404 Not Found


nginx
LG DM2350D: 3D de calitate pentru orice buget – TechMagazin

LG-DM50D-1-1024x808

Tehnologia 3D incearca de multa vreme sa devina un standard de baza al tuturor dispozitivelor capabile sa redea imagine si nu putine au fost obstacolele pe care a trebuit sa le depaseasca. Dar chiar daca in ultimii cativa ani fenomenul 3D pare sa se fi instaurat cu fermitate in peisajul multimedia, oferind imagini stabile, clare si bine definite, ochelarii 3D raman in continuare un obstacol major, fiind relativ mari si incomozi si necesitand timpi de reincarcare destul de indelungati.

In plus, ochelarii activi, care functioneaza pe principiul obturarii imaginii pentru fiecare dintre ochi la viteze foarte mari, pot da dureri de cap, devenind extrem de incomozi pentru unele persoane.

Cum ecranele 3D fara ochelari se lasa in continuare asteptate, singurele tentative functionale fiind la dimensiuni foarte mici (consola 3DS) si cu rezultate discutabile, va trebui oare sa ne resemnam cu ochelarii 3D activi si toate neajunsurile acestora? Nu si daca LG are ceva de spus pe tema asta si, din fericire, are.

Tehnologia Cinema 3D introdusa de companie in cele mai recente game de televizioare si monitoare reprezinta o alternativa mult mai comoda decat orice altceva disponibil pe piata, introducand ochelarii 3D pasivi, care nu au nevoie decat de o pereche de lentile special polarizate si atat, ceea ce ii face mult mai supli si usori, fara a mai fi nevoie sa-i incarci vreodata.

Efectul 3D nu va avea insa decat jumatate din rezolutia oferita de tehnologia cu ochelari „shutter”, intrucat este realizat prin aplicarea unui filtru de polarizare direct pe un ecran 2D obisnuit, rezolutia imaginii fiind injumatatita pentru fiecare ochi. Chiar daca ecranul reda Full HD in 2D, rezolutia imaginii 3D nu va fi tot Full HD, insa chiar daca diferenta de calitate este sesizabila fata de 3D active, imaginea este totusi foarte stabila si foarte clara si nu are una dintre marile probleme ale tehnologiei „active” si anume scaderea luminozitatii odata cu aplicarea efectului HD. Cu ochelarii LG Cinema 3D vei putea vedea imaginile clare si luminoase fara nici o ajustare suplimentara a display-ului.

Dar destul despre tehnologie si hai sa vedem si sub ce forma se manifesta aceasta, ceea ce aduce pe scena vedeta acestui review, si anume LG DM2350D, un monitor de 23 de inci care incorporeaza nu doar tehnologia Cinema 3D, ci si un tuner TV, ceea ce il transforma intr-o solutie multimedia complexa, care poate oferi atat divertisment 3D sub forma de imagini si jocuri, cat si vizionarea de programe TV la rezolutie Full HD.

Daca pana acum iti imparteai mare parte din timpul liber intre biroul unde ai calculatorul si televizorul din sufragerie, poti sa uiti de televizor, pentru ca acest monitor iti aduce televiziunea la birou.

Designul acestui monitor este suplu si elegant, cu elemente transparente cum este piciorul de sustinere si senzori care elimina orice fel de buton. Plasticul de buna calitate este insa lucios si poti lasa amprente pe el, dar asta nu cred ca va fi o problema intrucat in pachet este inclusa si o telecomanda, asa ca nu prea vei mai avea motive sa-l atingi cu degetele pentru orice ajustare a a imaginii.

Instalarea este foarte simpla si rapida, monitorul fiind prevazut cu doua intrari HDMI, ceea ce poate elimina cabluri audio suplimentare daca placa video a calculatorului dvs. suporta si transportul sunetului (placile video de generatie recenta pot face asta chiar si fara a avea iesire HDMI, este suficient un cablu DVI-HDMI sau un adaptor). De asemenea, prin celalalt port HDMI puteti conecta fara nici o problema o consola de jocuri, un player Blu-ray sau un Set-top box. In caz ca aveti nevoie, monitorul are si conectori composite, componente, scart sau D-Sub, precum si un port USB. In rest, pentru 3D in jocuri va trebui sa instalati o mica aplicatie care scaneaza rapid calculatorul adaugand automat profile pentru jocurile gasite. Daca nu le adauga pe toate, le puteti adauga manual pe cele ramase.

Tot la capitolul instalare trebuie mentionat faptul ca efectul 3D nu are vreo legatura cu setarile placii grafice. Fiind posesor unei placi video cu cipset Nvidia, am fost tentat initial sa activez 3D din setarile placii asa cum eram obisnuit, insa tot ce am obtinut a fost un mesaj de eroare. Ceea ce releva ca e bine din cand in cand sa mai citesti si instructiunile. Pentru jocuri 3D-ul l-am obtinut cu ajutorul aplicatiei de care va vorbeam, iar pentru alt tip de continut exista controale 3D dedicate pe telecomanda. De mentionat ca daca aveti cumva o colectie de imagini 3D anaglifice, ochelarii LG nu le vor vedea 3D, pentru asta va trebui sa va bazati in continuare pe ochelarii anaglifici pe care ii aveati (cel mai probabil rosii si albastri).

Monitorul beneficiaza de o interfata de control aratoasa si aerisita, foarte intuitiva si usor de folosit. Cel mai simplu este folosesti telecomanda pentru a naviga rapid si usor prin aceasta, dar o poti accesa foarte simplu si folosind senzorii din partea dreapta a display-ului.

Setarile sunt intuitive si extrem de asemanatoare cu cele ale modelelor recente de televizore LG disponibile pe piata, asa ca aici chiar nu am avut nevoie sa citesc vreo instructiune.

Iluminarea cu LED-uri de care beneficiaza acest monitor are drept efect o excelenta rata a contrastului si afisarea unui negru profund si bine definit, ceea ce confera un plus de stralucire imaginilor afisate. Diferentele subtile de culoare devin mult mai usor de remarcat, imaginile parand astfel deosebit de vii si vibrante. Cu un timp de raspuns de 5 ms, monitorul este perfect adecvat oricarui tip de multimedia si ruleaza foarte precis si in jocuri, inclusiv in mod 3D, cu o imagine lipsita de distorsiuni sau fluctuatii.

In 2D imaginea afisata este Full HD la o calitate impecabila si doar o diagonala mai mare ar mai putea imbunatati cate ceva. Fie ca a fost vorba de filme, de interfata computerului sau de programe TV, imaginile afisate clare si precise si nu am gasit nici cel mai mic detaliu deranjant. In 3D imaginea a fost suprinzator de stabila si de luminoasa, chiar daca rezolutia nu a fost Full HD, iar faptul ca acest monitor este certificat „flicker-free” inseamna ore in sir de 3D fara nici o durere de cap sau orice alt disconfort (ceea ce, ca sa fiu sincer, mi s-a intamplat si cu ochelarii activi, insa nu toata lumea ii suporta).

Singura hiba a lui LG DM2350D este ca are diagonala de doar 23 de inci, ceea ce chiar nu e vina lui. Altfel este un monitor excelent din toate punctele de vedere si un mini televizor performant, capabil sa redea transmisii HD. Tehnologia 3D incorporata functioneaza suprinzator de bine si veti fi absolut uimiti de ce este capabil acest monitor, iar supletea si comoditatea ochelarilor 3D pasivi este foarte posibil sa va seduca iremediabil. Daca viitorul apartine ochelarilor 3D activi sau celor pasivi este o dezbatere infocata care se desfasoara inca pe multe forumuri. Ce va pot spune eu este ca prezentul este cu siguranta mai comod cu tehnologia promovata de LG si incomparabil mai ieftin, ceea ce nu-i un factor de ignorat, nu?

1 thought on “LG DM2350D: 3D de calitate pentru orice buget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.