Dincolo de stricta lor utilitate, in multe situatii laptopurile pe care le folosim spun cate ceva si despre personalitatea noastra. Marea majoritate a acestor masinarii a fost creata pentru cea mai evidenta categorie de utilizatori, oamenii de afaceri si subordonatii acestora, viziune de altfel corecta, intrucat a fost o vreme in care doar astfel de profesionisti isi puteau permite sa aiba un laptop.
“Democratizarea” tehnologiei a adus insa laptopurile in postura de principala alternativa in materie de calculatorul viitorului pentru multa lume. Sony a prins de mult ideea, gama sa de laptopuri Vaio acoperind o foarte larga gama de consumatori, iar Seria C, din care face parte Sony Vaio VPC-CA3S1E/D, ii vizeaza pe acei utilizatori care prefera tehnologia acompaniata si de un pic de stil.
Seria C este una dintre cele mai colorate din oferta Vaio, si este prima oara cand am avut de-a face cu un laptop portocaliu. Sincer, nu ma asteptam sa-mi placa asa ceva, insa CA3S1E (ma tot intreb cine “boteaza” noile laptopuri din lumea asta si cum se numeste pe latineste problema lui) s-a dovedit amuzant si distractiv in utilizare, iar designul a avut un efect placut asupra mea.
Nu credeam ca “musc” la asa ceva, dar coloritul a avut efectul tonic scontat si chiar daca este un entry-level, am trecut destul de usor peste momentele in care performanta medie s-a manifestat in toata splendoarea sa.
Designul portocaliu al carcasei nu este singurul element atractiv pentru ochi. Suprafetele de plastic portocaliu mat alterneaza cu zone in care plasticul devine translucent si, in anumite conditii de iluminare, pare ca acopera ceva stralucitor, ceea ce, desigur, este doar un efect de lumina, insa unul ingenios ales pentru zona care inconjoara tastatura.
Care tastatura este insa iluminata pe bune, ceea ce face efectul si mai credibil. Contrastul cromatic intre carcasa portocalie si tastatura si marginile ecranului negre este insa foarte placut. Chiar daca finisajul zonei translucide care inconjoara tastatura este glossy, culoarea portocalie face ca amprentele sa nu fie prea vizibile. Siglele albe de pe capac contrasteaza destul de discret si nu se aprind, asa cum te-ai fi asteptat, pentru ca in materie de design Seria C pare sa fi folosit acelasi manual ca MacBook-urile. Dar designul Vaio se dovedeste consistent si original (ca intotdeauna, de altfel) ceea ce m-a impresionat foarte placut.
Tastatura este de tip chicklet, tastele fiind “insularizate”. Amplasamentul si distanta dintre ele sunt optime, cursa scurta si feedback-ul fiind placute si precise, ceea ce permite tastarea la viteza dupa o minima perioada de acomodare. Plasticul mat al tastelor are o buna aderenta, iar iluminarea lor din interior nu doar arata bine ci este si foarte placuta in utilizare.
Mi-ar fi placut sa existe si un senzor care sa aprinda tastele la apropierea mainii, ca la tastaturile Logitech, spre exemplu, dar merge si sa apesi bara de spatiu ca sa aprinzi tastele pe intuneric. Zona tastelor se cam curbeaza la mijloc daca apesi mai tare, dar nu deranjeaza si, per ansamblu, tastatura este foarte placuta, cum de altfel a fost cam la toate Vaio-urile pe care le-am vazut vreodata.
Input-ul este completat de un touchpad destul de inedit. Cei obisnuiti cu touchpad-uri lucioase delimitate de suprafete mai aspre vor avea surpriza sa constate ca aici e exact invers: zona glossy lucioasa din jurul tastaturii este intrerupta de un touchpad rugos si foarte evident colorat, care se simte foarte pregnant in degete. Touchpad-ul este precis, dar rugozitatile sale s-ar putea sa nu fie agreate de oricine. Mie unul mi-a placut, desi cam “gadila”, dar si asta contribuie la buna dispozitie pe care o induce folosirea acestui laptop – nu? – si cred ca designerii au banuit asta. In plus, multi-touch-ul integrat va face foarte simpla si distractiva atat navigarea, cat si zoom-ul in poze.
Dar acest laptop nu este doar aratos, echiparea sa tehnica fiind una destul de OK. De la bun inceput trebuie subliniat ca este un entry-level, asa ca pentru performante grafice deosebite si gaming avansat ar trebui sa va orientati spre altceva. Dar daca vrei un laptop bun la toate, tocmai l-ai gasit. Echipat cu un procesor Intel Core i3 la 2,2 GHz, 4GB de RAM DDR3 si o placa video Radeon HD 6470M, suficienta pentru majoritatea nevoilor multimedia obisnuite, laptopul are un hard disk incapator de 500 GB si un DVD writer si vine cu o camera Web integrata cu tehnologie Exmor, cu care se poate face chat video cu imagini clare, limpezi si bine definite.
Dar ceea ce intotdeauna a fost o marca a laptopurilor Vaio este calitatea display-ului si nici acest model nu se lasa mai prejos. Chiar daca rezolutia maxima este clasica 1366 x 768 pixeli, imaginile afisate sunt foarte bine definite, clare, cu un colorit vibrant si un contrast foarte bun.
Chiar daca unghiurile de vizionare sunt un pic mai restrictive, gasesti rapid o pozitie optima de vizionare. Iesirea HDMI face foarte simpla conectarea la un TV mai mare pentru vizionarea filmelor HD in conditii si mai bune. Cele doua boxe integrate scot un sunet decent si clar, dar, ca de obicei la laptopuri, fara basi si cu un sound destul de putin impresionant. Castile audio de calitate sunt si in acest caz o idee buna.
Conectica este buna, cu trei porturi USB 2.0 ports plus inca unul USB 3.0, un slot pentru carduri de memorie SD si Memory Stick Duo, jack-uri pentru microfon si casti audio, iesire HDMI si un conector VGA.
Cu toate astea, laptopul nu va straluci prea tare in materie de performanta, dar cu siguranta nici nu te va lasa balta in cele mai uzuale sarcini. Cand spun nu va straluci ma refer la rularea de jocuri video mai noi la setari maxime. Pentru gaming de nivel mediu, insa, CA3S1E va fi suficient de bun. Sistemul de operare este un Windows 7 Home Premium, caruia i se adauga un asortiment de soft Vaio, destul de util, dar fara sa devina sufocant, ca in cazul altor bundle-uri.
Te poti descurca foarte bine, insa si fara softul suplimentar, pe care eu unul am tendinta sa-l dezactivez de obicei la orice laptopuri, pentru ca in marea lor majoritate aceste softuri nu fac decat sa dubleze functii deja oferite de sistemul de operare. Asadar, daca nu ai nevoie de performanta specializata, pentru jocuri de exemplu, sunt convins ca CA3S1E iti va oferi o experienta satisfacatoare din foarte multe puncte de vedere.
Autonomia estimata de producator se situeaza undeva peste 6 ore, ceea ce s-a confirmat in practica. In cazul unei utilizari ceva mai judicioase, fara prea multe jocuri sau multimedia avansata cand esti departe de o priza, poti avea un plin care sa te tina lejer o zi de lucru.
Sony Vaio CA3S1E/D este un laptop stilat, care iti va imprumuta si tie o parte din atractivitatea sa si il vad la fel de bine in postura de laptop al unui pustan cool, dar si de accesoriu fashion pentru acele domnisoare care stiu de unde sa-l porneasca. Pretul nu mi se pare exagerat in aceste conditii, dar chiar si un Vaio entry-level nu este un laptop tocmai ieftin. Un design deosebit, pe care fie il vei adora, fie il vei detesta, insa cu siguranta va avea un efect asupra ta.