Este foarte probabil ca tu, cititorule, sa ai in buzunar nu unul ci doua telefoane mobile, un obicei larg raspandit, care ajuta utilizatorii sa beneficieze de cele mai bune planuri tarifare ale operatorilor de telefonie mobila si sa poata fi disponibili oricand, in mai multe retele. Daca ar fi sa acoperi toate retelele majore de telefonie mobila din Romania, ai avea nevoie de patru aparate, ceea ce imi imaginez ca este o situatie destul de rara (desi ce ne mai mira zilele astea…). Dar nu este neaparata nevoie sa umbli dupa tine cu patru telefoane; sunt suficiente doar doua Samsung Galaxy Y Duos si s-a rezolvat.
Telefoanele capabile sa functioneze cu doua SIM-uri erau la inceput incapabile sa le mentina pe ambele active, insa acest smatphone bazat pe Android este capabil sa mentina ambele SIM-uri active concomitent in stand-by si poti raspunde de pe oricare dintre ele. De apelat este la fel de usor, necesitand doar o simpla operatiune pentru a comuta SIM-ul „activ”. Ma rog amblele sunt active in stand by dar pentru apeluri trebuie sa alegi unul dintre ele. O veste buna, asadar, pentru orice adolescent care foloseste mai multe telefoane pentru a fi aproape de prietenii sai din mai multe retele de telefonie mobila, sau pentru oricine altcineva care si-ar dori sa nu mai umble cu mai multe telefoane dupa el.
Galaxy Y Duos este un telefon relativ ieftin, dar face parte din clasa smartphone, asa ca dispune de functiile avansate ale acestora. Insa este un smartphone pentru bugete sensibile, motiv pentru care foloseste un procesor cu un singur nucleu ARM11 la 832 MHz, doar 384 MB de RAM si doar 512 MB spatiu de stocare interna (din care mai raman vreo 150 MB neocupati de sistemul de operare). La asta se mai adauga un display LCD de 3,14 inci destul de slabut ca rezolutie (240 x 320 pixeli) dar absolut decent altminteri. Daca esti obisnuit cu ecrane de mare rezolutie vei sesiza imediat calitatea mai slaba a imaginilor de pe acest telefon, dar functionalitatea sa multi-SIM este de fapt poanta si chiar daca nu iese in evidenta ca performante fata de alte telefoane entry-level, Galaxy Y Duos ramane o solutie extrem de practica.
Designul nu iese prea mult in evidenta, dar asta nu inseamna ca telefonul nu arata bine. Cele cateva butoane de control sunt in configuratia configuratia clasica a lui Samsung: menu-home-back. Home este singurul buton fizic, celelate doua fiind senzori. In rest, ai controlul pentru volum, pe latura din stanga si butonul de pornire-oprire in partea de sus a laturii drepte. Conectorul pentru alimentare este pe latura de jos, iar jack-ul pentru casti pe latura de sus si gata. Dimensiunea relativ mica a ecranului contribuie la rigiditatea aparatului, care beneficiaza de o constructie solida si compacta. Asa ca nu vei auzi vreo scartiala de la capacul de plastic de pe verso nici macar atunci cand te chinui sa torsionezi corpul aparatului, ceea ce oricum n-o sa-ti iasa.
Cum spuneam, functionalitatea multi-SIM este principala atractie la acest telefon si lucrurile stau foarte OK la acest capitol. Comutarea de pe un SIM pe celalalt pentru apelare se face foarte usor, tragand in jos fereastra de notificari a Android-ului (bara de sus) si selectand pictograma SIM-ului dorit. Pe bara de notificari apar pictograme pentru semnalul receptionat de fiecare dintre SIM-uri si o pictograma care indica SIM-ul activ pentru apeluri. Setarile sunt intuitive si se pot face individual, pentru fiecare SIM, dar va trebui sa alegi doar unul dintre ele pentru trafic de date. Cele doua SIM-uri sunt foarte usor de montat si sloturile sunt amplasate sub baterie, asa ca n-ar trebui sa ai vreo problema.
Ca tot vorbim de baterie, autonomia acesteia nu stabileste vreun record, insa este cam dubla fata de a smartphone-urilor cu ecrane mari, de 4 inci sau mai mult. Pe mine m-a tinut, in general, in jur de trei zile, ceea ce mi s-a parut reconfortant, obisnuit fiind cu un smartphone cu autonomia care rareori sare de o zi. E drept ca nici n-am prea exagerat cu rularea de multimedia (video, ca audio este foarte OK), din cauza ecranului destul de limitativ din acest punct de vedere. Dar daca obisnuiesti sa folosesti YouTube sau alte surse video online, vizionarea este destul de placuta si calitatea imaginii satisfacatoare.
Redarea audio este foarte OK si telefonul poate fi folosit cu succes pe post de player muzical mobil, iar jack-ul clasic de 3,5 mm iti permite sa folosesti orice casti audio preferi. Galaxy Y Duos nu este un telefon multimedia, insa se descurca onorabil la acest capitol, fara insa a te surprinde cu ceva.
Camera de 3,15MP nu este prea grozava, dar poti face poze cu o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli, ceea ce nu e rau, dar nici spectaculos. Camera are functia de Geo-tagging si poate si filma, dar la rezolutie video QVGA si 14 cadre pe secunda, asa ca probabil nu vei putea realiza amintiri superbe din vacante sau ceva de genul asta. Camera as numi-o mai degraba utilitara si daca ai absoluta nevoie de o camera cu functii de baza si fara pretentii de super-calitate este OK, dar nu mai mult.
Galaxy Y Duos ruleaza Android 2.3 Gingerbread, intr-o interfata TouchWiz familiara posesorilor de telefoane Samsung. Fereastra pentru aplicatii se deruleaza pe orizontala si poti reordona aplicatiile cum vrei. Task Manager-ul este usor de accesat, tinand apasat mai mult butonul Home si include o functie care iti permite sa vezi ce aplicatii sunt active si sa le opresti cand vrei, ceea ce, de regula, presupune pe Android instalarea unei aplicatii terte. Lista de contacte este integrata cu Facebook, Twitter si, desigur, cu contul Google, fiind simplu de folosit. Sunt afisate contacte de pe ambele SIM-uri si poti salva o multime de date asociate fiecarui contact, dar nu poti seta care anume SIM sa fie folosit pentru apelare.
Ca la orice Android, ai la dispozitie intreg magazinul de aplicatii al lui Google, PlayStore, insa este posibil ca anumite aplicatii care necesita un ecran de mare rezolutie sa nu poata fi instalate.
Browserul lui Galaxy Y Duos este si el limitat de rezolutia scazuta a ecranului, dar suporta zoom fie prin dubla apasare, fie multi-touch pinch, iar textul este rearanjat automat, ceea ce chiar este util pe un astfel de ecran mic. Toate functiile browserului sunt accesibile prin meniul contextual, care apare dar la apasarea butonului de meniu. Browserul nu suporta flash, asa ca site-urile care folosesc asa ceva nu vor fi pe deplin functionale.
Samsung Galaxy Y Duos este un telefon dual SIM cu Android cu un pret rezonabil si asta pare sa fi fost principala intentie a designerilor Samsung, iar din punctul asta de vedere au nimerit-o cum nu se putea mai bine. Dar ramane un telefon cu specificatii entry-level, un ecran destul de slab si o camera care mai mult face act de prezenta. Insa daca ai nevoie de un telefon care sa-ti rezolve spinoasa problema a spatiului in buzunar sau in geanta, este ideal. In loc sa umbli cu doua telefoane entry-level sau unul performant si altul… in celalalt buzunar, ai ocazia sa folosesti un singur aparat, cu specificatii modeste dar OK, cu o performanta la fel de modesta, dar stabila, si cu functii de smartphone, desi limitate pe alocuri. Pentru un adolescent pare o alegere absolut naturala, dar nu vad de ce nu ar putea fi folosit de oricine altcineva.