Cuvintele pe care le citesti in acest moment au fost scrise noaptea, cu toate luminile din casa stinse, stand comod intr-un fotoliu si lasand muzele sa ma viziteze. Cum poti scrie pe laptop in conditii de bezna? Pai cu acest Sony Vaio S poti, intrucat una dintre cele mai atractive caracteristici ale sale este tastatura iluminata.
Pe numele sau intreg Sony Vaio SVS1512S1E/S, acest laptop este inca o mica bijuterie semnata de designerii Sony, finisajul sau complet “aluminizat” fiind un element de atractivitate in plus pentru un produs care deja avea destule argumente hardware, despre care vom vorbi imediat. Si daca nici designul si nici hardware-ul nu sunt de ajuns pentru a te impresiona, laptopul vine si cu Windows 8 pre-instalat, asa ca vei avea parte de o experienta in mare parte inedita (desi nu intotdeauna in sensul bun al cuvantului, dar sa nu anticipam…).
Acest Vaio din Seria S mi s-a parut unul dintre cele mai aratoase Vaio care mi-au trecut prin mana pana acum si chiar daca o veti considera o parere subiectiva, dar combinatia de aluminiu si magneziu a carcasei o gasesc foarte sic, desi trebuie sa recunosc ca asta este probabil o sechela de pe vremea cand eram fan Apple.
Aliajul argintiu al carcasei acopera intreaga suprafata a acestui laptop, inclusiv zona tastelor si chiar si tastele insele, care sunt de tip chicklet si extrem de comode si silentioase, care permit scrisul la viteze mari fara acea tacaneala enervanta pe care o poti intalni la alte tastaturi. Daca apesi mai energic pe taste, vei observa cum carcasa se curbeaza usor, dar asta pana te obisnuiesti sa apesi mai incet pe taste, ca raspund foarte rapid si iti mai si creste viteza de tastare. Zona touchpad-ului este si ea argintie si senzorii lucreaza foarte precis si raspund instantaneu la orice atingere. Butoanele pentru click stanga sau dreapta lipsesc, fiind suplinite de placuta touchpad-ului pe care o vei apasa in loc de butoane.
Tastatura iluminata este superba noaptea insa nu foarte vizibila daca lucrezi la ea intr-un birou luminat. Trebuie sa te asiguri ca lumina puternica bate pe senzorul aflat deasupra tastaturii, altfel iluminarea tastelor este mentinuta si acestea devin destul de greu lizibile. Deasupra tastaturii mai ai cateva butoane. In stanga ai un buton pentru ejectarea CD/DVD-ului, intrucat designerii au ales solutia eleganta a unui unitati optice cu sistem de incarcare frontala, iar alaturi de el un comutator pentru modurile Stamina si Speed (dupa cum probabil v-ati prins este vorba de economisirea energiei sau obtinerea celei mai bune performante). In partea dreapta sunt butoanele clasice Assist, Web si Vaio.
Pentru cei ce nu sunt obisnuiti cu Vaio, Assist se apasa atunci cand calculatorul este complet oprit si apoi poti reseta sau repara sistemul, Web porneste un browser si te duce rapid pe Internet fara a mai fi nevoie sa pornesti Windows-ul (daca este pornit, lanseaza browserul implicit al sistemului), iar Vaio poate fi configurat cum vrei tu din Vaio Control Center, pe care implicit il si lanseaza. Butonul de pornire/oprire si LED-ul care indica starea aparatului sunt amplasate in extrema dreapta, deasupra tastaturii.
Laptopul este „motorizat” de un procesor Intel Core i5-3210M la 2,5 GHz, are 4 GB de RAM si un tandem Intel-NVIDIA format dintr-o placa video Intel HD 4000 si un procesor grafic NVIDIA GeForce GT 640M LE, combinatie de ingrediente care il fac unul dintre cele mai puternice laptopuri Vaio cunoscute de om. Nu o sa insist prea mult pentru ca specificatii detaliate gasiti aici si sunt destul de elocvente.
Voi spune insa numai cuvinte bune despre excelentul ecran Vaio Plus cu rezolutia nativa FullHD (1920×1080) cu care vine echipat acest Vaio si care este tratat antireflexie si este iluminat cu LED. Imaginile redate sunt pur si simplu superbe si a fost o placere sa vad cateva filme si sa ma si joc un pic pe acest ecran. Culorile sunt vibrante si bine echilibrate, contrastul puternic si nuantele de negru intense, asa ca imaginea este exact asa cum ar trebuie sa fie, cu o claritate deosebita a detaliilor.
Bineinteles ca orice continut HD este la el acasa pe acest laptop si filmele se vad excelent. Si partea audio este bine facuta, dar asta nu mai este de mult o surpriza cand vine vorba de Sony. Difuzoarele scot un sunet destul de bun, dar, ca la orice laptop, as recomanda o pereche de casti de calitate. Sunetul scos de difuzoare este situat unde in zona mediilor, fara basi sau inalte pronuntate, asa ca se preteaza bine la coloana sonora a unui film, dar nu asa de bine la un videoclip muzical sau fisier MP3, deci castile ar fi o idee mai buna, mai ales ca laptopul vine cu Dolby Home Theater v4.
Jocurile merg si ele brici pe o asemenea configuratie. Am testat un shooter recent aparut si a mers fara probleme, insa nu prea mi-a ars de jocuri, ceea ce poate sa va sune ciudat, stiu, dar am dat prima oara de Windows 8 instalat pe un laptop si mai mult m-a interesat sa explorez noul sistem de operare decat sa pun obisnuitele jocuri.
Iar Windows 8 m-a lasat usor confuz si nici acum nu sunt inca sigur daca imi place sau nu. Chiar daca a fost disponibila aproape cu un an inainte de lansare o versiune de test a 8-ului, am apucat sa ma joc un pic cu ea doar o singura data si de atunci am tot asteptat versiunea finala, in speranta ca lucrurile nu vor ramane asa. Dar lucrurile au ramas exact asa cum le vazusem anterior, si trebuie sa va marturisesc ca nu sunt cel mai mare fan al noului ecran de Start. M-am obisnuit cu el, dar inca clickai anapoda si deschid Explorer-e la greu in loc de meniul Start cu care eram obisnuit. Insa cel mai greu mi-a fost sa ma obisnuiesc nu cu noul ecran de Start, ci cu lipsa transparentelor din interfata. Noile ferestre patratoase, chiar daca sunt disponibile in culori pastelate mi se par, pur si simplu, urate si puteti sa ma contraziceti cat vreti, dar nu cred ca-mi vor placea prea curand, dava vreodata. De multe ori culorile ferestrei nu se prea potrivesc cu culorile continutului ferestrei si de aceea imi placeau transparentele, pentru ca din punct de vedere estetic mergeau cu orice tip de colorit al continutului, fara sa-ti distraga atentia. Poate sunt doar eu, dar nu pot sa nu remarc contrastele stridente cand deschid anumite aplicatii.
Chiar daca sub capota Windows 8 a cunoscut, indiscutabil upgrade-uri importante fata de 7, pe care insa nu le voi aminti aici, in aparenta, cel putin pentru mine, impresia initiala legata de Windows 8 este ca ramane un 7 mai urat. Destul de stranie este si noua interfata Ribbon a Explorer-ului, care arata bine, nimic de zis, dar in lucru mi se pare ca ma cam incetineste si cam bajbai dupa iconita corecta. Presimt ca o sa-mi ia ceva timp pana voi trece la Windows 8 si daca sunteti deja fani ai noului sistem va inteleg, chiar daca nu avem aceleasi gusturi, dar ma tem ca voi mai ramane o vreme pe teritoriul familiar al 7-lui. Dar Windows 8 este o experienta inedita pe acest laptop si se misca foarte bine, dupa ce termina cu actualizarile initiale (cand sistemul de operare pare ca se cam misca cu incetinitorul, ceea ce este destul de socant dupa ce citesti peste tot ce rapid e 8-ul fata de 7).
Si in materie de conectivitate acest laptop are tot ce ii trebuie conectivitate, de la porturi USB (2.0 si 3.0) la slot pentru carduri de memorie si un altul pentru Memory Stick Duo, iesiri pentru casti si microfon, iesire HDMI, conector VGA, WiFi 802.11 b/g/n, port Ethernet si Bluetooth 4.0 + HS. A, sa nu uit, si o camera web HD de 1,3 MP cu tehnologie Exmor. Deci, impecabil si pe partea asta.
Autonomia bateriei litiu polimer este de circa 5-6 ore, in functie, desigur, si de modul de folosire, dar optional se poate achizitiona o alta baterie subtire care sa-i sporeasca autonomia si asa destul de buna.
Sony Vaio SVS1512S1E/S este un laptop excelent si cred ca isi merita cu prisosint banii, desi acesti anu sunt deloc putini. Dar ofera o echipare hardware de zile mari, un ecran superb si cel mai nou sistem de operare Microsoft si din punct de vedere al performantelor nu i-am gasit nici un fel de hiba. Chiar daca va trebui sa economisiti un pic, vi-l recomand cu caldura, pentru ca este, de departe, cel mai bun Vaio pe care l-am vazut in ultimii ani.