Ai ajuns la finalul articolului si esti mai informat ca niciodata despre peleti. Sper sa iti fie de folos sfaturile mele si sa iei in considerare incalzirea cu peleti ca o alternativa mai fiabila decat incalzirea clasica, cu lemne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.