“Colectia de toamna” de la Canon nu s-a lasat asteptata nici anul acesta. Jumatatea lunii August a adus pasionatilor de fotografie a doua generatie a celui mai compact super-zoom din oferta companiei: Canon SX510. Este mai bun decat predecesorul sau? Merita sa facem upgrade? Se ridica la nivelul asteptarilor? La aceste intrebari incerc sa va raspund in cele ce urmeaza.
Click aici pentru pret si mai multe detalii!
La exterior, diferentele dintre Canon SX510 si generatia anterioara, SX500, sunt chiar mai subtile decat in cazul lui Canon G16, despre care am vorbit in articolul trecut. SX510 seamana leit cu predecesorul sau, iar acesta este un aspect pozitiv: are acelasi dimensiuni compacte care mi-au atras atentia anul trecut, atunci cand am testat SX500.
Pana la urma, criticile pe care le-a primit SX500 nu se adresau designului sau formei ci senzorului de imagine CCD, pe care Canon a ales sa il inlocuiasca, acum, cu unul CMOS de rezolutie mai mica (12 megapixeli), dar mai performant – principala noutate fata de aparatul lansat acum un an.
Asadar, din punct de vedere al constructiei, Canon SX510 are un corp din plastic negru mat, la fel ca majoritatea compactelor din aceasta categorie de pret, dar – in ciuda dimensiunilor reduse – este un aparat solid si bine construit. In partea superioara se regaseste butonul declansator si sliderul ce actioneaza zoom-ul, dar si rotita de selectie a modurilor de fotografiere, care lipseste de pe alte aparate asemanatoare. Pe langa modul Auto versatil si simplu de utilizat, Canon SX510 iese in evidenta datorita modului LIVE, ce permite previzualizarea in timp real a unor efecte si corectii de culoare si realizarea simpla si rapida a setarilor specifice, un mod foarte util incepatorilor. Rotita de selectie a modurilor de fotografiere ofera acces si la modurile standard, care se regasesc pe orice aparat foto bridge/DSLR: P (Program) / Av (Prioritate de Diafragma) / Tv (Prioritate d etimp) si M (Manual) dar si acces rapid la modul de filmare sau la scenele presetate.
In lateral, Canon SX510 ofera acces la conectorii de baza: USB2.0/AV-Out si HDMI. Oarecum “in oglinda”, pe partea stanga a aparatului, exista un buton care ajuta utilizatorul sa incadreze mai usor si mai rapid la valori mari ale zoom-ului. In partea de jos se regasestie filetul standard pentru trepied dar si usita ce permite accesul la acumulator sau la card (SD/SDHC/SDXC).
Din punct de vedere constructiv, exista o singura mare ‘bila neagra’: ecranul LCD aflat in partea din spate a aparatului. Desi are dimensiuni generoase si ocupa aproape intreaga suprafata a aparatului, Canon a ales sa monteze un ecran cu o rezolutie relativ mica (461.000px). O alegere neinspirata care i-ar putea determina, in mod eronat, pe potentialii cumparatori sa nu aleaga un SX510. De ce? La prima vedere, imaginile vizualizate pe ecran nu au o calitate satisfacatoare. Din fericire, odata descarcate pe alt dispozitiv (smartphoe, tableta – prin Wi-Fi – sau pe un Laptop/PC), imaginile sunt afisate la adevarata lor calitate. Ecranul LCD al lui SX510 ii face o defavoare, dar daca tineti cont de asta, atunci cand il achizitionati, veti fi placut surprinisi de imaginile pe care aparatul le inregistreaza!
Wi-Fi
Nu doar senzorul reprezinta o noutate la SX510. Specialistii Canon au ales sa adauge si un modul Wi-Fi in lista de specificatii tehnice, pentru ca – probabil – posesorii unui aparat foto super-zoom sunt interesati sa distribuie cat mai repede si mai usor fotografiile lor cu familia si cu prietenii. Modulul Wi-Fi este usor de configurat si, gratie aplicatiilor gratuite disponibile in Apple Store / Google Play, orice utilizator al unui SX510 va putea transfera si publica pe internet imaginile surprinse cu aparatul de fotografiat. Aparatul nu poate publica “de unul singur” imagini pe internet, dar face asta cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone pe care este instalata, in prealabil, aplicatia Canon. Atentie insa: utilizarea functiei Wi-Fi reduce drastic autonomia acumulatorului…
Meniul lui SX510
Meniul lui SX510 ofera acces la setarile de baza pe care le-as astepta de la un astfel de aparat. Este simplu de utilizat si intuitiv, fiind disponibile explicatii in timp real pe ecran in dreptul fiecarui item din meniu. De fapt, tot aparatul acesta este gandit pentru cei mai putini experimentati. Incepand de la modul Auto, care detecteaza automat scena potrivita adaptand setarile specifice si terminand cu explicatiile din meniu. Nu in ultimul rand, Canon SX510 are meniul disponibil in 30 de limbi, inclusiv in Romana. Iata care sunt optiunile disponibile:
Calitatea imaginilor
Am ajuns si la capitolul care ne intereseaza, probabil, cel mai mult: cat de reusite sunt imaginile surprinde de SX510? Ei bine, va spuneam mai sus ca principala diferenta dintre SX510 si generatia anterioara este data de noul senzor CMOS care, desi are o rezolutie mai redusa (12 megapixeli in loc de 16), are rolul de a oferi o calitate mai buna a imaginilor, inclusiv noaptea sau in lumina slaba. Pana la urma, numarul de megapixeli este supraestimat la un aparat foto. Rezolutia nu conteaza atat de mult, dar calitatea imaginilor – da! Asadar, chiar daca rezolutia scade de la 16 la 12 megapixeli, plusul de calitate, mai ales la valori ISO ridicate, este un castig mult mai important.
Inlocuirea senzorului CCD cu unul CMOS este, poate, cea mai buna alegerea pe care Canon o putea face. Marea majoritate a criticilor lui SX500 s-au indreptat asupra calitatii imaginilor la valori ISO mari, dar iata ca SX510 face un pas inainte si vine cu un senzor mult mai performant. Acum sensibilitatea ISO maxima creste de la 1600 la 3200, iar calitatea imaginilor a fost imbunatatita cu aproximativ 20% la fiecare valoare ISO. Acum se pot surprinde imagini cu un nivel al zgomotului de imagine acceptabil, pentru un compact, la ISO 800 si chiar si imagini de noapte la ISO 1600.
Chiar daca nu exceleaza in lumina slaba (pentru asta trebuie sa va indreptati atentia catre un aparat cu senzor cu diagonala mai mare, Canon S120 sau G16, in categoria compactelor), calitatea imaginilor este buna, in majoritatea situatiilor. Iata cateva exemple:
Imagini Crop 100%
Poate cel mai interesant aspect la noul SX510 este obiectivul cu zoom optic 30x. Acesta este, probabil, motivul pentru care SX510 va atrage atentia in primul rand. Cel mai mic compact super-zoom de la Canon vine cu doua atuuri considerabile: zoom 30x si, in acelasi timp, o distanta focala minima de doar 24mm, ceea ce va permite sa surprindeti cadre cu un unghi de cuprindere mai mare decat majoritatea celorlalte compacte. Adica, un fel de “2-in-1”: zoom versatil si unghi de cuprindere mare, din partea aceluias aparat.
In plus, Canon SX510 ofera si un sistem de stabilizare a imaginii, care va permite sa surprindeti cadre clare, fara ‘blur’. In plus, sistemul de stabilizare este activ si in timpul filmarii, dar, odata ce ati trecut de jumatatea plajei focale (de la 15x in sus) trebuie sa stabilizati fizic cat mai bine camera, deoarece chiar si cu sistemul de stabilizare integrat ativat, tot se vor inregistra pe imagine cele mai mici miscari ale aparatului (video mai jos).
Canon SX510 se lauda si cu cateva filtre si efecte simple, fara posibilitati de customizare: fisheye, toy camera, miniatura, alb-negru, sepia si poster. Iata, mai jos, o galerie cu imagini surprinde cu toate aceste efecte:
Canon SX510 inregistreaza scurte clipuri in format Full HD 1920×1080, in fomat MPEG, cu focalizare automata, stabilizare de imagine si zoom activ. Zoom-ul este precis si asigura o trecere placuta de la o focala la alta in timpul inregistrarii, dar sistemul de focalizare este lent. Totodata, trebuie sa incercati sa stabilizati cat mai bine camera daca vreti sa filmati cu zoom maxim. Dupa cate puteti vedea si in clipul de mai jos, la valori mari ale zoom-ului sistemul de stabilizare nu mai este la fel de eficient, orice ‘tremurat’ al camerei fiind vizibil in film (uneori destul de mult chiar).
Doua lucruri mai sunt de precizat aici: dintre toate efectele, unul singur – “Miniatura” – poate fi utilizat si in timpul filmarii, iar functia Movie Digest, accesibila de pe rotita de selectie a modurilor de fotografiere, transforma aparatul intr-un adevarat “cronicar”. De cate ori veti surprinde o fotografie, aparatul va inregistra cate o secventa video de 3 secunde simultan cu imaginea statica. La sfarsit, toate secventele sunt alaturate intr-un singur film, rezultatul fiind o cronica video a tuturor momentelor surprinse in fotografii. E mai simplu decat pare, iar videoclipul rezultat reda atmosfera locurilor pe care le-ati surprins.
Autonomie, conectivitate si stocare
Canon SX510 este alimentat de la un acumulator tip NB-6L de 1060mAh, care ii ofera o autonomie de aproximativ 250 de cadre, conform CIPA. Pentru ca este un aparat pe care cu siguranta o sa il utilizati cu precadere in excursii si vacante, un acumulator suplimentar, pentru o autonomie extinsa, este mai mult decat recomandat!
Fotografiile si filmele inregistrate cu SX510 pot fi transferate cu ajutorul conectorului USB 2.0 sau prin wireless. Totodata, pot fi vizualizate direct pe un LCD TV compatibil datorita iesirilor HDMI si AV-Out cu care aparatul se lauda. Stocarea filmelor si a fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXD, pentru care este disponibil un slot, in imediata vecinatate a acumulatorului. Ca de obicei, celor care vor sa filmeze cu aparatul la rezolutie Full HD le recomand carduri de memorie SD Class 6 sau mai performante, pentru rezultate optime.
Concluzii
Zoom 30x, obiectiv grandangular (24mm), filmare Full HD cu zoom si stabilizare si o calitate buna a imaginilor, gratie senzorului CMOS. Acestea sunt atuurile principale ale lui Canon SX510, care face un pas inainte odata cu noua generatie si devine un aparat capabil, pe care il pot recomanda oricui doreste un super-zoom decent intr-un buget restrans. Este usor de utilizat (chiar si de catre toti membrii familiei) iar cei avansati vor fi cu siguranta incantati de modurile semi-automate si setarile avansate care pot fi accesate din meniu.
Nota: 7,5/10
Bile albe:
Calitate buna a imaginilor
Zoom versatil (30x)
Obiectiv grandangular (24mm wide)
Filmare Full HD 1080 24p
Mod auto versatil
Meniu simplu si intuitiv
Scene presetate si efecte
Macro de la 0cm
Wi-Fi integrat
Mod dedicat fotografiei nocturne
Functie “Movie Digest”
Bile negre:
Ecranul LCD cu rezolutie redusa
Autonomie redusa cu functia Wi-Fi pornita
Zgomot de imagine pronuntat la valori ISO mari (1600-3200)
Specificatii tehnice
Rezolutie 12 megapixeli
Senzor CMOS 1/2.3″ (6.17 x 4.55 mm)
Zoom optic 30X
Focala 4.3 – 129.0 mm ( 24 – 720 mm echivalent in format 135)
Diafragma maxima f/3.4 – f/5.8
Diafragma minima f/8
Viteza obturator: 15s – 1/1600s
Stabilizare optica a imaginii
Ecran LCD de 4 inch, 461.000px
Mod auto, scene presetate dar si moduri manuale sau semi-automate (P/A/S/M)
Inregistrare video HD 1920 x 1080 (24 fps)
Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXD
Functie de detectare a fetei, macro de la 0cm
Format fisiere JPEG, format video MOV
Acumulator Canon Lithium-Ion NB-6L
Dimensiuni: 104 x 70 x 80 mm
Greutate: 349g