Tabletele au devenit deja un peisaj comun in cotidianul romanesc si nu mai sunt de mult gadgeturile exotice si nu prea utile de odinioara.
Azi, o tableta este instrumentul predilect pentru accesarea Internetului in conditii de mobilitate si poate servi fara probleme si drept cititor pentru e-books sau dispozitiv de redare multimedia, atat audio, cat si vizuala, fiind si un excelent suport pentru jocuri video.
O tableta echipata cu un sistem de operare Android de ultima generatie are tot ce-i trebuie pentru a deveni un companion digital, pentru unii chiar indispensabil.
Iar gama Galaxy Tab a celor de la Samsung este gandita pentru a fi exact asa ceva. Galaxy Tab 3, cu o diagonala a ecranului de 7 inci, pare sa fie perfecta pentru un dispozitiv ce poate fi tinut foarte comod cu o singura mana, mai ales ca nici nu cantareste mai mult de 300 de grame.
Galaxy Tab 3, in versiunea 3.7.0 pe care am avut-o la dispozitie, este o tableta echipata cu Android 4.1.2 care ofera tot ce are mai bun de oferit un smartphone, mai putin partea cu phone.
Dar partea cu smart care ramane te poate tine ocupat mult timp, chiar daca Galaxy Tab 3 nu este, vorba englezului, cea mai ascutita scula din magazie, comparativ cu alte tablete din clasa sa, iar primul exemplu care imi vine in minte este ruda sa ceva mai bine dotata hardware, versiunea 3.8.0 (care ofera in plus 1 inci la diagonala ecranului, un procesor mai rapid, o rezolutie a ecranului mai mare, o camera mai performanta, un port infrarosu, dar si un pret mai mare) si Nexus 7 a lui Google.
Dar chiar daca sunt evidente strategiile de reducere a costurilor aplicate, as zice, cu succes acestei tablete, rezultatul este un hardware bine echilibrat, care se preteaza la o gama larga de scenarii de utilizare, fiind gandita ca un produs mai degraba popular, la un pret accesibil. Pentru consumatorii mai pretentiosi exista insa alternative mai puternice, tot de la Samsung: 3.8.0, de care va spuneam, plus o alta varianta cu ecran de 10 inci sau gama Galaxy Note. Daca vrei si partea de phone, un Galaxy S4 cred ca este perechea ideala pentru aceasta tableta, avand multe in comun cu aceasta, incepand cu designul si mergand pana la detaliile interfetei Touch Wiz.
Si, ca tot am vorbit de design, acesta este foarte familiar deja fanilor Samsung, imprumutand aspectul general al popularului smartphone Galaxy S4 si al precedesorului S3. Tableta este, asadar, deosebit de atractiva si chiar daca culoarea metalizata a marginilor carcasei inseala initial ochiul, nefiind vorba de aluminiu, designul mi se pare foarte reusit.
Acelasi plastic cromat a fost folosit si pentru cele doua butoane ce controleaza pornirea/oprirea tabletei si volumul, amplasate pe latura deapta, dar butonul Home are doar conturul cromat, in rest fiind de acelasi alb ca restul carcasei. Doi senzori pentru Menu si Back flancheaza butonul Home, asa ca principalele comenzi ale tabletei nu sunt amplasate pe ecran, facand parte din interfata, ca la alte modele, ci dispun de o locatie fizica, ceea ce mi se pare o varianta preferabila. Pe latura de jos se afla doua difuzoare si microfonul, precum si portul mini USB, iar pe latura stanga exista un locas pentru carduri micro SD.
Ecranul lui GT 3 are exact aceleasi specificatii ca si modelul original de acum trei ani, si anume un TFT cu rezolutia de 1024 x 600, ceea ce plaseaza aceasta tableta net in urma competitorilor, care ofera ecrane cu mult mai atractive si mai performante (spre exemplu, desitatea pixelilor este de 169 ppi, fata de cea de 323 ppi a lui Nexus 7). Chiar daca imaginile redate se vad relativ OK, diferentele de calitate fata de alte tablete si pixelarile sunt destul de vizibile. Daca vrei jocuri video si continut HD in cele mai bune conditii, ma tem ca vei resimti calitatea redusa a display-ului lui GT 3, dar asta nu inseamna, cum zice romanu’, ca se vede ca porcu’, ci doar ca mici artefacte si pixelari sunt vizibile daca privesti cu atentie.
Nici culorile nu sunt redate cu fidelitatea de care sunt capabile tabletele high-end, iar timpii de raspuns sunt si ei la un nivel destul de mediocru si, la o privire mai atenta, ai toate sansele sa observi ceva artefacte la tranzitiile dintre ecrane sau la redarea de multimedia HD. Dar toate acestea sunt de asteptat pentru un display de acum trei ani, care nu beneficiaza de toate avansurile facute intre timp in tehnologie. Nu stiu daca reducerea de cost pe care a permis-o folosirea vechiului ecran a atras, totusi, beneficiile scontate de Samsung. Din ce in ce mai mult lumea pare sa fie atrasa de o configuratie performanta si de specificatii de top pentru tablete, chiar daca asta inseamna un pret ceva mai mare, dar pe o piata cum este cea romaneasca pretul s-ar putea sa fie inca argumentul suprem, iar din punctul asta de vedere GT 3 este destul de elocventa.
O utlima problema a ecranului este setarea auto pentru stralucirea ecranului, care ofera imagini foate intunecate, dar setarea manuala a luminozitatii este cat se poate de simpla, asa ca nu mi se pare un capat de tara. O chestie minora , dar care se adauga celorlalte probleme ale ecranului.
Procesorul Dual Core Marvel PXA988 de 1,2 GHz ruleaza destul de fluid cam orice sarcina si este surprinzator de rapid. Toate app-urile au rulat fara probleme si doar calitatea fluctuanta a conexiunii wireless a mai provocat, pe alocuri, mici blocaje in browser. Tableta dispune de 1 GB de memorie RAM si un spatiu de stocare de 8 GB, precum si de o baterie de 4.000 mAh care ii confera o autonomie de 8 ore de navigare cu WiFi, 7 ore de video si 109 ore de redare audio. Acestea sunt, desigur, specificatiile oficiale. In practica, am incarcat tableta cam la doua-trei zile, fara jocuri video sau rulare de media HD, doar cu navigarea pe web cateva zeci de minute pe zi, plus cateva ore de lectura ebooks si comics si verificari sporadice ale e-mail-ului. Cand, insa, m-am jucat si am testat continut HD bateria m-a tinut, normal, mai putin de o zi, dar per ansamblu am fost placut surprins de autonomia acestei tablete. In conditii normale de utilizare (si prin asta inteleg ca ma joc si ma uit la filme pe desktop nu pe tableta) bateria tine mult si bine.
O ultima mentiune la capitolul dotari hardware este sistemul dual de camere de 3 MP. Nu e mult, dar alte tablete nu au deloc camera, asa ca e bine primit. Desi calitatea fotografiilor nu e grozava, pentru instantanee postate imediat pe web mi se pare suficienta.
GT 3 ruleaza un Android 4.1.2 peste care vine interfata proprietara TouchWiz a lui Samsung. Spre deosebire de unele telefoane, aici TouchWiz are loc sa se desfasoare si diferentele fata de interfata standard a Android-ului sunt salutare. App-urile pot fi luate, desigur, de pe magazinul Google Play, dar ai la dispozitie si portalul Samsung Apps, unde pot aparea oferte de pret atractive.
Redarea multimedia este fluenta, iar playerul video ruleaza toate formatele uzuale (inclusiv MKV-uri), desi la continut HD limitarile ecranului devin, cum spuneam, evidente. Sunetul redat cele doua difuzoare este de o calitate decenta, chiar daca efectul de stereo este destul de estompat de apropierea dintre difuzoare. Cu o pereche de casti bune e si mai bine, desigur.
Samsung Galaxy Tab 3 este, in pofida limitarilor hardware si a faptului ca specificatiile nu sunt tocmai de top, o tableta mai mult decat decenta. Ca si companion digital pentru o intreaga zi isi face treaba cu succes. Desigur pentru cei mai pretentiosi utilizatori exista tablete mult mai performante, dar pentru un fan Samsung pe care nu-l dau banii afara din casa si care mai foloseste si un smartphone din gama Galaxy, combinatia este excelenta.