“Paza buna trece primejdia rea!” Este un proverb ce ne ramane intiparit in memorie inca din primii ani de scoala. Intr-adevar, s-au schimbat lucrurile de atunci, unele in bine, altele poate ca nu, si de aceea trebuie sa avem grija de lucrurile valoroase din viata noastra. Poate ca odata era considerat costisitor, si chiar iesit din comun, sa folositi sisteme de supraveghere sau alarme pentru locuinta. Astazi lucrurile stau un pic diferit, si de aceea vreau sa va spun ce optiuni aveti atunci cand vine vorba despre securitatea locuintei voastre, a bunurilor pentru care, cei mai multi dintre voi, ati muncit o viata intreaga pentru a le obtine.
Pentru acest articol am ales o solutie de supraveghere ce se bazeaza pe camere IP, deoarece au o calitate extraordinara , sunt foarte practice si pastreaza un pret accesibil pentru utilizatori. Mentionez ca puteti opta si pentru o varianta clasica, CCTV, bazata pe camere analog. Este mai putin costisitoare, dar acel sistem presuspune o utilizare ceva mai dificila si rezultate diferite. Voi reveni in alt articol pentru a va prezenta diferentele intre aceste sisteme de monitorizare, dar pana atunci hai sa vedem ce puteti face cu aceste camere IP.
Camera de supraveghere PNI IP541W
Am ales acest model deoarece ofera multe avantaje si permite doua tipuri importante de utilizare, in timp ce pastreaza un pret accesibil, dar vom vorbi despre acest aspect pe parcurs. Aceasta camera este motorizata si permite miscarea intr-un unghi orizontal de pana la 300 de grade si unul vertical de pana la 120 de grade, iar faptul ca este o camera digitala, permite controlul de pe diferite dispozitive externe precum PC-uri conectate la retea sau smartphone-uri, cu ajutorul oricarui browser. Pe scurt, avem de-a face cu un dispozitiv care promite niste trucuri interesante pentru o camera de supraveghere ce se invarte in jurul pretului de 300 de lei. Pe langa posibilitatea de a selecta tipul de conexiune, intre Wi-Fi si cablu, camera de supraveghere PNI IP541W, ofera o conexiune pentru microfon si una pentru a fi legata la un sistem special de alarma.
In interiorul cutiei se afla camera cu pricina, un suport reglabil pentru montarea in perete, alimentatorul de 5V, CD-ul cu programul de instalare si utilizare, un cablu RJ-45, antena wireless, suruburi pentru montarea camerei pe perete si un manual de utilizare. Desi la prima vedere, dispozitivul pare rigid si bine construit, nu as sugera expunerea in medii exterioare daca stiti ca pot intervenii factori externi ce ii pot deranja functionarea, decat in cazul in care aveti posibilitatea sa o pozitionati intr-un loc mai ferit. Programul de instalare al camerei este usor de folosit, iar dupa o scurta rasfoire a manualului veti reusi sa deslusiti toate optiunile. Pentru cei care ati instalat macar o data un router wireless, procesul va fi relativ simplu si nu va necesita mai mult de 10 minute.
Totul pare promitator la camera PNI IP541W dar hai sa vedem cat de practica poate fi in real life.
Calitatea imaginii si utilizare Wi-Fi
O camera de supraveghere Wi-Fi este tentanta pentru utilizatori, nu numai pentru ca este mai usor de ascuns, dar presupune o serie larga de aplicatii, datorita mobilitatii. Astfel, pe timp de zi putem supravehgea usa de la intrare, iar pe timp de noapte putem supraveghea garajul. Ei bine, daca nu este cazul si vrem sa monitorizam doar usa de la intrare, camera foloseste o serie de LED-uri cu infrarosu ce permit vizibilitate clara pana la 10m. Alaturi de senzorul CMOS ce ajuta la formarea rezolutiei de 640×480 pixeli, am observat o claritate ridicata ce mi-a permis o vizibilitate foarte buna. Ca sa testez acest aspect, am folosit o masina cu telecomanda pe care am plimbat-o in fata camerei ca sa verific specificatiile producatorului. Intr-adevar, dupa 10m, imaginea, devine mai greu de descifrat, dar daca aveti ochi de soim, veti putea observa anumite detalii si imediat dupa acei 10m de vizibilitate pe care ii permite aceasta camera de supraveghere. Nu am avut probleme de semnal pe parcursul testelor, dar mentionez ca semnalul Wi-Fi este la fel de bun ca si router-ul pe care il folositi. Asadar, in cazul in care routerul nu are un semnal prea puternic sau nu aveti pereti foarte prietenosi, instalati antene pentru prelungirea semnalului.
Pot spune linistit ca pot avea incredere in sistemul de supraveghere PNI IP541W dupa ce am efectuat aceste teste, iar cat tine de practicabilitate, in real life este mai utila decat orice sistem clasic analog doar prin usurinta cu care se utilizeaza, chiar si de pe un smartphone. Acest lucru este datorat conexiunii digitale ce permite comunicare pe doua cai. Astfel, se poate schimba chiar si unghiul de vizibilitate cu ajutorul browserului de pe telefon, printr-o simpla conexiune la internet, indiferent de locul in care va aflati.
Concluzie
Dupa o zi intreaga in care am testat functionalitatea acestui produs, sunt convins de recomandarea sa in orice sistem de supraveghere. Mentionez ca sunt un fan al calitatii, nu al etichetei, si de aceea m-am apucat sa scriu despre acest produs. Pastreaza un raport excelent inre pret si calitate, chiar si pentru supravegherea pe timp de noapte, nu necesita echipamente in plus, precum camerele de supravehgere analog, si este extrem de usor de folosit.