Posibilitatea de a-ti transforma casa intr-un veritabil cinematograf si de a obtine imagini superbe, cu o diagonala mult mai mare decat a marii majoritati a televizoarelor disponibile pe piata, este, pentru multi, doar un vis frumos.
Motiv pentru care videoproiectoarele sunt considerate gadgeturi de lux si chiar si cele mai ieftine nu costa deloc putin.
Dar daca ti se intampla sa ai o pozitie frumoasa undeva in mediul de afaceri nu numai ca iti poti permite un videoproiector, dar acesta este chiar o necesitate, mai ales pentru cei care calatoresc in interes de afaceri si au nevoie de proiector suficient de portabil pentru a sustine prezentari pe la clienti.
Motiv pentru care un proiector super slim cum este Epson EB-1760W este pozitionat pe piata drept un proiector destinat mediului de business. Si, intr-adevar, formatul, dimensiunile si greutatea de numai 1,7 Kg a acestui proiector il califica pentru o asemena utilizare, fara nici o problema. Dar un proiector pentru business nu are nici un motiv sa nu fie capabil de proiectii multimedia de inalta definitie la o calitate excelenta, asa ca inginerii de la Epson au dotat acest model cu tot ce-i trebuie pentru a-si gasi utilitatea si atunci cand te intorci, in sfarsit, acasa, dupa o obositoare delegatie.
Din start trebuie remarcat designul foarte plat al acestui proiector, care poate fi lesne purtat peste tot in husa de protectie inclusa in pachet. Va arata ca o mapa destul de doldora de hartii, dar va fi perfect portabil, solutie pe care o gasesc deopotriva eficienta si eleganta. Culoarea alba a carcasei ii confera o nota in plus de eleganta, la fel si sistemul de acoperirea lentilei, care este o fanta ce aluneca usor, spre deosebire de capacele de cauciuc legate cu un snur de aparat, cum am intalnit la multe proiectoare mai vechi.
Butoanele de control sunt exact atatea cate ai putea avea nevoie in utilizarea normala si sunt amplasate ergonomic pe panoul superior al aparatului, iar conectica este amplasata pe panoul din spate si este foarte usor de identificat fiecare conector gratie marcajelor vizibile de pe carcasa. Ai conectori pentru HDMI, video compozit (RCA), clasicul conector VGA D-sub (prin care poti aduce si semnal video component), un mini jack stereo, precum si ambele tipuri de conectori USB, TypeA (cel obisnuit) si TypeB (cel patrat, pe care probabil ca l-ati mai vazut la imprimante). Asa ca poti conecta o multime de surse de semnal video, inclusiv stick-uri USB. Optional, poti cumpara si o unitate LAN wireless, cu ajutorul careia cred ca poti rula foarte comod fisiere de pe un laptop sau smartphone acolo unde ai acoperire WiFi, dar din pacate o astfel de unitate nu a venit cu aparatul de test.
Telecomanda iti ofera mai multe butoane si mai multe functii si este de preferat sa o folosesti daca incerci sa reglezi setarile. Meniurile aparatului sunt intuitive si usor de folosit si te vei prinde destul de repede unde sunt setarile, fara sa fii nevoit sa folosesti neaparat manualul.
Dar, odata ce ai parcurs procesul facil de instalare si setare, vei obtine, in sfarsit, imaginea cat tot peretele pe care o asteptai. Rezolutia standard este WXGA, adica 1280 x 800 pixeli ( in format 16:10), care permite afisarea unui ecran lat, foarte potrivit pentru proiectia de documente in format Excel, Word si Powerpoint. Tehnologia Epson 3LCD folosita de acest proiector ofera o calitate perfecta a imaginii, cu contururi foarte bine reliefate si culori vibrante, intr-o tonalitate naturala. Luminozitatea de 2.600 de lumeni va fi suficienta si pentru proiectia pe timp de zi, sau cu lumina aprinsa. Poti selecta unul dintre preseturile de imagine disponibile (mie mi-a placut cel mai mult Dynamic si SRGB), care acopera cele mai frecvente scenarii de utilizare, dar ai la dispozitie si reglaje manuale, daca preferi.
Lampa UHE de 205W este garantata pentru o autonomie de functionare de 4.000 de ore, ceea ce ar insemna mai bine de 3 ani si jumatate, daca il folosesti 3 ore in fiecare zi. Zgomotul produs de ventilatoare atigne nivelul de 37 dB in modul normal de folosire, dar in modul Eco, pe care probabil ca il vei folosi cel mai mult, este mai silentios, atingand doar 30dB. Ventilatoarele se aud daca e liniste in camera, dar nu sunt deranjante, iar pe fondul sonor al unui film sau joc video sunt insesizabile.
In plus, proiectorul are si o serie de functii Easy MP, inclusiv afisajul USB 3 în 1 (care gestioneaza imagini, sunete si telecomanda) – compatibil cu Mac-uri si PC-uri – si o functie de cititor USB fara calculator.
Chiar daca a fost… proiectat pentru prezentari de business, EB-1760W se descurca excelent si pe partea de multimedia, fiind capabil sa afiseze rezolutii de pana la 1080p, adica Full HD. Asa ca poti urmari fara probleme un film de pe Blu-ray pe un ecran cat tot peretele. Foarte bine se vad chiar si fisierele video de o rezolutie mai mica, dar la asemenea dimensiuni ale imaginii diferentele de calitate sunt mai vizibile decat pe un televizor. Aparatul are si un difuzor intern de 1W, dar daca puteti scoate sunetul intr-un Home Cinema sau alt sistem audio performant, sau chiar si pe boxele calculatorului, ar fi recomandabil.
Epson EB-1760W este un proiector extrem de versatil si se poate plia pe o multime de scenarii de utilizare, nu neaparat din zona business. Calitatea imaginii este impecabila, asa cum de mult m-am obisnuit din partea lui Epson, care este de ceva vreme numarul unu in lume in vanzarile de videoproiectoare, daca nu stiati. Asa ca, daca va permiteti si pretul destul de consistent al acestui proiector, veti obtine un produs premium care se potriveste la fel de bine si intr-un birou, dar si intr-o sufragerie.