SAMSUNG GALAXY S4 este succesorul celui mai vandut smarphone cu cel mai popular sistem de operare, Android Jelly Bean 2. Intreaga suflare electroIT si-a tinut respiratia pe toata durata campaniei de teasing si a respirat incantata cand a putut in sfarsit sa petreaca ceva timp, in premiera, alaturi de noul telefon. Primele verdicte? Nu e perfect, dar cu siguranta e senzational.
La prima vedere diferentele nu sunt majore, mai ales in ceea ce priveste design-ul. Producatorii au schimbat proportia si partial materialele, insa plasticul continua sa predomine, chiar daca au inlocuit finisajul tip brushed cu o textura punctata, un pic mai putin alunecoasa. Telefonul se dovedeste a fi mai compact, ecranul este mai generos si cu o rezolutie de 2 ori mai buna decat Samsung GS3, are o putere de procesare de 2 ori mai mare si o baterie cu o durata mai lunga de viata. In plus ruleaza cea mai noua versiune de Android, Jelly Bean 2, care include o serie de elemente interesante, fara insa a diferi dramatic de Jelly Bean 1.
In plus Samsung ne mai promite si tot felul de “bunatati” tehnologice, precum Eye Scroll, Smart Pause sau controlul gestual (fara a atinge telefonul). In ce masura functioneaza si ce reprezinta ele, dezbatem in continuare.
Dar sa incepem cu prima bucurie oferita de Samsung GS4, si anume ecranul. Full HD Amoled, in stilul iubit de fanii Amoled si comentat de detractori: culori extrem de vibrante, stralucire maxima, „in your face” cum s-ar spune, ce poate fi insa setat pentru un aspect mult mai „natural” de catre utilizatorii care inca prefera plasma in locul unul televizoarelor LED. Super contrast, super culori, perfect vizibil din toate unghiurile, mai ales ca are o densitate a pixelilor de 441 ppi! In plus se comporta exceptional la lumina naturala – nu mai reflecta atat de puternic lumina soarelui, desi este pana la urma un Amoled.
De remarcat faptul ca telefonul raspunde mult mai repede la comenzi, aceasta poate si pentru ca Samsung a investit intr-o putere de procesare de 2 ori mai mare decat la Samsung GS3. Exynos 5410 include un set de 4 procesoare Cortex-A15 pentru cele mai solicitante operatiuni si inca 4 procesoare Cortex-A7. Va exista chiar si o versiune powered by Snapdragon 600, insa nu s-a comunicat inca pe care dintre piete va fi disponibila. Acesta era una dintre marile reprosuri aduse de utilizatorii GS3, un anume lag (o intarziere la indeplinirea comenzilor) pe care, se pare, Samsung l-a rezolvat.
O alta hiba a versunii anterioare, Voice Control, care nu prea dorea sa functioneze nici in engleza si nici in romana, indiferent de pronuntie sau dictie, decat partial – pare sa fi fost si ea eliminata.
Camera nu dezamageste, sau mai bine spus camerele. In continuare Samsung propune 2 camere foto/video, una de 13 megapixeli situata pe spate si inca o camera pe partea frontala a telefonului. In noua versiune camerele stiu sa faca o multime de lucruri, de la Drama Shot la Cinema Photo. Drama Shot face 9 poze in modul burst (poze executate rapid una dupa alta, ca si cum s-ar poza cadru cu cadru) pe care apoi le combina intr-o singura imagine. Cu Cinema Photo se pot crea gif-uri animate, in care de exemplu personajele se misca, insa fundalul ramane static. Pentru materialele video Samsung GS4 ofera un preview de 9 secunde, imagine si sunet, pe post de icon in galeria foto. O alta caracteristica interesanta este Dual Video Recording – telefonul capteaza simultan imagini cu ambele camere foto (fata/spate) si combina capturile intr-un singur clip!
Ce s-ar mai putea reprosa unei astfel de performante foto/video? Lipsa unui buton separat pentru poze. Un buton hardware, nu touchscreen. Stiti probabil de la camerele foto compacte sau DSLR ca, prin apasarea la jumatatea cursei a butonului, camera focuseaza inainte de a capta poza. Ei bine, Samsung nu ne lasa sa ne bucuram de o asemenea caracteristica specifica camerelor foto. Ne da posibilitatea de touch to focus (la atingerea butonului pe ecranul telefonul aparatul focuseaza) insa nu este nici pe departe acelasi lucru. Dar asta e deja un pic rautacios, telefonul este extrem de nou si inca nu a fost suficient timp pentru a testa cu adevarat performantele foto/video, vom reveni cu mai multe detalii.
Sa vorbim putin si despre intentia declarata a Samsung de a schimba modul in care se utilizeaza un telefon mobil, subliniata inca de la lansarea GS3. De exemplu Samsung vorbea despre faptul ca ecranul nu se mai stinge atata timp cat camera fata detecteaza faptul ca utilizatorul priveste in ecran (de exemplu urmareste un material video mai lung sau citeste un articol consistent). S-a relevat ulterior ca la unele telefoane functiona, la altele nu. Acum GS4 ne promite Smart Pause, Smart Scroll si controlul gestual al telefonului, fara a mai fi nevoie sa atingeti ecranul.
Ce face Smart Pause? Daca urmariti un videoclip si pe parcursul vizionarii trebuie sa mutati privirea dinspre ecran catre alta directie de interes, telefonul va pune singur „pause”, oprrind rularea imaginilor pana ce camera fata va detecta din nou privirea atintita pe ecran. La teste aceasta noua caracteristica a functionat perfect, desi telefoanele oferite presei nu erau inca in faza de soft finala. Smart Scroll se foloseste tot de detectarea miscarii oculare pentru a face scroll down, insa nu functioneaza decat daca lumina ambientala este suficient de puternica, probabil din cauza ca front camera nu poate detecta miscarea oculara pe intuneric.
Controlul gestual functioneaza pentru a face scroll up/down si pentru a trece dintr-un tab in altul, deci sus/jos sau stanga/dreapta, fara a mai atinge telefonul. Trebuie insa sa va agitati destul de vizibil, ca intr-un show de pantomima, pentru ca telefonul sa execute comanda. Gesturile delicate nu sunt detectate, e nevoie de miscari ample si ferme, ceea ce probabil va constitui un spectacol pe cinste pentru vecinii de la alte mese din cafeneaua unde va serviti bautura preferata, in timp ce navigati pe internet.
Samsung GS4 ofera si o multitudine de alte caracteristici, widgets si elemente noi, unele dintre ele doar amuzante, altele cu adevarat folositoare, care cu siguranta va vor cuceri la prima vedere. Este un telefon de exceptie, cu cele mai atragatoare caracteristici din piata dar care nu are cel mai apreciat design (mai exact finisajele). Dar acesta este un aspect care, desi deseori amintit de utilizatori si presa de specialitate, nu a impiedicat producatorul sa atinga vanzari record. Samsung GS4 va fi cu siguranta un obiect al dorintei pentru majoritatea utilizatorilor de Android si nu numai, astfel ca vom reveni cu mai multe detalii si cu o data de lansare la Flanco. Va promitem ca va fi cat mai curand, de indata ce pietele EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) vor avea acces la telefon.
A, si inca ceva. Pentru cei care il au deja pe whislist: pentru inceput va fi disponibil numai in varianta alb -White Frost si negru – Black Mist, fara albastrul Pebble Blue.