Microsoft-Touch-1

Cu exceptia gamerilor inraiti, care sunt capabili sa sesizeze pana si distributia greutatii la un mouse, marea majoritate a utilizatorilor nu acorda o prea mare importanta acestor periferice.

De regula designul este pentru acestia mai important decat orice alte caracteristici si este cumva de inteles acest lucru, intrucat majoritatea producatorilor ofera functionalitati similare din punct de vedere calitativ.

Dar unii dintre ei reusesc performanta de a oferi nu doar un design de zile mari, ci si functionalitati inovatoare, acesta fiind fara discutie cazul lui Microsoft, cu al sau mouse Touch, considerat drept nava-amiral a ofertei de periferice a companiei.

Un mouse care te surprinde de la prima vedere si mai ales de la prima atingere. Un mouse care sparge tiparele si te face sa reinveti sa folosesti un astfel de dispozitiv, ceea ce este surprinzator de reconfortant, chiar daca dureaza foarte putin.

Primul lucru care te frapeaza este aspectul deosebit, designul minimalist si forma curba compacta potrivindu-se foarte bine. Plasticul carcasei este mat, deci nu vei avea problema amprentelor, iar butoanele sunt inexistente. Da, ai citit bine, acest mouse nu are butoane, ci senzori care sesiseaza daca ai vrut sa faci click stanga sau dreapta. Intreaga carcasa se inclina intr-o parte sau alta si nu ai absolut deloc un buton mijlociu sau o rotita de scroll, chestie la care voi reveni un pic mai incolo.

Carcasa superioara a mouse-ului este neagra, cu un model in zona in care te-ai astepta sa fie butoanele, iar cea inferioara, unde ai si cele doua suprafete de contact cu mousepad-ul, este alba, contrastul fiind foarte atractiv din punct de vedere vizual. Tot pe carcasa inferioara exista un slot destinat dongle-ului USB, atunci cand transporti mouse-ul, desi dongle-ul este atat de mic incat il poti lasa fara probleme in slotul USB al laptop-ului sau netbook-ului.

Touch exceleaza, asadar, la capitolul design, si asta se poate vedea foarte clar si in fotografii, insa iese din pluton in special din cauza fucntionalitatilor inedite. Daca esti obisnuit cu suprafata lina a trackpad-ului de pe un laptop, vei aprecia faptul ca scrolling-ul se face extrem de simplu, prin simpla glisare a unui deget, chiar pe suprafata „butoanelor“.

Asta inseamna ca poti scrolla fie cu aratatorul, fie cu degetul mijlociu (sau cu inelarul daca asta folosesti pentru click dreapta) fara sa trebuiasca sa pui degetul pe micul santulet despartitor al „butoanelor“, pe care de altfel il nimeresti destul de greu si nici nu face nimic. Scroll-ul nu este la fel de precis ca la rotita, si pot aparea si momente in care mouse-ul poate confunda un scroll usor cu un swipe, dar in general merge OK. Faptul ca poti face click si scrolla cu acelasi deget este un pic surprinzator la inceput, dar te obisnuiesti foarte repede.

Dar s-ar putea sa nu te obinuiesti prea rapid cu lipsa unui buton mijlociu sau cu apasarea pe rotita de scroll, care la multi mousi asigura si functia de buton mijlociu. Daca vrei, spre exemplu, sa deschizi un link in alt tab al browserului nu mai poti apasa pe rotita, ci va trebui sa faci click dreapta si sa alegi aceasta optiune din meniul contextual al Firefox-ului (sau, ma rog, al browserului pe care il folosesti).

La fel, daca rotita sau butonul mijlociu al vechiului tau mouse era configurat sa faca altceva util, va trebui sa gasesti o alternativa. Nu consider asta un defect, dar sincer am simtit lipsa butonului mijlociu si mi-ar fi placut sa existe si la Touch sub o forma sau alta.

Dar aceasta lipsa in nici un caz nu il diminueaza, intrucat mouse-ul imaginat de inginerii Microsoft este capabil de multi-touch cu doua sau trei degete si are diverse functii asociate cu aceste tipuri de atingeri, dupa cum puteti constata si din ilustratia de mai sus. Cel mai probabil va veti juca mult cu aceste functii odata invatate (nu dureaza mult sa te obisnuiesti, poate cateva zeci de minute). Mie mi-a placut cel mai mult swipe-ul pe care il poti face cu degetul mare pentru a obtine functiile de forward-back, insa in Firefox va trebui sa dezactivezi extensiile care ofera „mouse gestures“. E mai greu sa te obisnuiesti, daca faceai click dreapta si miscai mouse-ul la stanga pentru back, spre exemplu, dar e foarte cool sa faci asta doar cu degetul mare. Ce nu merge, insa, sunt asa numitele „rocker gestures“, adica faci back tinand apasat butonul dreapta si faci click pe stangul (si forward invers).

In sfarsit, functiile multi-touch sunt distractive si foarte comode si daca nu le vrei chiar tot timpul, se pot dezactiva din tab-ul Touch al ferestrei Mouse din Control Panel. Instalarea acestui mouse e deosebit de facila. Touch este optimizat exclusiv pentru Windows 7 si pe asa ceva l-am si testat. Tot ce ai de facut este sa introduci dongle-ul USB intr-un port USB liber al computerului si driverele si softul de administrare se descarca si instaleaza automat.

Integrarea este atat de buna incat se modifica, cum spuneam, chiar si fereasta Mouse din Control Panel. Mouse-ul nu are insa suport pentru XP, Vista sau OS X. Asta nu inseamna ca nu va functiona, dar sigur functiile de multi-touch nu vor merge. In afara de Win 7 l-am mai testat pe un netbook cu Ubuntu 11.10 si a mers si scroll-ul (desi nu-i prea vad pe utilizatorii de Ubuntu folosind periferice de la Microsoft), asa ca sunt sigur ca va merge si pe celelalte sisteme de operare mentionate.

Microsoft Touch este un mouse deosebit si o experienta inedita, care va fi apreciata la maximum mai ales de cei care sunt obisnuiti cu trackpad-ul laptopului ca dispozitiv de input. Este cea mai buna experienta “touch” disponibila in acest moment sub Windows si poate face navigarea mult mai rapida, cu minim de efort. Daca nu poti fara rotita de scroll si buton mijlociu, ai tone de alternative, dar daca esti dispus sa incerci ceva nou si cool, Touch iti poate oferi noi obisnuinte in foarte scurt timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.