Profesionişti ai designului în lumea electronicelor de consum, cei de la Sony par că nu vor să ţină seama de bătălia preţurilor impusă de alţi asiatici (şi) pe piaţa smartphone.
Dupa ce au încheiat anul trecut pe un surprinzător loc IV, depăşind o turbulentă perioadă de reorganizări, debutează în 2013 cu un model premium (concepţie, aspect şi echipare tehnică). Cel puţin pentru prima parte a anului, Xperia Z rămîne nava amiral în flota smartphone a producătorului nipon. A ajuns şi în România, cu un preţ “la liber” de 2600 lei, înainte de a intra în oferta operatorilor.
L-am primit la teste imediat după prezentarea oficială de la Congresul telecom de la Barcelona (25-28 februarie), întâlnirea confirmând aşteptările…
Sticlă pe ambele părţi. O combinaţie de fibră sticlă/poliamidă pentru un material final rezistent la praf, apă (1 metru adâncime, maximum 30 minute), cu certificarea IP57. Ca atare, toate porturile externe sunt închise.
Trebuie să ridici câte un capacel, din corpul rectangular al terminalului, pentru a avea acces la cardul microSD, căşti sau alimentare. Se mai remarca butonul (aluminiu) de pe rama laterală. Iese in evidenţă ca o rotiţă de ceas, care poate fi accesată cu degetul mare sau arătător, pentru a scoate terminalul din “adormire”.
Sigur că un corp compact din sticlă oferă o ţinută life-style, dar are şi un efect negativ: aproape că poţi să spui că se îmbibă de amprente şi pierzi astfel o parte din farmec.
Arhitectura hardware este formată dintr-un chipset Qualcomm MDM9215M cu procesor quad-core la 1.5 GHz (Krait), activităţile fiind susţinute şi de 2GB RAM. Nu mai puţin importantă bateria (Li-Ion 2330 mAh), care are şi mod stamina pentru prelungirea duratei de activitate cu peste 200%, lucru care presupune însa blocarea anumitor funcţii ale terminalului, dacă nu sunt utilizate.
Xperia Z are un ecran multitouch TFT de 5 inci (12,7cm), rezoluţie 1920×1080, cu o densitate a pixelilor de 440 (PPI). Producătorul a optat pentru tehnologia Reality Display cu Mobile Bravia Engine 2. Aici se poate naşte o interminabilă discuţie asupra intesităţii culorilor care apar pe un display. E foarte posibil ca un utilizator de ecran AMOLED/Super IPS, de exemplu, să fie foarte pretenţios la acest aspect.
Camera principală vine cu o rezoluţie de 13MP (4128×3096) iar filmarea video asigură 1080p@30fps. Smartphone-ul vine cu o multitudine de opţiuni editare/post editare (foto-video), inclusiv un HDR la filmare. Pentru ca vorbim totuşi de un produs Sony, nu lipseşte suita de aplicaţii si tehnologii Media (precum Walkman, Album), integrată în meniul clasic de Android (v4.1.2 Jelly Bean), cu posibilitate de up-grade v4.2.
Terminalul funcţionează şi în reţele 4G/LTE, alaturi de HSDPA 42 Mbps şi HSUPA 5.8 Mbps (download/upload), nelipsind nici tehnologia NFC, pentru micro-plăţi wireless.
Cu tot acest aspect care îl impinge spre zona phablet, Xperia Z nu este o “cărămidă” care să-ţi în buzunar: cântăreşte doar 146 de grame.