xps10-inline

Daca esti mereu in miscare si ai nevoie sa fii conectat la internet, atunci o tableta sau un netbook sunt cele mai potrivite gadgeturi pentru tine. Iar producatorii s-au adaptat situatiei si in unele cazuri au scos pe piata chiar si minilaptopuri care se transforma in tablete. Ce alegi si in functie de ce criterii?

Iar principalul criteriu dupa care se ghideaza producatorii este mobilitatea. Un minilaptop cu tastura fizica este o alergere mai buna pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu tehnologia touchscreen sau care prefera sa aiba un control mai bun al scrisului.

Insa, la polul opus o tableta este mult mai usoara si permite multitasking. In schimb, daca vrei sa instalezi un program sau sa vezi un film de pe DVD pe tableta sau netbook nu vei putea si asta pentru ca niciunul dintre dispozitive nu are unitate optica. Are si mobilitatea minusurile ei, nu? In schimb, poti folosi un stick USB pentru ca majoritatea gadgeturilor au si port USB.

În lista de operaţii pe care le poţi face mai uşor pe tabletă decât pe smartphone sau laptop intră:

1. Browsing informativ: când vrei doar să citeşti informaţie şi nu ai de gând să îţi faci notiţe. De pe tabletă e relativ simplu să intri pe diverse site-uri şi de acolo să pleci mai departe.

2. Să te uiţi la filme: dacă ai o tabletă uşoară (iPad, Galaxy Tab) experienţa de vizionare a filmului e plăcută. Ecranul suficient de mare şi puterea de procesare permit redarea aproape a oricărui material, inclusiv cu subtitrare. Unele modele de tablete ştiu DLNA (sau au conector HDMI) cu care poţi trimite materialul video pe un ecran mai mare. Şi îl poţi lua de pe memoria internă, din reţea sau de pe YouTube.

3. Pe post de framă foto digitală: cu un suport adecvat şi o aplicaţie dedicată, o tabletă se poate transforma rapid într-un suport de redare pentru pozele în format digital. Eventual cu un ceas afişat în overlay şi un post de radio de pe net care să se audă pe fundal.

4. Instrument de comunicare: poţi sta la discuţii cu prietenii pe messenger, Skype (sau mai ştiu eu care alte servicii), Twitter şi Facebook relativ uşor. Nu se justifică scoaterea laptop-ului doar pentru aşa ceva.

5. Parcurgere de documente/cărţi: unele persoane pot să folosească foarte uşor ecranul tabletei pentru a citi – şi cărţi/documente în format digital sunt destule.

6. Explorare de conţinut: să foloseşti o tabletă pentru a parcurge o prezentare în PowerPoint, a vedea un material video sau a te plimba virtual prin Street View e mai simplu şi mai la îndemână cu o tabletă.

7. Postare de informaţii pe reţelele sociale: în anumite cazuri (cum am fost de exemplu eu la IT Camp), tableta poate fi un suport mai bun decât un smartphone/laptop pentru postarea de informaţii pe reţelele sociale. Are un ecran mare ca să vezi cum trebuie mesajele, are autonomie, e uşoară şi porneşte instant.

8. Dacă vorbim de o tabletă cu Android, poţi liniştit să pui în spate torente pentru informaţia de care eşti interesat. Merge pe WiFI sau 3G (dacă te ţine buzunarul evident). Şi după ce au sosit materialele, să le consumi direct pe tabletă.

9. Poţi relativ uşor să oferi asistenţă de la distanţă prin aplicaţii dedicate gen Remote Desktop Connection sau TeamViewer.

dell-mini-9-netbook-offer

Pe partea cealaltă, dacă vrei o tabletă în speranţa că vei renunţa la un laptop/netbook în favoarea ei ar trebui să te gândeşti şi la lista de mai jos:

1. Lipsa aplicaţii dedicate: oricât de largă e plaja de programe pe care le poţi pune pe tabletă, nu ai exact aceleaşi aplicaţii ca pe un laptop/PC. Ai funcţionalităţi similare, dar nu acelaşi lucru. În timp va ajunge să te deranjeze aspectul.

2. Stocare: mediul de stocare e o problemă. Deocamdată singura modalitate să transferi informaţia de pe tabletă este fie să o legi WiFi sau cu fir la un PC şi de acolo să scoţi materialele fie să o urci în cloud. Ambele variante sunt puţin cam incomode.

3. Incomod de folosit pentru agregarea de informaţie: cum am mai spus, dacă vrei să lucrezi de exemplu la un articol pentru site-ul tău, pe tabletă o să îţi fie cam incomod să îl redactezi, să pui poze, elemente video. Nici nu ai aplicaţii complete şi nici browser-ul nu e suficient de performant încât să te ajute.

4. Performanţa: o tabletă de generaţie nouă (dual-core la 1 GHz plus Tegra 2) poate să ofere o performanţă apropiată de cea a unui netbook mai vechiuţ. Insuficientă dacă vei dori să faci diverse prelucrări de imagini, video sau codări.

5. Securitate: pe tabletă nu poţi folosi (acum) opţiunile de multiutilizator cum ai pe Linux, Windows sau Mac. Până nu se găseşte o cale de a instala unul din sistemele de operare amintite, eşti limitat la un singur utilizator – în ideea că nu te deranjează să vadă şi alţii documentele tale, atunci în mod clar, nu e o problemă. Pentru mine ar fi.

6. Jocuri: ok, te joci pe tabletă. Uneori suficient de bine. Nu te aştepta să ai experienţa pe care o poţi obţine cu un laptop/netbook vizavi de jocuri. E altceva pe tabletă. Ţine minte asta.

7. Baterie suplimentară: pe majoritatea laptop-urilor poţi să pui o a doua baterie dacă e nevoie. Pe tabletă nu. Dacă nu mai are curent, adio folosire. Stai cu ea la încărcat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.