Black Friday se apropie cu pași repezi și, după circul de anul trecut, când Consiliul Concurenței a stabilit că peste 80% dintre reduceri au fost, de fapt și de drept, țepe, e bine să fii ceva mai pregătit. Scenariul ideal? Vrei o plasmă și ai monitorizat tot anul prețul ei, așa că nu te va trage nimeni în piept.

E bine de știut că există și OUG nr. 34/2014, referitoare la obligațiile firmelor care vând produse online. Asta în primul rând pentru că majoritatea tranzacțiilor din campania de reduceri Black Friday se fac pe internet.

Vezi lista magazinelor online ce au reduceri de Black Friday!

Înainte de a profita de promoțiile care îțși fac cu ochiul de Black Friday, trebuie ținut minte că, potrivit legii, toți retailerii trebuie să afișeze pe site-ul propriu mai multe informații. Este vorba despre:

  • principalele caracteristici ale produselor sau ale serviciilor;
  • datele de contact, inclusiv denumirea firmei, adresa, numărul de telefon și e-mail-ul;
  • prețul produselor sau serviciilor cu toate taxele incluse și costurile suplimentare de transport/livrare, precum și menționarea faptului că ele ar putea fi suportate de către client;
  • modalitățile de plată și livrare;
  • data până la care vânzătorul se angajează să livreze produsele;
  • politica de soluționare a reclamațiilor;
  • mențiuni privind existența garanției legale obligatorii de minimum doi ani, dar și a celei comerciale (oferită suplimentar);
  • condițiile în care un client își poate exercita dreptul de retragere, și anume modul prin care se pot returna produsele cumpărate, precum și produsele la care nu se aplică așa ceva (în zona software, de regulă – n.r.);
  • opțiunea consumatorului de a-i fi sau nu incluse sau datele cu caracter personal în diverse baze de date, în vederea furnizării de informații promoționale.

Black Friday. Cum sa te ferești de țepe de Black Friday. Cum returnezi un produs?

Potrivit legislației în vigoare, perioada în care se pot returna anumite produse cumpărate online este de 14 zile. Dacă vânzătorul nu afișează această informației pe site, intervalul se prelungește cu încă 12 luni.

Toate informațiile trebuie prezentate în limba română și într-o formă accesibilă, pentru a fi înțelese cu ușurință. Dacă doresc asta, legislația permite comercianților să afișeze informații și în alte limbi. De asemenea, dacă un produs este la reducere, retailerul trebuie să prezinte și un istoric al variațiilor prețului.

Vezi oferta de Black Friday de la eMag!

Pentru neafișarea informațiilor obligatorii, comercianții pot fi sancționați cu 2.000 – 5.000 lei. Ba mai mult, dacă datele nu sunt complete și/sau clare, ei riscă amenzi de la 1.000 la 4.000 lei.

Black Friday 2018 Cum sa te ferești de țepe de Black Friday 2018. Ce înseamnă Black Friday

Termenul de Black Friday (Vinerea Neagră, conform limbii române), este asociat – la origine – unei zile de la finalul lunii noiembrie. În această zi,  magazinele scot la vânzare produse cu prețuri mult scăzute față de restul anului. Acest prilej atrage, în replică, un val nemăsurat de cumpăratori care golesc rafturile unde se găsesc produsele cele mai atractive.

S-ar putea crede că este o strategie eronată a magazinelor, dar nu este așa. Black Friday nu se rezumă doar la aceasta zi, ci are efecte pe termen mai îndelungat. Principalul câștig al magazinelor nu îl reprezintă cel financiar, ci capitalul de imagine pe care îl câștigă în ochii cumpărătorilor.

Black Friday este, astfel, un sondaj de popularitate care se face într-o singura zi. Reprezintă un prilej unic pentru magazine să anunte din timp reduceri masive de prețuri. Cu cât reducerile sunt mai atractive, cu atât mai cunoscut devine magazinul. Iar popularitatea acestuia se va reflecta în vanzarile din Vinerea Neagră. Capitalul de imagine este copia fidela a ierarhiei încasărilor din această zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.