Cred că de la Galaxy Nexus încoace cam toată lumea a încercat să păcălească modalităţile de deblocare facială prin cele mai ingenioase metode. Acum râdem de filmele cu spioni de acum zeci de ani când era scos un ochi pentru scanarea oculară sau tăiat un deget. Cea mai nouă găselniţa implică un mulaj imprimat 3D al capului unei persoane.
Ştiţi probabil deja că telefoanele Android moderne, precum un Xiaomi Mi 8 sau un Huawei Mate 20 Pro sunt capabile de recunoaştere facială 3D. Ele nu pot fi păcălite cu o fotografie a celui autentificat de exemplu. Cercetători în domeniul securităţii au imprimat un cap în 3D şi l-au pus la treabă cu iPhone X şi 4 telefoane Android.
iPhone X a fost singurul telefon care nu a fost păcălit de această găselniţă. Asta deşi în ultimul an a fost vulnerabil la fraţi gemeni şi uneori proteze faciale aplicate unor persoane. Din ce am înţeles tenul prea alb şi ochii fantomatici au fost cei care au dat de gol făcătura pentru Face ID. Telefoanele care au picat totuşi testul sunt LG G7 ThinQ, Samsung Galaxy S9 şi Samsung Galaxy Note 8, dar şi OnePlus 6.
Asta în condiţiile în care producătorii lor au promis acelaşi nivel de securitate ca Apple. Ce e drept nici una dintre companii nu are un sistem de recunoaştere facială aşa avansat ca Apple şi scanând atât de multe puncte ale feţei. OnePlus are deja o declaraţie publică la activ, în care spunea că OnePlus 6 nu e infailibil la deblocarea facială, iar Galaxy Note 8 nici măcar nu se laudă cu o securitate biometrică sporită prezentă pe Galaxy S9.
Ar fi interesant să vedem cum trece Huawei de acest test, sau un Xiaomi Mi 8, care a fost printre primele telefoane Android cu scanare facială 3D.