Mai multe cărţi din Evul Mediu, admirate până în prezent din spatele unui geam sau care trebuie atinse doar cu mănuşi, vor putea fi din nou răsfoite şi citite, cu ajutorul unui sistem de lectură în 3D, care a fost prezentat la salonul pentru tehnologia informaţiei CeBIT din Hanovra, informează AFP.
Acest sistem, creat de compania de cercetare germană Fraunhofer, scanează textele străvechi şi ilustraţiile acestora, pe care le retransmite apoi pe un ecran plat. Cititorul trebuie doar să stea la mică distanţă de ecran, să întindă braţele şi să întoarcă paginile cărţilor printr-un simplu gest făcut cu mâna în aer, analizat cu ajutorul senzorilor de mişcare.
“Cred că cea mai veche carte pe care am digitalizat-o până în prezent are cel puţin 1.000 de ani”, a declarat coordonatorul acestui proiect, Paul Chojecki.
Compania germană vrea să ducă acest experiment chiar şi mai departe.
“Ne putem imagina o funcţie pentru a căuta cuvintele necunoscute sau pentru a face o traducere simultană dacă, de exemplu, persoana care citeşte textul în cauză nu vorbeşte limba latină”, a spus Paul Chojecki.