TL-WR740N-02-428x500Multi utilizatori ai computerelor nu se sfiesc sa umble la setarile masinariilor lor chiar daca sunt constienti ca nivelul lor de cunostinte nu este mai ridicat decat cel mediu. Si de cele mai multe ori reusesc sa-si seteze corect computerele si inteleg suprinzator de bine setarile mai complicate. Dar exista un domeniu in care foarte multa lume refuza sa-si bage in vreun fel nasul, cu toate ca nu este nici pe departe atat de complicat cum pare: retelistica.

Exista persoane care nu se dau inapoi chiar si de la un pic de overclocking, umbland fara teama la voltaje si alte setari complexe, urmarind fidel tutoriale gasite pe internet, folosind softul unor placi de baza mai noi sau noile Bios-uri care simplifica la extrem overclockingul. Dar in fata unui router prefera sa dea un telefon prietenului acela priceput pe care il avem cu totii, stiti scenariul, nu?

E drept ca multa vreme routerele au avut pe buna dreptate o reputatie destul de infricosatoare, dar ele nu mai sunt de mult apanajul expertilor in retelistica. Mai ales daca dai peste o jucarie precum TP-Link TL-WR740N, pe care o poti instala si seta in doar cateva minute si ai access wireless de oriunde din casa pentru o multime de dispozitive care se preteaza la asa ceva.

Avem, asadar, de-a face cu un router extrem de prietenos, care ofera performantele superioare proprii standardului 802.11n la un pret accesibil si un efort minim de instalare si setare. Fiind extrem de prietenos, voi incerca si eu sa fiu la fel in descrierea mea, cei initiati avand posibilitatea sa se prinda imediat doar din simpla lectura a specificatiilor despre ce este vorba. Experienta ma invata insa ca probabil cei mai multi dintre utilizatori nu sunt deloc familiarizati cu termenii din retelistica asa ca nu voi ceda tentatiei facile de a oferi o descriere prea tehnica.

Cum multi dintre voi stiu deja, routerul este acel echipament de retea care poate asigura fosirea aceleiasi conexiuni la internet de catre mai multe dispozitive simultan, inclusiv dispozitive care se conecteaza fara fir, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, netbook-urile sau laptop-urile. Cum in general avem pe acasa un singur calculator desktop, care se conecteaza de regula prin fir la internet, ocupand unul dintre cele patru porturi ale acestui router, cel mai probabil celealte trei porturi ar putea conecta o consola de jocuri sau un televizor sau un dispozitiv de stocare.

Insa nu prin asta iese in evidenta acest router, ci prin abilitatea de a realiza conexiuni wireless de mare viteza la internet. Desigur si consolele de jocuri si televizoarele pot folosi conexiuni wireless, dar laptopurile si smartphone-urile sunt principalul motiv pentru care routerele wireless sunt cele mai populare. Dar probabil ca stiti deja de ce anume aveti nevoie de un router wireless daca cititi un astfel de articol, asa ca voi incerca sa va explic de ce acest model bazat pe standardul 11n este potrivit pentru nevoile voastre.

11n, sau mai precis 802.11n, este un standard relativ nou, care permite viteze de transfer al datelor mult sporite fata de standardele precedente, dintre care cel mai popular este 802.11 b/g. Ca sa va faceti o idee, standardul 11b/g, pe care probail ca il aveati in vechiul dumneavoastra router, permitea o viteza maxima de 54 Mbps (megabiti pe secunda), iar noul standard 11n permite mult mai mult. In cazul acestui router vobim de o viteza maxima de transfer de 150 Mbps, dar exista multe alte routere, bazate pe acelasi standard, care ating viteze de transfer de 300 Mbps, insa costa considerabil mai mult. Acest router 11n are o viteza de 9 ori mai mare decat unul 11b/g si o arie de acoperire de 4 ori mai mare.

TP-Link TL-WR740N are insa un raport foarte bun intre performanta si pret si in timpul testului nu am sesizat diferente majore de viteza si raza de acoperire fata de routerul meu de 300 Mbps. Ele exista, desigur, insa in toate scenariile tipice de utilizare a internetului, de pe toate tipurile de dispozitive, routerul de la TP-Link s-a achitat absolut onorabil de toate sarcinile si viteza de 150 Mbps este mai mult decat suficienta pentru cam orice, de la simpla navigare pe diverse site-uri, la streaming video, conectarea consolelor de jocuri in regim multiplayer, apeluri VoIP (Voice over IP) si download intens de fisiere (asta chiar nu trebuie sa va explic ce inseamna).

Intr-un apartament tipic de bloc, la aproximativ 12 metri distanta fata de router si cu trei ziduri de beton intre acesta si un laptop, am avut semnal la fel de puternic ca in situatia in care eram in aceeasi camera cu routerul si cred ca daca mi-as fi deranjat vecinii de la scara alaturata inca nu as fi avut pierderi semnificative de semnal. Asa ca, daca pana acum erati obisnuiti cu vechiul router 11b/g si cu diferentele de viteza intre desktop si laptop, cu acest router nu veti mai sesiza astfel de diferente. Daca sunteti in cautarea unui upgrade bun si relativ ieftin, tocmai l-ati gasit.

Desigur, initiatii nu vor fi prea impresionati de tot ce v-am spus pana acum, dar ei sunt convins ca se orienteaza la modelele de 300 Mbps, asa ca nu sunt tocmai vizati de acest articol. Daca nu sunteti intr-o competitie cu toti cunoscutii (dar si cu o gramada de necunoscuti de pe web) privind viteza download-urilor, si daca nu locuiti intr-o vila cu suprafete imense sau va doriti net pana in fundul gradinii, un astfel de router este perfect pentru orice cetatean de la bloc, oferind suficienta putere si acoperire. Si asta fara nici un compromis in materie de functii oferite. Acest router este la fel de bine securizat ca modele mult mai scumpe si ofera aceeasi larga gama de functii suplimentare.

Voi deveni acum un pic mai tehnic, intrucat trebuie sa stiti si ce altceva va mai ofera un astfel de dispozitiv in afara de transferul de date.
In primul rand, pe partea de securitate, care este si una dintre cele mai importante caracteristici ale unui router, utilizatorii beneficiaza de criptare WPA/WPA2, o metoda avansata care in acest moment este larg raspandita in domeniul retelisticii wireless, iar pentru cei care nu vor sa tina minte o parola exista si posibilitatea de a folosi butonul QSS – setari rapide de securitate (compatibil WPS – WI-FI Protected Setup). Prin simpla apasare a acestui buton se pot configura pe loc functiile de securitate si se poate stabili automat o conexiune securizată WPA2.

O retea wireless poate deveni suprasolicitata ca urmare a folosirii inadecvata a latimii de banda disponibile pentru respectiva conexiune. In general procese precum download-ul intens dar si simpla navigare pe internet pot duce la asa ceva, insa routerul are o functie de optimizare a folosirii latimii de banda care va poate scuti de o gramada de batai de cap, functie numita IP QoS.

De asemenea, daca doriti sa limitati accesul copiilor la anumite site-uri web puteti face asta chiar din router, pe langa optiunile de control parental pe care vi le ofera chiar sistemul de operare al calculatorului. Avantajul e ca puteti limita accesul si pentru calculatoarele la care nu aveti acces, cum ar fi laptopul unui prieten al copilului dumnevoastra, dar si pentru smartphone-uri sau alte dispozitive WiFi.

Si, in sfarsit, am last pentru final cea mai imbietoare dintre caracteristici si anume CD-ul de instalare care vine la pachet cu routerul si cu ajutorul caruia chiar si o persoana fara nici un fel de experienta in configurarea unui router poate seta reteaua de acasa pentru acces wireless securizat.

Softul ofera informatii detaliate care merg pana la modul in care trebuie conectate cablurile, cu grafica ajutatoare, si poate fi configurat prin simpla apasare a butonului Next, ca la cele mai simple instalari de software. Nici macar nu trebuie sa alegi o parola sau sa te obosesti sa salvezi detaliile de conectare in vreun fisier, ca softul face pana si asta. Vei gasi toate astea intr-un fisier text pe desktopul tau.

Setarile implicite sunt mai mult decat suficiente pentru marea majoritate a utilizatorilor, dar pentru cei care au nevoie de mai mult, routerul are o interfata web usor de folosit si intuitiva, care contine toate setarile avansate uzuale, ce vor fi, fara indoiala, destul de criptice pentru multi, dar apreciate de initiati. Insa si incepatorii pot beneficia de functiile avansate ale acestui router fara sa fie nevoiti sa invete retelistica avansata si fara a mai recurge la ajutorul cuiva, ceea ce mi se pare a fi principala caracteristica atractiva a acestui router.

Chiar daca vitezele de care este capabil un router de 300 Mbps sunt ceva mai dezirabile, TP-Link TL-WR740N ramane un router deosebit de atractiv. Este de apreciat si designul aparatului, ale carui forme curbe ii confera un aspect deosebit, cu toate ce antena este destul de mare proportional cu corpul aparatului. Dar cum routerele nu sunt tocmai bibelouri, are mai putina importanta cum arata un asfel de aparat. Importanta este performanta, care la acest router este mai mult decat satisfacatoare. Daca mai adaugam la asta si simplitatea procesului de instalare si setare, avem de-a face cu un router ideal pentru incepatori, dar suficient de sofisticat pentru a-i atrage si pe utilizatorii avansati. Chiar daca nu face parte din clasa celor mai puternice routere, TL-WR740N este suficient pentru marea majoritate a utilizatorilor care vor conectivitate wireless de mare viteza fara absolut nici o bataie de cap. Iar raportul pret/performanta vorbeste de la sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.