Nokia-Asha-200-1-293x500… sa se promoveze in zona telefoanelor ieftine cu dual SIM. Chiar daca arata ca un Blackberry, ruleaza un soft proprietar Nokia, Series 40, care este o mica plimbarica pe Aleea Amintirilor, pe vremea cand Nokia scotea pe piata cele mai dezirabile telefoane. Dar, ca sa fiu sincer, dupa atatea iPhone-uri si Androide, cu interfetele lor sensibile la atingere, caracterul profund analogic al lui Nokia Asha 200 descumpaneste intrucatva pe alocuri.

Sunt sigur ca multi dintre voi nu veti rezista tentatiei de a atinge ecranul, mai ales daca alegeti sa folositi Home Screen-ul in modul cu widget-uri. Ei bine, nu se va intampla nimic, intrucat acest telefon poate fi controlat exclusiv din butoane. Daca mi-ar fi spus cineva acum cinci ani ca intr-o buna zi acest tip de control mi se va parea arhaic, i-as fi replicat ca nu voi fi in viata mea atat de fitzos, dar trebuie sa recunosc ca as fi gresit. Controalele touch imi lipsesc, dar la acest nivel de pret mi se pare totusi normal cumva sa nu existe.

Acest dual SIM al lui Nokia are marele avantaj ca al doilea SIM este hot-swappable, adica poate fi introdus si scos oricand, fara a fi nevoie sa restartezi telefonul, ceea ce sunt sigur ca va fi apreciat de multi adolescenti, in special, intrucat iti ofera o mare flexibilitate in privinta cartelelor pe care le folosesti.

Ambele cartelele sunt active concomitent in stand-by, dar un pic diferit de Samsung-ul prezentat ieri. Poti seta patru chestii pentru fiecare SIM: apeluri, SMS-uri, MMS-uri si trafic de date, dar nici una dintre ele pentru ambele cartele. Asa ca va trebui sa decizi care SIM este folosit pentru apeluri, care pentru SMS-uri, etc. Si poti modifica setarile oricand. Nu este un sistem la fel de comod ca atunci cand apesi doar un buton pentru a comuta de pe un SIM pe altul, dar este suficient de flexibil si odata ce te obisnuiesti poti face setarile foarte rapid, sau poti seta ca aparatul sa te intrebe de fiecare data cand faci un apel ce SIM vrei sa folosesti. Daca mai mult primesti apeluri, n-ai nici o problema, iar telefonul iti va afisa SIM-ul de pe care primesti apelul in cauza. Asa ca… Asha 200 functioneaza foate asemanator cu dual SIM-ul de ieri.

Acum, ca am vorbit de principala atractie a acestui telefon, sa ne ocupam un pic si de celelalte. Pentru ca tastatura QWERTY a lui Asha 200 poate fi un punct de atractie pentru orice persoana care foloseste intens SMS-urile sau email-ul mobil. Tastele sunt comode si chiar daca vei crede la inceput ca sunt prea mici pentru ale nimeri corect, in scurt timp te vei obisnui cu ele si viteza cu care textezi va creste corespunzator. Tastele numerice sunt amplasate chiar pe mijloc si toata tastatura este iluminata, asa ca vei vedea cu usurinta ce apesi (inainte sa tastezi prima cifra poti apasa butonul de inchidere ca sa iluminezi tastatura). Butonul directional cu cinci functii din centrul telefonului este usor de folosit, dar trebuie sa fii atent sa nu apesi pe mijloc din greseala daca nu ai terminat inca de navigat prin telefon, pentru ca pana te obisnuiesti un pic cu el se mai pot intampla, ocazional, mici erori de genul acesta. Restul butoanelor de control sunt intuitive si la fel de mimplu de folosit. Ai un buton dedicat pentru managementul SIM-urilor si un altul pentru email si alte doua butoane care corespund cu comenzile de pe ecran, deci nimic prea complicat.

Ce este, insa, un pic prea complicata, este interfata telefonului, care necesita ceva timp pentru a o descifra. Nu-ti trebuie facultate, dar nici nu te prinzi dintr-o privire. Pana nu butonezi un pic prin comenzi si meniuri, ecranul Home poate parea destul de complicat in modul de afisare cu widgeturi, dar daca te deranjeaza le poti scoate sau le poti personaliza dupa pofta inimii. Dar dupa cateva zeci de minute de bantuit prin sistemul de meniuri si cam jumatate de zi de utilizare normala, probabil ca vei spune „Asha da”. Sistemul de meniuri al interfetei S40 este un clasic in viata, marca Nokia, dar cu iconite mai aratoase decat la telefoanele de pe vremuri. Te vei (re)obisnui foarte rapid cu meniurile si vei aprecia si elementele de social networking incluse de Nokia. Meniul principal poate fi setat sa apara sub forma de grila sau de lista, dar formatul grila permite si shortcut-uri de pe tastatura, asa ca mi se pare preferabil, iar iconitele pot fi rearanjate in ce ordine vrei tu.

Ecranul de 2,4 inci al lui Asha 200 este un TFT de rezolutie QVGA capabil sa afiseze 256.000 de culori, deci prea mari pretentii nu poti avea de la el. Inferfata S40 arata OK, insa daca vrei sa vezi filmulete, rezolutia ecranului este 320 x 240 pixeli, asha ca mai bine lasa. Nici camera nu e prea grozava, la numai 2MP, asa ca poti spera doar la fotografii utilitare, de genul programul unui magazin, sau vreun instantaneu naiv, dar daca vrei peisaje din vacanta nu vei obtine prea mari detalii si nu te-as sfatui sa te bazezi pe aceasta camera intr-o calatorie.

Pe partea audio, insa, telefonul sta destul de bine, calitatea auditiilor fiind buna. Ai radio stereo FM cu RDS si capacitate de inregistrare si un jack de 3,5 mm compatibil cam cu toate castile, iar playerul nativ, desi cam simplut isi face treaba foarte bine.

Conectivitatea este insa calcaiul lui Achille pentru acest telefon. In primul rand stie doar 2G deci nu poti naviga pe net la viteze 3G, si nici nu are vreun modul Wi-Fi, asa ca esti usor izolat. Poti iesi pe net cu el, dar la tarife de operatori de telefonie si viteze 2G, iar browserul nu este cine stie, asa ca din punct de vedere al browsing-ului pe web… Asha nu!

Spatiul de stocare intern este de doar 10 MB, dar poti folosi carduri de memorie microSD de pana la 32 GB, ceea ce rezolva destul de onorabil problema. Si stocarea mica poate fi o problema intrucat poti descarca diverse aplicatii din Nokia Store si ar fi pacat sa nu ai unde sa le pui.

Bateria Li-IOn de 1430 mAh (BL-5J), are, potrivit producatorului, o autonomie de pana la 552 ore in stand-by, sau 7 ore de convorbiri telefonice, sau 52 de ore de redare de muzica. Eu nu am reusit sa golesc bateria cat timp l-am folosit si din experientele trecute cu Nokia tind sa cred ca autonomiile pretinse se cam confirma, asa ca din punctul asta de vedere telefonul cred ca sta chiar foarte bine.

Nokia Asha 200 este intruchiparea telefonului entry-level, din punct de vedere al specificatiilor si ii lipsesc destul de multe dintre caracteristicile cu care ne rasfata in rezent smarphone-urile, dar pentru ce anume a fost conceput este un telefon foarte bun. Ofera foarte multe la un pret absolut rezonabil si este un cadou perfect pentru un adolescent caruia parintii vor sa ii cumpere primul telefon, spre exemplu. Poate de aici si larga paleta coloristica in care este disponibil. Functiile dual SIM ofera multa flexibilitate in materie de alegere a tarifelor avantajoase ale operatorilor de telefonie mobila. Daca mai luam in calcul si tastatura QWERTY, care il face un comunicator nativ, avem de-a face cu un telefon foarte bun pentru voce, SMS-uri si email. Daca vrei mai mult de atat, are balta peste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.