Premium. Asa s-ar putea descrie intr-un singur cuvant design-ul, materialele si performantele noului telefon HTC. Compania nu a facut economie de imaginatie si hardware, astfel ca HTC ONE a generat pagini intregi de review-uri si analize din partea presei de specialitate.
Producatorul incearca sa se diferentieze de competitori si o demonstreaza atat prin design si functionalitati, cat si prin abordarea sistemului de operare Android 4.1.2 Jelly Bean, care in cazul HTC ONE are o interfata diferita, ce va necesita o scurta perioada de adaptare (chiar si din partea utilizatorilor deja familiarizati). HTC este cunoscut pentru faptul ca incearca sa adapteze Android la propriul sau stil, sau ca sa citam presa de specialitate „refuza sa joace dupa cum canta Google”, utilizand toate calitatile sistemului de operare intr-o maniera proprie, cu o interfata specifica acestui brand.
Dar sa incepem cu punctele forte. HTC ONE propune o carcasa de aluminiu, un ecran cu margini laterale insesizabile si impresioneaza prin modul in care “se aseaza” in mana, gratie curburii spate. Telefonul are o putere uriasa de procesare, asigurata de inglobarea Qualcomm APQ8064T si a Snapdragon 600 (Snapdragon 600 va fi disponibil si pe Samsung GS4 insa numai in anumite piete, data la care acest lucru va fi posibil nefiind inca comunicata). Astfel, utilizatorul se poate astepta la o extraordinara rapiditate a telefonului in executarea de comenzi si la un multitasking foarte eficient.
Cea mai spectaculoasa caracteristica este insa camera foto, care propune numai 4 megapixeli, dar nu orice fel de pixeli. Ci Ultra Pixeli, dupa cum i-a denumit producatorul, de doua ori mai mari ca dimensiune in comparatie cu ceea ce vom gasi la alte camere foto pentru telefoane mobile. Parerile au fost impartite. HTC a explicat ca numarul impresionant de megapixeli nu asigura neaparat o calitate mai buna a imaginii, ci doar o rezolutie sufiecient de mare in ceea ce priveste o eventuala printare la mari dimensiuni a fotografiilor obtinute. Performantele camerei in conditii de lumina scazuta sau calitatea culorilor nu sunt influentate de megapixeli. Testele diferitelor publicatii au aratat si superioritatea camerei dar si punctele sale slabe in raport cu alti competitori. In cele din urma nu s-a relevat daca intr-adevar Ultrapixelii compenseaza intru totul numarul mai mic de megapixeli, insa verdictul a fost ca HTC ONE are o camera cu performante foarte bune.
Ceea ce a impresionat este faptul ca producatorul a prezentat si HTC Zoe, cel mai avansat tool pentru galeriile foto conform presei de specialitate, gratie unui ImageChip 2 incorporat in HTC ONE. Utilizata in modul Zoe, camera foto capteaza la fiecare apasare de buton 20 de imagini full rezolution si un video de 3 secunde – 1 secunda inainte de apasarea propriu zisa a butonului si inca doua secunde captate dupa apasare, pentru ca momentul perfect sa nu se mai piarda. De asemenea, camera HTC ONE ofera si Sequence Shot, adica posibilitatea de a capta intr-o singura imagine mai multe stadii ale unei miscari complexe, in toate etapele ei. Pentru editare de imagine exista o multime de unelte speciale, printre care si Skin smoothing – prin care se poate modifica aspectul pielii personajului din poza, pana la perfectiune, sau Eye enhancer – prin care ochii pot fi modificati pentru a parea mai larg deschisi sau un pic mai mari. Efecte, filtre tot ce se poate imagina in materie de prelucrare a imaginilor veti regasi in ceea ce inseamna HTC Zoe, un fel de Photoshop pentru telefoane, mult mai usor de utiizat.
Dar sa trecem in revista si alte caracteristici ale HTC ONE. Ecranul LCD 3 are o densitate a pixelilor de 469ppi, peste cei 441ppi ai lui Samsung GS4, insa trebuie retinut faptul ca deja s-a ajuns la standarde care depasesc puterea de perceptie a ochiului uman, astfel ca diferenta nu va fi probabil sesizabila. Ecranul este un pic mai mic decat cel al modelului Butterfly, dar are o rezolutie uluitoare. Calitatea imaginii pentru HTC ONE este impresionanta, mai cu seama ca este la fel de performanta indiferent de unghiul din care privesti, cu imperceptibile diferente de claritate in unghiuri extreme (privit aproape din cant). In continuare ecranele AMOLED castiga competitia cu LCD in ceea ce priveste contrastul si saturatia culorilor, insa pentru un LCD, HTC ONE este cu totul remarcabil.
Varianta standard de home screen (care poate fi insa ajustata) se numeste Blink Feed si presupune afisarea de posturi din retelele de socializare si a stirilor adunate din peste 1000 de surse. Utilizatorul poate sa aleaga care sunt domeniile sale de interes iar telefonul ii va furniza continut informational personalizat. Pentru cei care prefera in desktop clasic, HTC ONE ofera si posibilitatea de a seta un ecran standard, fara Blink Feed. Mai mult, HTC a prevazut si un afisaj special pentru calatoriile cu masina, care se activeaza automat in momentul in care telefonul este introdus in dock.
Producatorul a acordat o atentie deosebita sunetului, atat in ceea ce priveste redarea cat si calitatea convorbirilor. HTC promite un sunet intens de 93 decibeli, gratie celor doua speakere pozitionate deasupra si sub ecran, chiar pe fata telefonului. Cine apreciaza sa asculte muzica si altfel decat in casti sau cei care au nevoie de un speaker puternic vor fi cu siguranta impresionati. Telefonul este dotat cu Beats Audio (care ofera si o interfata foarte bine realizata pentru tot ce inseamna gestionarea si utilizarea fisierelor muzicale) si Boom Sound Stereo, astfel ca veti putea folosi telefonul pe post de boxe, chiar si in cadrul unei intalniri in care prezentati materiale video. Microfonul HDR asigura o calitate foarte buna a convorbirilor. HTC a prevazut si un al doilea microfon, care se „ocupa” cu captarea zgomotului de fond, astfel incat telefonul va sesiza daca apare un nivel de bruiaj ridicat si va ajusta volumul vocii utilizatorului, pentru ca partenerul de conversatie sa auda perfect.
Un alt element remarcabil este prezenta unui micro USB MHL enabled, care permite conectarea telefonului la televizor, ca si HD TV out. In acest caz speakerele puternice ale HTC ONE vor fi cu atat mai utile. Butonul de inchis/deschis telefonul ascunde si un beneficiu simpatic, respectiv un emitator IR care permite utilizarea HTC ONE pe post de telecomanda pentru televizor. Datorita acestui fapt HTC a dezvoltat si o aplicatie speciala pentru transformarea telefonului in telecomanda, preinstalata gratuit.
Sub ecran se regasesc doua butoane, pentru Back si Home. Meniul nu poate fi accesat direct din cele doua taste fata, decat daca utilizatorul programeaza telefonul astfel incat la apasare lunga pe Back sa poata intra direct in meniu.
HTC ONE este prevazut cu ceea ce producatorul a denumit Kid Mode. O caracteristica interesanta, mai cu seama ca in ultimul timp cei mici „aresteaza” tot mai des telefoanele parintilor. Utilizatorul poate seta mai multe profile de copii, marcate cu poza si data lor de nastere si ii dea fiecaruia dintre ei acces numai la anumite aplicatii. Pentru a utiliza telefonul in KidMode activarea este similara cu a trece un smartphone pe Flyght Mode. In acest fel veti fi siguri ca cei mici nu vor putea apela persoane din agenda, de exemplu, nu vor mai putea sterge contacte sau naviga pe Youtube pentru a vizualiza continut video nepotrivit cu varsta lor.
Pentru a va convinge sa cumparati un HTC, si mai cu seama un HTC ONE, producatorul a dezvoltat si o aplicatie speciala care va ajuta sa importanti cu usurinta datele din alte tipuri de telefoane, de la Blackberry la iPhone, Windows Phone sau telefoane care opereaza cu alta versiune de Android. De exemplu daca ati avut un iPhone care s-a pierdut, HTC ONE poate recupera chiar si datele din back-up-ul iPhone, pentru a transfera contactele.
HTC ONE va fi disponibil in curand si pe piata din Romania, astfel ca Flanco va oferi posibilitatea de a achiziona unul dintre cele mai asteptate telefoane mobile, cu garantie extinsa si toate beneficiile pe care le presupune cumpararea unui astfel de dispozitiv complex de la un retailer autorizat si capabil sa ofere o gama serioasa de servicii post achizitie.