Black Friday 2014 debutează în România pe 21 noiembrie. Totuși, clienții acuză anual că magazinele măresc prețurile și apoi spun că fac reducere. Iată de ce le măresc și au voie.
Black Friday 2014 va aduce, cu siguranță, câteva măriri „subite“ de prețuri. Deși sunt imorale, sunt legale și magazinele știu asta. Cele mari au ajuns să se ferească de astfel de practici din cauza buzz-ului care se naște pe rețelele sociale. Cele mici sau încă „neprinse“ încă practică astfel de strategii. De ce se măresc prețurile înainte de Black Friday? În primul rând, pentru că se poate. Pe cât de cinic sună, realitatea e că magazinul decide ce prețuri practică, ce reduceri face, când ridică prețul și când taie drastic din el.
Mecanismul la care apelează unele magazine pentru a mări prețul înainte de Black Friday se bazează pe prețul inițial și cel la care s-a ajuns după un timp „de raft“ al produsului. Voi detalia acest mecanism pe baza unui iPhone (oricare model, indiferent de an) pe care, să spunem, Apple l-a lansat pe piață la 1 martie. Atunci, telefonul a venit cu un preț în retail de 600 de dolari, aproximativ 3.000 de lei pentru țări ca România. Acest telefon, ca toate produsele, începe de la 3.000 de lei cu mici fluctuații, de la magazin la magazin, de câteva zeci de lei. La 1 septembrie, prețul a mai scăzut. Telefonul este deja pe piață de câtva timp, interesul a mai scăzut, au mai apărut alte modele. Prețul, să zicem, a ajuns la 2.500 de lei.
Noul preț nu este însă bătut în cuie. Dacă magazinul dorește să îl vândă din nou la 3.000 de lei, o poate face. N-o face însă pentru că este o presiune concurențială în piață și trebuie să vândă cât să aibă și profit. Astfel, ajustează prețul în concordanță cu concurența ca să nu rămână cu telefonul, pe care a dat bani, pe stoc. Totuși, înainte de Black Friday poate lista telefonul la prețul de 2.890 lei, spre exemplu, mai mult de 2.500 de lei, dar mai puțin decât prețul inițial. Legal este acoperit, moral nu.
Black Friday 2014 și cum se vor mări prețurile
Cu siguranță și anul acesta vor fi prețuri modificate. Unele magazine le vor crește la un anumit nivel, aplică o reducere și le aduc în Vinerea Neagră la un preț ceva mai mic sau aproximativ cât e într-o zi obișnuită. Nu se aplică însă strategia la toate produsele, ci la cele mai dezirabile. Românii sunt „sensibili“ la preț și sunt tentați să cumpere de fiecare dată, ca oricare alt client din oricare altă țară, când văd reduceri masive. Cele de tipul: -70% sau -40% sunt tentante și, totodată, ireale în multe cazuri.