find-mac-address-vista_3Mi-au furat laptopul, ce pot sa fac? Este intrebarea la care in ultima vreme foarte multi colegi, prieteni, clienti si cumparatori cauta un raspuns.

Sa furat. De aici incepe sa fie complicat. In regula, ne adresam politiei, facem plangere si ne rugam ca hotii sa faca o greseala si sa fie prinsi.

Daca analizam aceste mici furturi vom constata ca hotii de telefoane, de laptop-uri sau hoti de buzunare in general nu sunt foarte intelgenti si de cele mai multe ori sunt prinsi tocmai din acest motiv. Nu, nu sunt rautacios cand zic ca hotii sunt mai putin inteligenti, ca daca erau, nu erau hoti, si daca erau, nu ar fi fost prinsi.

1. Fi pregatit !

Cand se fura un calculator sau un laptop de cele mai multe ori politia va va cere MAC-ul (Media Access Control) laptop-ului, asadar ar fi bine daca l-ati avea notat undeva. MAC-ul este un idetificator unic al placii de retea integrate. In imaginea alaturata puteti vedea in chenarul portocaliu cum arata aceasta adresa MAC. Il puteti obtine asa :

Apasati pe butonul Start -> Run si scrieti “cmd”, dupa care in fereastra deschisa scrieti “ipconfig /all”, fara ghilimele. Combinatia de cifre si litere format din 12 caractere din dreptul “Physical Address” este MAC-ul calculatorului Dvs.

In cazul in care ancheta si investigatiile politiei dau rezultate pozitive si hotul este prins, si laptop-ul este recuperat, ar fi foarte util daca ati avea o poza cu laptop-ul si daca ati avea pe laptop-un semn distinctiv, o eticheta, o “zgarietura” etc.

Comunitatea celor “furati” a contruit o solutie pentru a ajuta prinderea hotului si se numeste : Adeona

Pe scurt: Adeona este un software gratuit, open source, ce vine instalat pe calculator, si care cu setarile de rigoare poate trimite pe o adresa de email setata locatia laptop-ului si daca are webcam poze capturate in momentul in care laptop-ul a fost folosit, deci poze cu hotul.

Mai multe informatii puteti gasi aici : http://adeona.cs.washington.edu/

2. Preveniti furtul !

Iata cateva sfaturi pe care sa le urmati pentru a preintampina un astfel de incident nedorit”

– nu lasati laptop-ul la vedere in autoturism. E o invitatie clara la furt. Inchideti laptop-ul acoperit in portbagaj.

– folositi genti de laptop non-descriptive, genti care nu denota existenta laptop-ului in geanta.

– nu lasati laptop-ul in zone pe care le considerati sigure, mai ales daca nu este cu control acces.

– folositi un cablu din otel special pentru a securiza un laptop.

– faceti back-up periodic pe disk-uri CD sau DVD, si nu plecati in calatorii cu date sensibile pe Hard Disk.

– folositi bunul simt.

Daca aveti sau ati gasit solutii mai bune pentru prevenirea si recuperarea laptop-urilor furate va invit sa scrieti pe blog-ul nostru.

1 thought on “Mi-au furat laptopul, ce pot sa fac?

  1. salut.o intrebare. daca nu stiu mac adress de la acel laptop furat,ce mai e de facut?pot afla mac adress cumva?daca am folosit un stik de net,pot suna la firma respectiva?mapot ajuta ei cumva? multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.