Dell Inspiron 5520 este ultimul model de laptop din seria de succes Inspiron 15R, are la baza ultima generatie de procesoare Intel Ivy Bridge si multe alte imbunatatiri despre care o sa discutam pe larg in cele ce urmeaza. Nu este un laptop construit pentru o anumita nisa, este o solutie viabila pentru persoanele care au nevoie de un portabil “multifunctional”.
Chiar de la prima vedere laptop-ul lasa impresia de calitate si constructie solida. Desi este construit in totalitate din plastic, carcasa este bine imbinata, rezistenta, cu balamale metalice si prezinta la suprafata o textura gri-metalica foarte asemanatoare cu aluminiul slefuit, totul incadrat de o rama de culoare gri deschis ce ii confera un aspect elegant. Dupa cum puteti vedea in imaginile de mai sus, designul este foarte reusit (arata mult mai bine in realitate), dar din pacate suprafata lucioasa a laptop-ului este un “magnet” pentru amprente. Imi place foarte mult ca se poate schimba usor capacul prin intermediul slider-ului din spate, daca se deterioreaza sau pur si simplu va plictisiti de designul curent puteti alege dintr-o paleta cromatica variata (albastru, portocaliu, roz, rosu si alb).
Laptop-ul este disponibil in mai multe configuratii ce au la baza ultima generatie de procesoare Intel Core i3, i5 sau i7, astfel puteti alege in fuctie de puterea de procesare pe care o doriti si de bugetul disponibil. Spatiul de stocare este asigurat de hard-disk-uri SATA produse de Seagate cu 5400 rpm si o capacitate de 500 GB sau 1 TB (100 GB), o viteza de citire de aproximativ 100 MB/s si o viteza de scriere de 85 MB/s. Memoria ram este de tip DDR3 si, are frecventa de 1600 MHz si capacitate de 4 GB / 6 GB (in fuctie de configuratia aleasa), memoria ram maxima care poate fi montata pe cele doua sloturi disponibile este 8 GB. Chiar si varianta cea mai ieftina (cu procesor i3 si 4 GB de memorie ram) se descurca exemplar in majoritatea aplicatiilor si ultimele titluri de jocuri aparute pe piata. Personal as alege varianta cu procesor i5, dar utilizatorii ce ruleaza aplicatii ce au nevoie de putere de procesare mare (randari, prelucrari foto etc.) vor prefera varianta cu procesor Intel Core i7.
Toate configuratiile disponibile vin cu un chipset grafic Intel HD Graphics integrat in procesor ce preia sarcinile usoare (filme Full HD, navigare web, aplicatii etc.) si placa video dedicata AMD Radeon HD 7670M pentru aplicatiile / jocurile cu cerinte grafice ridicate, aceasta vine cu 1 GB memorie video tip DDR3, DirectX 11 si Shader 5.0. Placa video dedicata face parte din clasa medie, are performante similare cu Nvidia GeForce GT 550M si este mai performanta ca Nvidia GeForce GT 630M. Ruleaza fara probleme in detalii medii sau maxime jocuri gen: Dirt Showdown, Anno 2070, Skrym, Battlefield 3, FIFA 2012, Dirt 3, The Witcher 2, Crysis 2, Metro 2033, WoW, Diablo 3, GTA 4, League of Legends, Starcraft 2 etc.
Ecranul are o diagonala de 15.6 inch si panou TN ideal pentru gaming datorita timpului de raspuns foarte mic si redarii corecte a culorilor. Datorita caracteristicii TrueLife culorile afisate sunt mai vii iar nivelurile de luminozitate si contrast sunt foarte bune. Rezolutia de 1366 x 768 de pixeli nu ar fi prima mea alegere desi este cea mai intalnita rezolutie pe laptop-urile de 15.6 inch. Ecranul este glossy, daca il folositi in aer liber cautati o zona mai intunecata deoarece in lumina directa a soarelui nu o sa vedeti mai nimic.
Touchpad-ul este foarte receptiv, prezinta aceeasi textura metalica si este suficient de mare pentru a lucra comfortabil. Butoanele pozitionate in partea de jos sunt mari si au cursa scurta. Daca folositi un mouse sau lucrati doar cu tastatura aveti posibilitatea de a dezactiva touchpad-ul printr-o simpla combinatie de taste (Fn + F3). Tastatura de culoare neagra, tip insula vine cu taste mari si suprafara plata. Spatierea perfecta a tastelor asigura o experienta cat mai placuta in timpul tastarii. Blocul numeric a fost inlaturat pentru un confort sporit oferit de tastele full size. Deasupra tastaturii (in partea stanga) este pozitionat butonul de pornire, acesta este practic lipit de balamaua metalica. In partea stanga (sub balama) sunt 3 butoane: Windows Mobility Center, Dell Audio si Dell Instant Launch. Pe rama ecranului (in partea de sus) este montata o camera web HD capabila sa filmeze in format 720p, astfel puteti efectua apeluri video la o calitate superioara.
Porturile disponibile asigura toate necesitatile unui utilizator obisnuit. Avem la dispozitie 4 porturi foarte rapide USB 3.0 (100% compatibile cu dispozitive USB 2.0), iesire audio de tip jack 3.5 mm pentru casti / sistem audio, intrare microfon si, pentru vizionarea unui film pe ecranul unui televizor cu diagonala mare, porturile VGA / HDMI. Tot pe lateralele laptop-ului avem o unitate optica de tip DVD-RW si un cititor de carduri 8 in 1. Unul dintre porturile USB este de tip PowerShare, puteti incarca alte dispozitive (telefon, mp3 player etc.) chiar si cand laptop-ul este oprit.
Difuzoarele stereo au o putere de 2W si au la baza tehnologia Waves MaxxAudio 3. Sunetul este placut si clar chiar la volum maxim. Pot spune fara nici o ezitare ca sunetul este unul dintre punctele forte ale laptop-ului.
Conform specificatiilor producatorului, bateria Li Ion cu 6 celule asigura o autonomie de lucru maxima de pana la 6 ore (in conditii de luminozitate mica si fara a rula aplicatii cu cerinte hardware ridicate). Cu luminozitate peste 50%, WiFi pornit, navigare web si muzica se atinge o autonomie maxima de 3.5 – 4 ore, in timp ce in jocuri poate scadea chiar si la 2 – 2.5 ore. Din punctul meu de vedere este o autonomie mai mult decat ok pentru un laptop de buget.
PRO:
- constructie solida si materiale de calitate;
- tastatura confortabila si touchpad responsiv;
- sunet de calitate;
- configuratie echilibrata;
Contra:
- greutatea (2.74 Kg);
- raman urme de amprente pe suprafetele lucioase;
In concluzie : Dell Inspiron 5520 este un laptop perfect pentru multimedia, vine cu raport pret / calitate / performanta fantastic si tehnologie de ultima generatie. Desi nu este un laptop de gaming face fata cu succes chiar si ultimelor jocuri aparute pe piata. Cum spuneam si la inceputul recenziei, recomand acest produs in special persoanelor ce au nevoie de un laptop “bun la toate”.