Sony-MDR-RF840RK-2-500x443

Cu riscul de a parea fanboy, putine dispozitive audio se aud mai bine ca un Sony, fie ca vorbim de simple MP3 playere, care reusesc sa redea incredibil chiar si basii, sau de castile audio ce fac obiectul acestui review. Inainte sa-mi sariti in cap trebuie sa fac si precizarea ca nu vorbim aici de performante audio scoase de echipamente profesionale sau de companii high-end specializate exclusiv pe sunet. Vorbim de sunet pe PC si la nivelul asta sustin fara ezitare superioritatea echipamentelor Sony. Asa ca testarea castilor Sony MDR-RF840RK a fost realmente o placere si un pretext excelent pentru a reasculta cateva dintre albumele mele favorite (nu ca as fi avut neaparata nevoie de unul).

Inca din start trebuie spus ca aceste casti sunt mari, asa ca sa nu te mire daca arati ca Printesa Leia cu ele pe urechi. Dar dimensiunile generoase le fac sa acopere integral urechea ceea ce confera un plus de confort, intrucat nimic nu apasa pe vreo parte a urechii in asa fel incat dupa cateva ore auditia sa devina dureroasa. Vei aprecia lucrul acesta mai ales cand vine vorba de un joc video imersiv, care poate sa te „fure” lejer cateva ore. Cu totii cred ca am patit asta si sunt sigur ca fiecare avem amintirea acelei perechi de casti vai de mama lor, care ne-au transformat lobii urechilor intr-o masa dureroasa. Ei bine, cu aceste casti confortul este acelasi chiar si dupa multe ore neintrerupte de auditie si am verificat asta (cum altfel?) cu ajutorul unui joc video. In final, cand mi-am amintit de ce anume pornisem jocul si am descoperit cateva SMS-uri necitite si o alarma pe telefon pe care n-am auzit-o, am conchis ca aceste casti audio sunt realmente comode si te pot face foarte usor sa uiti ca le porti.

Castile sunt wireless si sunetul este transmis prin intermediul soclului care serveste si drept incarcator prin inductie electromagnetica. Fiind vorba de o transmisie radio, in idle se aude intotdeauna un fasait slab, pe care nu-l vei auzi la o pereche de casti cu fir, dar care apare la multe dintre cele fara fir. Este bine si daca in zona in care folosesti aceste casti nu exista vreo sursa de interferenta cu undele radio, pentru ca este de ajuns zgomotul static inerent al transmisiei. Daca rulezi orice fel de continut audio, acest zgomot de fond va fi pe deplin estompat si nu te va deranja catusi de putin, dar la niveluri mici ale sonorului se va auzi, indiferent de distanta la care te afli de emitator sau de gradul de incarcare a bateriei, ceea ce constituie si singura deficienta a acestor casti audio. Distanta de transmisie este de pana la 100 metri, ceea ce ofera o mobilitate mai mult decat confortabila. Intr-un apartament obisnuit de bloc, semnalul se aude fara absolut nici o diferenta de calitate intr-o camera aflata la vreo 20 m distanta, cu trei pereti de beton intre casti si emitatorul acestora.

Calitatea audio mi s-a parut foarte buna si am apreciat in special modalitatea ampla de redare a basilor, care este si principalul motiv pentru care apreciez echipamentele audio Sony. Difuzoarele de 40 mm cu care sunt prevazute aceste casti ofera un bas profund si bine reliefat. Dupa parerea mea, cea mai grafica ilustrare a diferentei dintre basii scosi de Sony si alte echipamente ar fi diferenta de imagine dintre un monitor iluminat cu neoane clasice si unul iluminat cu LED-uri, pe care negrul este profund si genereaza un contrast excelent.

O alta functie atractiva a acestor casti este cea de activare/dezactivare automata atunci cand le pui pe cap. Asta se realizeaza ingenios cu ajutorul unei bande elastice pe care o vei tensiona atunci cand asezi castile si care atunci cand le scoti se detensioneaza si opreste si alimentarea difuzoarelor. Asta duce la o autonomie sporita si un consum optimizat. Timpul de redare pe baterii este de pana la 15 ore cu baterii reincarcabile sau 28 ore cu baterii alcaline Sony.

In pachet vei gasi un set de doi acumulatori care cred ca vor fi absolut suficienti, mai ales ca ori de cate ori nu folosesti castile le vei aseza pe suportul lor, unde acumulatorii se reincarca automat prin inductie, asa ca sunt slabe sansele sa te trezesti ca ti-au murit bateriile (daca nu cumva asculti mai mult de 15 ore neintrerupte, caz in care autonomia bateriilor este cea mai mica dintre problemele tale).

Daca nu te satisface calitatea auditiei pe canalul curent, poti comuta transmisia pe alte doua canale disponibile, asa ca ai toate sansele sa gasesti conditii adecvate de auditie. Un plus de confort il confera si butonul de control rotativ pentru volum de pe casti, care te scuteste de un drum pana la calculator, daca alegi sa asculti un album in fotoliul din sufragerie.

Desigur nu doar calculatorul poate fi sursa de semnal audio. Soclul se poate alimenta de la orice priza din casa si jack-ul audio stereo clasic este compatibil cu orice alt echipament audio, fie el MP3 player, sistem audio, televizor, etc.

In concluzie, Sony MDR-RF840RK sunt casti audio performante, care iti confera o larga autonomie, atat de miscare, cat si energetica, se aud foarte bine, redand un sunet plin si profund, si sunt proiectate ergonomic, pentru a putea fi purtate multe ore fara nici un disconfort. Daca exceptam zgomotul de fond al transmisiei radio, care trebuie sa recunosc ca este destul de enervant, dar din fericire apare doar atunci cand nu asculti nimic, aceste casti au tot ce le trebuie, si (daca luam in calcul si activarea/dezactivarea) un pic in plus.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.