Retelel Wireless (Wi-Fi) au fost create pentru conectarea cu usurinta a unor echipamente cum ar fi laptop-uri, telefoane sau orice alt device care suporta o conexiune wireless si pentru a scapa de cablurile de retea. Problema apare atunci cand reteaua nu este securizata si se poate conecta oricine care se afla in perimetrul routerului wireless.
Daca nu o parolezi, este ca si cum ti-ai invita vecinii sa iti foloseasca internetul. Chiar mai mult, este ca si cum le-ai da acces la computerul tau si la informatiile personale. Seteaza-ti parola si asigura-te de confidentialitatea acesteia.
Pentru inceput, asigura-te ca ai maximul vitezei prin wireless, iata ce poti face: amplaseaza modemul intr-o zona cat mai libera, neecranata de piese de mobilier sau alte obiecte (chiar si acvariul cu pesti poate sa opreasca semnalul), astfel incat semnalul sa circule cat mai liber.
- Fii atent si la alte dispozitive wireless (aparatul de monitorizare a bebelusului sau imprimanta wireless de exemplu) care pot interfera cu modemul de internet, intrucat pot folosi aceeasi frecventa ca si acesta. Incearca sa repozitionezi modemul, astfel incat sa eviti aceste dispozitive.
- Poti sa conectezi oricate device-uri doresti la reteaua ta (computer, console de joc, smartphone-uri, TV-uri sau sisteme audio), insa daca le folosesti pe toate in acelasi timp, viteza ta de internet va suferi. Atunci cand downloadezi filme sau muzica, evita streamingul.
Pentru a securiza coneziunea wireless, urmeaza pasii:
1. Deschideti in browser pagina de configurare a router-ului. Exemplu http://192.168.1.1 (recomandat sa o schimbati dupa configurare ), introduceti numele de administrator si parola pe care le puteti gasi in manualul de administrare.
2. Creati o parola unica pe router. Adica o schimbati pe cea default, schimbati si numele de administrator daca se poate.
3. Schimbati si numele SSID-ului.
SSID sau numele retelei dvs. Wireless la care va conectati este predefinita ca “default” sau ca numele router-ului (ex., D-link).
4. Criptati conexiunea dintre echipament si router.
Aceasta este folosita pentru criptarea semnalului wireless, in acest fel impiedica alte calculatoare sa se foloseasca de conexiunea dvs. Exista mai multe metode de cripatare: WEP, WPA (WPA-Personal), WPA2 (Wi-Fi Protected Access version 2). Alegeti una din metode, de preferat WPA sau WPA2 si introduceti o parola “passphrase” aceasta trebuie sa fie cat mai complicata, sa contina caractere speciale, litere mici si mari, etc si este folosita pentru a accesa reteaua dvs. criptata.
5. Filtrarea dupa adresele MAC.
Fiecare echipament ce se conecteaza la o retea Wireless are o adresa MAC unica, asa ca pueti conecta toate echipamentele dvs. care suporta o conexiune wireless, aflati adresele MAC si apoi le acceptati doar pe acestea.
6. Reduceti puterea semnalului Wireless.
Daca locuiti intr-o garsoniera sau apartament folositi standardul 802.11g (in loc de 802.11n sau 802.11b) sau folositi un canal diferit.
7. Faceti un upgrade de firmware.
Producatorii de routere dezvolta firmware pentru produsele noi si cele existente, pentru a le imbunatati si a acoperi unele bug-uri, insa upgrade-ul este uneori riscant de facut, asa ca daca nu va pricepti mai bine il lasati cu cel vechi, pentru ca e foarte posibil sa stricati echipamentul.