Bateria este inima telefonului. Fara ea nu se poate. Este una din cele mai importante componente ale aparatului, de aceea trebuie sa-i acordam o atentie deosebita, de buna conditie a acesteia depinzand modul de functionare a telefonului.
—>> Magazin recomandat de noi <<—
Grija cu care folosim bateria se reflecta in durata ei de viata, din constructie orice baterie are un ciclu de incarcari/descarcari finite, ciclu dat de materialele din care este construita. In ziua de azi majoritatea bateriilor sunt bazate pe litiu-ion sau, mai evoluat litiu polimer. Diferentele dintre cele doua sunt de ordin tehnic si economic: bateriile LI-ION fiind mai ieftin de produs si avand o densitate mai mare a energiei fata de vechile Ni-CD sau NI-MH, acumulatorii litiu polimer sunt mai mici ca dimensiuni pentru aceeasi energie, insa sunt mai scumpi.
Cea mai importanta caracteristica a acumulatorului este capacitatea lui. Aceasta este exprimata in miliamperi ora (mAh veti gasi scris pe baterie), inaintea acestui marcaj fiind imprimata o valoare, aceasta valoare aceasta se referindu-se la cat “tine” bateria, cu cat este mai mare cu atat durata intre incarcari va creste. Trebuie mentionat faptul ca si pretul este pe masura, acesta crescand odata cu capacitatea bateriei.
Un acumulator functioneaza conform cu specificatiile producatorului numai daca anumite indicatii sunt respectate, la majoritatea acumulatorilor Li-ion respectarea regulilor asigura o durata de viata cat mai mare. Exista cateva instructiuni de baza pe care este obligatoriu sa le respectati:
Folositi incarcatoare originale! Alte incarcatoare au la iesire un alt curent decat cel pentru care a fost proiectat acumulatorul, diferenta aceasta alterand proprietatile materialelor din care acesta este construit. Incarcarea la pc sau laptop este o cale de mijloc, deoarece curentul din porturile usb are aceleasi valori peste tot, de regula foarte putin diferite de cele ale incarcatorului.
Folositi telefonul in limitele de temperatura admise. Temperaturile extreme nu permit bateriei sa se incarce sau sa se descarce normal, afectand electrolitul din care sunt construite.
Pentru bateriile li-ion si litiu polimer, nu lasati sa se descarce sub 10%. Repetarea succesiva a acestei “retete” are un efect similar cu cel al folosirii unor incarcatoare necorespunzatoare. Important este si managementul aplicatiilor, deoarece cu cat mai multe aplicatii ruleaza in fundal, cu atat creste consumul bateriei. Asigurati-va ca nu aveti deschise aplicatii a caror functionare nu este necesara. Cea mai mare greseala in acest sens se face atunci cand sunt uitate deschise serviciile de date sau este lasat pornit wifi-ul.
Contrar parerii conform careia lasatul telefonului peste noapte la incarcat duce la distrugerea bateriei, acest lucru nu este valabil decat pentru telefoanele foarte vechi. Aparatele de generatie noua simt cand bateria este incarcata si opresc alimentarea acesteia cu energie.
Acumulatorul da semne din timp ca se apropie de finalul duratei de viata, cel mai evident si usor de recunoscut fiind reducerea duratei dintre incarcari. Un alt simptom ar fi descarcarea brusca (bateria este 100%, iar dupa un apel de cateva minute este 0). De asemenea, daca bateria este umflata, ea trebuie schimbata numaidecat deoarece exista riscul sa provoace daune ireparabile.