telefonul-mobil-obisnuit-dispare-vanzarile-de-smartphone-uri-cresc-spectaculos_size1

Piata este dominata de Samsung si de Apple, iar sistemul de operare cel mai cautat ramane Android.

Telefonul mobil clasic pierde tot mai mult teren in fara smartphone-urilor. Dispozitivele “inteligente” au vanzari in crestere cu 43% in primul trimestru, de 210 milioane de unitati la nivel mondial, pe o piata dominata in continuare de  Samsung si Apple, cel mai folosit sistem de operare fiind Android, potrivit datelor Gartner.

Vanzarile totale de telefoane mobile la nivel mondial au urcat cu 0,7% in primele trei luni din acest an fata de perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 422,9 milioane la 425,8 milioane de unitati.

Cu vanzari de 210 milioane de unitati, smartphone-urile au reprezentat 49,3% din piata, fata de 34,8% cu un an in urma. Vanzarile de telefoane mobile cu functii de baza au scazut cu 21,8% in perioada analizata.

Utilizatorii de telefoane clasice ori sunt multumiti de ceea ce detin, ori asteapta scaderea preturilor la smartphone-uri, Anshul Gupta, analist Gartner.

Clasamentul producatorilor de telefoane mobile in ansamblu

Comania sud-coreeana Samsung Electronics si-a mentinut pozitia de lider, cu peste 100 de milioane de unitati vandute in primul trimestru, care ii confera o cota de piata de 23,6%, fata de 21,2% in ianuarie-martie 2012. Pe locul secund e Nokia, cu 63,2 milioane de unitati si o cota de piata de 14,8%, comprativ cu aproape 20% in urmacu un an.

Apple e pe locul al treilea, cu 38,3 milioane de iPhone-uri si o cotă de 9%. Compania coreeană LG este pe pozitia a patra, cu 3,7% din piata, urmată de marcile chinezesti ZTE (3,4%) si Huawei (2,6%).

Clasamentul producatorilor de smartphone-uri

Lider de piata a ramas Samsung, cu 64,7 milioane de unitati si o cota de 30,8%, fata de 27,6% cu 12 luni in urma.

Pe pozitia a doua e Apple, cu o cota de 18,2%, de la 22,5% in primul trimestru al anului trecut.

La mare distanţă de principalii producatori, pe locul al treilea se gaseste LG, cu 4,8% din piata.

Pe locurile 4 si 5 se afla Huawei (4,4%) si ZTE (3,8%).

Clasamentul sistemelor de operare

In topul sistemelor de operare pentru smartphone conduce detasat Android, aproape trei sferturi (74,4%) din telefoanele inteligente vandute in primul trimestru utilizand sistemul de operare dezvoltat de Google, fata de 56,9% in primele trei luni ale anului trecut.

Apple iOS este pe pozitia a doua, cu 18,2% din piata.

Pe locul al treilea se gaseste BlackBerry, cu o cota de 3%, urmat de Microsoft Windows Phone, cu 2,9%.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.