Eticheta pentru telefoanele mobile s-a schimbat puternic în ultima perioadă. Trăim în era smartphone-urilor. Putem spune acest lucru deoarece peste 50% din telefoanele clasice au fost înlocuite cu cele noi, multifuncționale. Smartphone-ul este permanent cu noi.
Îl folosesc oameni de toate vârstele, de toate condițiile sociale, peste tot în lume. Twitter în curtea școlii, Facebook în metrou, e-mail la terasă, sms-uri în toaleta restaurantelor… Totul este posibil, la fel cum este posibil să nu realizăm când și mai ales unde putem depăși limitele.
1. Evitați folosirea smartphone-ului în timpul unei conversații importante. Cele mai importante întâlniri sunt cele față în față, la fel cum este important și timpul petrecut cu familia. Este o chestiune de prioritate și respect. Nu vă sfătuiesc să țineți telefonul la vedere în acest timp. Indiferent dacă întâlnirea este cu parteneri de afaceri sau cu vechi colegi de liceu în jurul unui metru de bere. Când așteptați un telefon important, scuzați-vă, părăsiți masa și răspundeți.
2. Amintiți-vă să activați modul silențios în situațiile în care se cere acest lucru: biserică, spectacole, spitale, în timpul orelor de curs etc. Nu știu ce este mai rău: un copil care plânge sau un smartphone care anunță notificări de Twitter. Vibrațiile nu sunt “Silent.”
3. Deși prin intermediul aplicațiilor precum Facebook puteți împărăși lumii întregi pozele dumneavoastră, fiți prudenți în ceea ce dezvăluiți. Acordați-vă puțină intimitate. Dacă pisica doarme în mijlocul patului nefăcut, poate e mai bine să vă bucurați singur de acest moment.
4. Dacă sunteți în trafic, evitați să fiți multitasking. Este în primul rând o chestiune de securitate pentru Dumneavoastră și pentru ceilalți. Este destul de periculos să vorbiți la telefon în timpul mersului așa că nu scrieți e-mailuri nici măcar în timp ce stați la semafor. Asigurați-vă când treceți strada sau în timpul mersului pe bicicletă.
5. Cu siguranță smartphone-ul vă este de folos în timpul serviciului. Fiți profesionist și respectați timpul liber al partenerilor.
6. Nu folosiți speaker-ul sau Facetime în public. Verificați volumul receptorului și pe cel al glasului dumneavoastră. Conversațiile telefonice nu se împărtășesc cu cei din transportul în comun sau din farmacie, de exemplu.
7. Atenție la calitatea și cantitatea informațiilor pe care le trimiteți. Scrieți corect, nu abreviați pentru că nu toți cunosc acest limbaj. Evitați informațiile picante. Păstrăm regula etichetei pentru e-mail prin care scriem doar ce poate fi pus la gazeta de perete.Fiți scurt și la obiect.
8. Blocați tastatura. Sunt neplăcute momentele în care contactele din agendă conversează cu buzunarul dumneavoastră.