dlinkcabling_updated-300x174RCS RDS este providerul de internet cu ce-a mai mare acoperire nationala (peste  50%).Cum procedam atunci cand avem mai multe  PC-uri/Notebook-uri in casa si vrem sa folosim o singura conexiune la internet ?! folosim un router.Pasii pentru configurarea unui astfel de router sunt destul de simpli pentru cineva care are cunostinte elementare de retelistica, pentru restul o  sa incerc sa explic mai jos in pasi simpli. Din varii motive ,se stie , ca cei de la RDS nu oferta suport tehnic pentru instalarea unui router.

NOTA: Asigurati-va ca aveti la indemana username-ul si parola contului de internet,primita de la RDS si ca internetul va functioneaza in parametri cand este conectat direct la PC prin conexiunea PPPOE facuta de cei de la RDS.

Pasul 1: Scoateti cablul de internet din PC si conectati-l in mufa WAN din spatele routerului.

Pasul 2: Conectati PC-ul printr-un cablu de retea(de obicei vine in pachet la router) la unul din porturile LAN ale router-ului dupa care bagati routerul in priza.

Dupa primii doi pasi, conexiunea routerului la calculator ar trebui sa arate la fel ca in fig.1.

NOTA: Daca ati facut corect pasii de mai sus ar trebui ca routerul sa aloce automat un IP calculatorului, pentru a putea trece la Pasul 3.

Pasul 3: Deschideti un browser de internet(ex. firefox) si in bara pentru adresa introduceti IP-ul routerului(in cazul routerelor D-LINK aceasta adresa este http://192.168.0.1/ Aceasta adresa o gasiti si in manualul routerului sau pe o eticheta de pe spatele lui.)

Pasul 4: Dupa ce introduceti acest IP ,ar trebui sa ajungeti la pagina de configurare a routerului,moment in care trebuie sa introduceti username-ul si parola routerului (ATENTIE ! – aceastea nu sunt datele de conectare de la RDS,sunt doar pentru protectia setarilor routerului si le gasiti in manualul routerului). In cazul in care nu aveti manualul la indemana puteti gasit aceste date si pe site-ul http://www.routerpasswords.com dupa ce selectati modelul echipamentului detinut.

Pasul 5: Dupa ce ati intrat in pagina principala de configurare a routerului mergeti in submeniul (INTERNET / WAN) si selectati tipul conexiunii. In cazul nostru, tipul de conexiune care trebuie ales este PPPoE – Username / Password Connection (PPPoE). Abia acum introduceti username-ul si parola primita de la RDS si apasati pe Salvare. Dupa acest pas routerul se va reporni automat in maxim 15 secunde dupa care ar trebui sa aveti conexiune la internet prin intermediul routerului.

Daca pasii au fost urmati cu atentie ar trebui sa aveti conexiune la internet pe oricare dintre porturile LAN are routerului.

Majoritatea routerelor vin in pachet cu un CD de configurare automata care va ajuta sa faceti acesti pasi in mod automat,dar de multe ori solutia oferita nu functioneaza iar pasii de mai sus pot fi folositi pentru configurarea manuala fara a mai fi nevoie de acel CD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.