Un smartphone nu este cu adevarat destept daca nu se poate adapta oricarui tip de utilizator, iar gasirea acelui punct de intersectie in care un dispozitiv poate fi pe placul oricui nu este o intreprindere chiar usoara.
E mult mai usor sa faci un telefon muzical sau unul care exceleaza in zona foto/video sau in zona socializarii decat un terminal suficient de bun pentru orice ti-ar trece prin cap sa faci cu el si asta este principalul motiv pentru care mi-a placut E-Boda Eruption V200, ale carui aparente, ca sa fiu sincer, initial m-au lasat cam rece.
Este primul smartphone E-Boda pe care l-am vazut si eram obisnuit doar cu DVD playerele de la acest brand, dar toate experientele anterioare, care fusesera pozitive, s-au confirmat si in cazul smartphone-urilor.
Daca cineva mai are inca vreo prejudecata legata de faptul ca un brand romanesc ofera un smartphone, este total nejustificata, iar acest terminal poate fi o surpriza foarte placuta si pentru pasionatii care-si schimba frecvent telefoanele, dar si pentru cei ce considera telefoanbele mobile drept bunuri de folosinta indelungata. Cheia? Minimalismul designului, care lasa loc imaginatiei oricui si flexibilitatea sistemului de operare Android, care poate fi personalizat pentru, virtual, orice fel de preferinte.
Designul lui Eruption nu iese prea mult in evidenta, dar asta este marca unui minimalism bine aplicat. Carcasa de plastic are colturile rotunjite si este destul de supla (8,9 mm grosime), insa suficient de rigida pentru a nu-ti da emotii cand bagi telefonul in bzunar. Plasticul folosit este de o calitate normala si amprentele care raman pe el sunt vizibile din anumite unghiuri, dar aspectul general al teminalului este OK si finisajul glossy ii confera un aer de eleganta atunci cand nu sunt prea multe amprente pe el. Greutatea de 124 de grame il face foarte comod de tinut in mana.
Minimalismul isi spune cuvantul si la capitolul butoane de control, care sunt fix doua, unul Lock, pe latura dreapta sus, ia celalalt un slider pentru volum, pe latura stanga. In rest, pe latura superioara gasim jack-ul pentru casti, conectorul microUSB si atat. Pe partea dorsala, camera de 8MP constituie o mica excrescenta, cu nimic deranjanta, insa. Telefonul vine cu doua capace dorsale, unul alb si unul negru, ce pot fi foarte usor schimbate intre ele, iar sub capac sunt doua sloturi pentru SIM si unul pentru un card microSD, usor accesibile, precum si acumulatorul Li-Ion de 1800 mAh.
Ecranul de 4,5 inci este un IPS multitouch capacitiv, la o rezolutie de 960 x 540 pixeli, protejat cu un strat de sticla minerala cu un finisaj glossy in care, daca porti, iti poti vedea mustata. Reflecta cam tot ce misca insa, odata aprins, ofera o imagine buna, destul de bine echilibrata cromatic si suficient de luminoasa chiar si pe lumina de zi, cata vreme nu cad direct pe el razele soarelui.
Poanta e sa nu folosesti caracteristica de auto-iluminare, care lasa ecranul mult prea intunecat, chestie pe care am mai intalnit-o si la alte telefoane si tablete de fabricatie recenta. Nu stiu daca e o problema de calibrare a Android-ului, dar antidotul e foarte simplu: sliderul de luminozitate la maxim si ai rezolvat. As spune ca ecranul ofera o performanta din partea superioara a gamei medii, ceea ce concorda cu filosofia „de centru” a acestui terminal. In partea de sus stanga a ecranului este amplasata si a doua camera, cea frontala, de 2 MP.
E-Boda Eruption V200 ruleaza foarte fluent Android 4.1.2 Jelly Bean, gratie unui procesor quad-core MediaTek (MT 6589M), care lucreaza in tandem cu un cip grafic PowerVR SGX544 si o memorie RAM de 1 GB DDR2. Stocarea interna este de 4 GB, dar poate fi suplimentata cu un card microSD pana la maximum 32 GB.
Aplicatiile de tot felul zburda voiase pe un astfel de hardware si chiar daca se petrec lucruri cum ar fi actualizari de software in fundal nu mi s-a parut ca telefonul ar avea vreo cadere sesizabila de performanta, care astfel este mai mult decat multumitoare. Multimedia, inclusiv continut HD, si jocuri video ruleaza fluent, dar sunetul difuzoarelor interne nu e prea grozav. O pereche de casti de calitate rezolva, ca de obicei, problema. Navigarea pe web e si ea rapida, atat prin WiFi, cat si prin 3G.
Fiind un telefon dual-SIM, E-Boda Eruption V200 poate primi apeluri din doua retele simultan, dar permite si o procedura foarte populara in ultima vreme si anume inserarea unei a doua cartele SIM cu abonament de date, cum ar fi cea oferita abonatilor RDS, care asigura accesul gratuit la internet si in afara ariei de acoperire WiFi.
Camera foto de 8MP se achita si ea rezonabil de orice sarcina si ofera fotografii de o calitate buna, daca le faci in conditii de iluminare optima. Zonele umbrite nu sunt redate grozav dar, per ansamblu, fotografiile arata bine. Poti fotografia si in modul HDR sau filma la rezolutia maxima de 1080p.
Bateria de 1800 mAh nu parea sa promita prea multe, dar in practica am fost placut suprins sa constat ca poate oferi o autonomie chiar si de 2 zile, intr-un scenariu de utilizare obisnuita, cu WiFi activat, dar fara rulare de multimedia HD sau jocuri, caz in care, desigur, aceasta poate scadea foarte rapid. Chiar si la o utilizare ceva mai intensa, tot te poti bucura lejer de o zi intreaga, fara sa fii nevoit sa rationalizezi prea mult consumul.
E-Boda Eruption V200 este un numitor comun, este o medie aritmetica, este mijlocasul ofensiv si intermediarul prin excelenta. Este un smartphone nici prea prea, nici foarte foarte cam la toate capitolele, inclusiv pret si oricat ai incerca sa-l ignori, nu prea poti, pana la urma. Sigur mi-au placut S3-urile si S4-urile lui Samsung si One-ul lui HTC, dar imi place si Eruption, chiar daca evident nu joaca in aceeasi liga. Este un smartphone cu mult potential si depinde doar de tine cum vrei sa il folosesti, asa ca il recomand oricui vrea un quad-core bine echilibrat, de la un brand cu o buna reputatie, fara sa fie nevoit sa sparga proverbiala pusculita.