DIR860L_Front_Side

Lansate de curand in Romania, noile routere de la D-Link vin sa satisfaca poftele tuturor consumatorilor. Noi am primit un model ce face parte din categoria profesional spre high end, iar in acest segment de pret de 600 lei se descurca foarte bine. Acesta pare sa fie alegerea ideala pentru acest tip de consumatori, chiar daca pentru unii pretul poate parea piperat.

Modelul de fata se numeste DIR 860L si face parte din categoria AC1200 si atinge viteze de 3 ori mai mari decat viteza retelei actuale N300. Adica viteze de pana la 867 Mbps la 5 GHz si 300 Mbps la 2.4 GHz. Are un port USB Shareport si Gigabit LAN. Asta inseamna ca poti face fara probleme streaming video, te poti juca lejer un joc in multiplayer si iti poti conecta imprimanta sau o unitate de stocare.

Din pacate portul USB este doar in versiunea 2.0 insa in testele noastra acest lucru n-a fost o limitare pentru ca viteza maxima de copiere de pe o unitate externa, conectata la USB, n-a depasit niciodata 5-6 Mbps in retea si 2-3 Mbps prin internet, prin intermediul aplicatiei mobile. O viteza bunicica daca n-aveti multe date de copiat, altfel un NAS este pentru voi.

Acest model dispune de 4 porturi LAN si un port INTERNET, facand posibila conectarea a mai multor dispozitive simultan. Si pentru ca D-Link are grija de clientii lor, acestia iti pun la dispozitie o aplicatie gratuita pe iOS sau Android de unde iti poti configura si monitoriza routerul. Iar daca nu ai un smartphone, poti face asta din portalul mydlink. Mai mult, cu ajutorul tehnologiei AC SmartBeam te poti bucura de viteze uimitoare chiar la tine acasa, apelurile video HD si jocurile multiplayer sacade tracand in istorie.

Din interfata myDlink poti sa vezi in orice moment cine e conectat la routerul tau de acasa, ce trafic face, il poti bloca sau vedea siteurile accesate. O chestie utila daca esti administratorul de retea a unei retele mai mici sau daca ai copii acasa.

DIR 860L se bucura de tehnologie Wireless AC si ajunge la viteze de pana la 867 Mbps la o frecventa de 5 GHz. Si ca veni vorba de acoperire, acesta se descurca minunat. Am avut semnal chiar si in curte si nu m-am putut plange de viteze mici. El poate functiona simultan pe ambele benzi de 2.4 GHz sau 5 GHz ajutat de cele 6 antene interne. Din pacate viteza reala nu se prea apropie de 867 Mbps daca copiezi in retea, intre un calculator conectat prin Gigabit si un laptop cu un stick Wi-Fi AC conectat prin USB 2.0, posibil sa se apropie daca laptopul are USB 3.0, dar vom vedea intr-un test mai amanuntit al varfului de gama DIR-868L.

Desi mi-a fost greu la inceput sa il configurez, si haideti sa recunoastem, la toti ne este greu la inceput sa configuram un router, acesta este foarte simplu de setat. Eu am intampinat probleme, dar nu din cauza lui. Primesti la pachet un CD si un manual foarte detaliat care iti explica pas cu pas ce ai de facut. Si ca sa fie si mai simplu, cu aplicatia QRS (Quick Setup Router) iti poti configura routerul direct de pe telefon, fara a mai fi nevoie sa te atingi de PC. Iar daca ai alte dispozitive D-Link poti profita de mydlink Zero Configuration pentru a se conecta automat la DIR 860L.

Cat despre design, la inceput am fost putin sceptic. La lansare m-a dus cu gandul la noile MAC-uri, dar am aflat ca D-Link au acest design de mai mult timp. Am inceput sa ma obisnuiesc cu forma lui, desi, aspectul care m-a deranjat cel mai mult au fost materialele glossy folosite. Tot routerul este glossy iar asta nu este deloc bine. Se umple repede de praf, amprentele se vad imediat, mai ales ca va sta pe birou, nu va arata deloc bine. In princiu este dragut si usor, forma lui m-a dus la un fierbator de cafea.

In concluzie, el de descurca foarte bine daca esti un utilizator cu pretentii. Le gasiti la  eMAG.ro / PCgarage iar pretul este justificat corect de performantele si aplicatiile de care dispui pentru siguranta si confortul utilizarii. El este deja disponibil in magazine si pregatit sa faca fata cerintelor voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.