Nokia lucrează în prezent la un smartphone care va rula pe sistemul de operare Android, informează The Verge, care citează mai multe surse anonime, familiare cu planurile companiei. Aceasta ar putea fi ultima zvâcnire a companiei finlandeze înainte de totala preluare a sa de către Microsoft.
Imaginea aparatului Nokia cu nume de cod Normandia a fost publicata pe twitterul Evleaks, blog specializat în “scurgeri” de informații. În trecut, acest microblog a mai prezentat imagini ale aparatului Nokia cu cameră de 41 megapixeli și a dezvăluit în mod corect numele apartului – Lumia 1020.
Judecând după imagine, Normandia va semăna cu linia de smartphone-uri Lumia. Telefonul va avea o carcasă din plastic de culoare roșie. Totuși, sub ecran nu există butoane, așa cum sunt prezente acestea pe dispozitivele Nokia care rulează Windows Phone. Panoul din spate are o cameră foto, dar fără blitz. Specificațiile tehnice ale smartphone-lui sunt necunoscute.
Smartphone va utiliza o versiune modificată a Androidului, așa-numita “fork”. Pe unitate vor putea rula aplicații obișnuite pentru acest sistem de operare, dar Nokia va adăuga propriile softuri. O soluție similară a fost folosită în tableta Kindle Fire, lansată de retailerul online Amazon.
Normandia este conceput ca un dispozitiv entry level care va avea un preț asemănător celui practicat la telefoanele Nokia Asha bazate pe platforma Series 40.
Smartphone-ul Normandia este programat să iasă pe piață în 2014. Nu este clar dacă tranzacția cu Microsoft din septembrie 2013 va avea vreo influență asupra noului produs. Una din sursele The Verge a menționat totuși că lucrările la noul telefon sunt “în plină desfășurare.” Este posibil ca dispozitivul să fie lansat înainte ca activele Nokia să devină proprietatea Microsoft.
Până în 2011, principala platformă pentru smartphone-uri Nokia era Symbian. Apoi, compania finlandeză a semnat un acord cu Microsoft și a început să producă aparate Lumia, care rulează Windows Phone. Acum, Nokia este un producător de top de dispozitive pentru acest sistem de operare, cu o cotă de piață de circa 80%.