DIR860L_Front_Side

A trecut ceva vreme de cand am primit, entuziasmat nevoie mare, in teste un router D-Link DIR-868L, varful de gama lansat la sfarsitul lunii iunie in Romania. Spun ca l-am primit entuziasmat datorita faptului ca vine dotat cu tehnologia wireless 802.11AC, ce permite viteze de pana la 1300 mbps.

Dupa cum bine stim, routerele din ziua de astazi se impart in aproximativ trei categorii: foarte ieftine, si de obicei de proasta calitate, cu preturi incepand de la 40-50 de lei, medii, cu preturi pana la 150 de lei, si mai scumpe, peste 200 de lei. In general cele mai scumpe au si cele mai multe optiuni si dau rateuri mai rar, dar nu e neaparat o regula. Routerul meu de zi cu zi este un TP-Link TL-WR1043ND, a fost 200 RON, l-am luat pentru USB, Gigabit si trei antene. Eu sunt foarte multumit de doua din trei cerinte, insa unii spun ca au probleme cu el. Partea buna e ca am termen de comparatie pe toate trei fronturile.

Nu o sa vorbim de meniul roterului, cum fac altii, ca toate au port forward, dynamic DNS si alte lucruri asemanatoare. O sa vorbim doar de cele mai importante patru aspecte ale acestui router.

Portul USB, D-Link Cloud

USB. Routerul meu dezamageste pe partea de USB, nu copiezi cu mai mult de 2 MB/s pe el si cu mai mult de 6 MB/s de pe el. M-am gandit ca acest D-Link va face fata mai bine traficului de date prin portul USB dar se pare ca nu a fost asa. Desi viteza teoretica se putea apropia lejer de 10 MB/s n-am reusit mai mult de 2.3 MB/s la citire si 7.14 MB/s la scriere. Fix cum nu ma asteptam. Ca idee, daca pun HDD-ul direct la un calculator din retea merge cu 10-15 MB/s, citire sau scriere, indiferent. Imagini putin mai jos.

D-Link Cloud. Daca tot suntem la acest capitol sa vorbim putin si de D-Link Cloud. In principal are doua facilitati utile.

Una, poti monitoriza reteua de la distanta, si e buna pentru cei ce au copii, ca pot vedea pe ce siteuri intra si le pot restrictiona accesul la internet, o idee foarte buna, mai ales ca totul poate fi facut de oricine, adica e foarte intuitiv.

A doua, e ca poti sa conectezi un HDD/stick la USB si poti sa copiezi/rulezi, prin internet, date de pe el. Se numeste SharePort Web Acces. Viteza se mentine tot la cativa MB/s, 4.3 inregistrati de mine, de aceasta data un pic mai putin, insa suficient cat sa poti rula chiar un film HD.

Partea asta de copiere prin internet are si o aplicatie mobila, care ruleaza pe router si poate fi accesata fie din browser fie de pe Android sau iOS. Eu am cuplat un HDD de 1.5 TB la router cu vreo 700 GB ocupati. Vesti proaste si aici:

  • A mers incontinuu, ca face ceva cache in absolut fiecare director de pe HDD, asa apare un folder numit “.metadata” peste tot. E mic dar suficient cat sa enerveze.
  • De pe aplicatia mobila nu prea poti sa faci nimic cu filtrele de video sau muzica, pur si simplu se blocheaza. Doar din meniul de browse mai poti misca ceva.

Performante: Wireless 802.11 AC si puterea semnalului

Daca la a doua parte, la puterea semnalului, nu aveam dubii ca vor fi probleme, si nici n-au fost, la prima parte ma asteptam sa nu fie totul exact ca in teorie, si n-a prea fost. Impreuna cu routerul D-Link 868L am primit si un stick Wi-Fi 802.11AC, USB 3.0.

L-am cuplat, ce-i drept, la un port USB 2.0 si mi-a indicat o conexiune de 526 Mbps, un numar bun in teorie. Pe partea cealalta am avut un PC conectat la acelasi router prin cablu, Gigabit. Am facut un test de citire si unul de scriere, am reusit maxim 10 MB/s la citire si maxim 5.17 MB/s la scriere. Conform standardului USB 2.0 ar fi trebuit ca stickul sa poata sa mearga cu 35 MB/s, cum se intampla cu HDD-ul extern, dar nu s-a intamplat asta, deci n-a fost limitare de USB.

a design, routerul arata foarte bine in living, insa atrage praful, cum spunea si Gabriel in review-ul pentru fratele mai mic, D-Link DIR 850L. Materialele folosite par bune.

D-Link DIR 869L se gaseste in Romania la eMAG.ro si ofera optiuni extrem de multe, stabilitate, calitate si performante bunicele, insa departe de cele teoretice. Routerul ne-a fost oferit in teste de catre D-Link Romania, carora le multumim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.