404 Not Found


nginx
Cum găsești orice driver care lipsește din Windows – TechMagazin

hardware-drivers_thumb

Indiferent cât de bine va fi pusă la punct următoarea versiune de Windows, întotdeauna va trebui să ştiţi cum să vă găsiţi un driver care lipseşte.

Driverul este o componentă software care permite sistemului de operare să profite la maximum de funcţionalitatea oferită de o componentă hardware. Deseori se întâmplă să apară în Device Manager un dispozitiv ascuns în spatele numelui de ,,generic device” sau ,,Unknown Device”. Într-o astfel de situaţie, până când nu instalaţi driverul potrivit, Windows-ul nu vă foloseşte o placă de sunet, un modem, placa video, o placă de reţea, o placă de captură, un webcam sau orice altceva.

În teorie, Microsoft are o bază de date cu drivere destul de bine pusă la punct care este actualizată în permanenţă. Din păcate, niciodată aceasta nu va fi perfectă sau completă. Perfectă nu va fi pentru că se întâmplă de multe ori, mai ales în cazul plăcilor video, ca driverele pe care Windows-ul să le preinstaleze pentru anumit GPU să nu vină la pachet cu o performanţă foarte mare. Cei mai mulţi dintre noi ne-am obişnuit să ne actualizăm în mod regulat driverul la placa video, dar în continuare suntem puşi în dilemă când în Device Manager, în dreptul unui dispozitiv apare un mare semn de exclamare. Pentru acele scenarii trebuie un pic mai multă atenţie şi să aveţi în vedere câteva particularităţi. Toate aceste elemente sunt detaliate mai jos.

Windows Driver Unknown

Un dispozitiv necunoscut în Device Manager

Dacă nu aveţi o fascinaţie pentru a intra în mod regulat în Device Manager, s-ar putea nici să nu vă vină foarte uşor să-l accesaţi. Cea mai rapidă cale pentru a vedea o listă exhaustivă cu toate componentele din sistemul vostru este să faceţi click dreapta pe My Computer pe Desktop, să accesaţi secţiunea Properties şi, din noua fereastră să faceţi click pe Device Manager. În Windows 8.1, puteţi face click dreapta pe butonul de Start şi să alegeţi Device Manager. De asemenea, dacă apăsaţi pe Windows + R şi introduceţi în fereastra de Run comanda devmgmt.msc urmată de Enter ajungeţi exact în acelaşi loc.

De cele mai mult ori, în respectiva listă, vor fi evidenţiate dispozitivele cu probleme printr-un semn de exclamare într-un triunghi galben. Deseori se vor ascunde în spatele numelui de Unknown Device, dar pot avea şi un nume mai descriptiv, de genul Standard VGA sau Generic Bluetooth. În ceea ce priveşte algoritmul automat prezent în Windows prin care acesta vă instalează drivere generice, merită să ştiţi că nu este perfect, iar placa video este cel mai bun exemplu al acestei realităţi. Practic, chiar şi dacă nu aveţi un driver de la NVIDIA, AMD sau Intel pentru al vostru cip grafic, veţi avea semnal pe monitor şi imaginea de pe ecran va fi afişată la rezoluţie mare. În schimb, nu veţi avea parte de accelerare grafică.

Windows Driver hardware id

Cum ştii ce driver lipseşte?

Deşi identifici uşor în Device Manager o componentă hardware cu probleme, nu este la fel de uşor să afli numele real al dispozitivului din spate. Pentru această etapă, trebuie să faceţi click dreapta pe ea şi un al doilea click pe Properties. Dacă nu există nici nu driver instalat pe prima pagină vă va fi servit codul de eroare 28. Multiple alte coduri pot avea o cu totul altă semnificaţie. Un semn de exclamare poate însemna şi o problemă fizică cu o componentă, iar din fereastra de properties vă veţi lămuri cine e de vină.

Pe pagina de detalii aveţi o listă foarte stufoasă de caracteristici. Pe noi ne interesează Hardware ID. După ce l-aţi selectat şi în câmpul value va fi afişat un cod similar cu cel de mai sus, trebuie să faceţi click dreapta pe el şi să alegeţi Copy Value. Şirul respectiv de caractere, deşi ar putea părea dubios la prima vedere, este specific doar unui anumit dispozitiv.

În etapa următoare trebuie să căutaţi acel cod online prin motorul vostru de căutare favorit. Printre primele rezultate vă va fi afişat numele real al dispozitivului. În cazul meu, a fost vorba de Intel Centrino Wireless Bluetooth 3.0. Din acest punct, sarcina s-a simplificat semnificativ. Trebuie doar să căutaţi driverul potrivit pentru sistemului vostru de operare. Această activitate o puteţi realiza fie pe site-ul producătorului notebook-ului vostru, dacă este cazul, fie pe pagina web a producătorului componentei hardware. În cazul meu, având un laptop Sony Vaio, am accesat pagina de suport a japonezilor pentru modelul meu de sistem, dar puteam să fiu la fel de eficient şi pe Intel.com.

Windows Driver Hardware ID Google Search

Instalarea noului driver

În ziua de azi, majoritatea driverelor vin integrate într-un asistent de instalare. Dacă este şi cazul vostru, atunci nu mai aveţi nici o treabă cu Device Manager, eventual, doar pentru a verifica, după repornirea sistemului de operare, dacă totul este în regulă şi driverul a fost instalat cu succes.

Dacă sunteţi nevoiţi să apelaţi la procedura manuală de actualizare a unui driver, faceţi click dreapta pe numele componentei din Device Manager care trebuie instalată şi accesaţi meniul Update Driver. Pentru că Windows-ul deja a eşuat în a vă instala driverul potrivit, alegeţi la primul pas, în loc de varianta automată a instalării, cea manuală, în care vă fi oferită posibilitatea să alegeţi numele dispozitivului. Dacă driverul proaspăt descărcat de pe internet este într-un director de pe hard disk, faceţi click pe Have Disk şi alegeţi locaţia respectivă, confirmând alegerea cu un click pe ok.

Windows Driver instalat

Daţi-i şi Windows-ului o şansă

În foarte multe situaţii Microsoft s-ar putea să aibă disponibil un driver pentru dispozitivul vostru pentru a vă scapă de câteva căutări pe Google şi experimente eşuate. Nu este exclus însă ca respectiva funcţie de căutare a unui driver pe serverele gigantului din Redmond să fie dezactivată.

Pentru a verifica situaţia, faceţi click dreapta pe My Computer şi alegeţi Properties. Din noua fereastră, în colţul din stânga sus, faceţi un alt click pe Advanced System Settings. De pe pagina intitulată hardware, selectaţi Device Installation Settings. Aici veţi fi întâmpinaţi de mai multe posibilităţi. Varianta recomandată este să permiteţi Windows-ului să se ocupe în totalitate de managementul driverelor pe care le utilizaţi pe sistem. Sugestia mea este să bifaţi în primul rând ,,No, let me choose what to do” şi, în al doilea rând, să alegeţi ,,Install driver software from Windows Update, if it is not found on my computer.” După ce aţi urmat aceşti paşi, mergeţi din nou în Device Manager, faceţi click dreapta pe un dispozitiv, daţi Update Driver şi optaţi pentru Search automatically for updated driver.

Windows Drivers update

E important să aveţi driverul corect

Deşi există foarte mult moduri prin care puteţi ajunge la driverul de care aveţi nevoie pentru un dispozitiv cu probleme, important este să faceţi un efort în această direcţie. Indiferent dacă optaţi pentru un ajutor din partea Microsoft sau săpaţi voi câteva minute pe internet, ar fi de preferat să nu existe semne de exclamare în Device Manager. În plus, urmarea acestor paşi este prima etapă către obţinerea unui sistem de operare sprinten care nu vă serveşte mesaje de eroare şi un ecran albastre când vă aşteptaţi mai puţin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.