404 Not Found


nginx
Amortizor pentru loviturile de berbec – TechMagazin

Auziti zgomote in baie? Conductele de apa scot sunete ce par din filmele de groaza? Nu-i nimic, sunt doar lovituri de berbec smiley. Avem solutia si e de vanzare.

Fenomenul de “lovitura de berbec” apare in conductele inchise atunci cand fluidul este franat sau accelerat in timp foarte scurt, datorita inchiderii rapide a vanelor si robinetelor sau opriii unei pompe de circulatie.
Acesta se manifesta prin propagarea in succesiune rapida de-a lungul conductelor, a suprapresiunilor si depresiunilor care provoaca deteriorari in interiorul sistemului dar si zgomot.
Din ceasta cauza Amortizorul impotriva loviturilor de berbec trebuie sa fie amplasat in apropierea bateriilor monocomanda, electrovanelor, robinetelor cu sfera, etc., astfel incat sa se previna efectele negative pe care ar putea s-o provoace inchiderea rapida a acestor dispozitive.
Utilizarea amortizoarelor impotriva loviturilor de berbec este sugerata in special de norma UNI 9182 “Instalatii de alimentare si distributie a apei reci si calde. Criterii de proiectare, omologare si gestionare”.

Gama de produse comercializate de ROMSTAL
Cod 525040 Amortizor impotriva loviturilor de berbec marime ½” M
Cod 525130 Amortizor impotriva loviturilor de berbec pentru montaj sub chiuveta si lavoar marime 3/8” F calota x3/8”M
Cod 525150 Amortizor impotriva loviturilor de berbec pentru masini de spalat marime 3/4” F calota x3/4”M

Caracteristici tehnice

Materiale
Corp: alama UNI EN 12165 CW617N cromat
Amortizor : polimer de inalta rezistenta
Arc: otel
Etansari: EPDM

Amortizor pentru loviturile de berbec Caleffi

Parametrii functionali
Fluid de utilizare: apa
Presiune maxima de lucru: 10 bar
Temperatura maxima a fluidului: 90ºC
Presioune maxima a loviturii de berbec: 50 bar
Inceperea interventiei activa: 3 bar
Racorduri: – 525040 ½” M cu etansare din PTFE
– 525130 3/8” F calota x3/8”M
– 525150 marime 3/4” F calota x3/4”M

Componente amortizor caleffi

Componente amortizor caleffi

Principiu de functionare
Amortizorul pentru loviturile de berbec Caleffi seria 525 este alcatuit dintr-un cilindru (1) impartit in doua camere (2) si (3) de un piston cu etansare dubla o-ring (4). Camera inchisa (2) contine aer si are rolul de amortizor, fructificand comprimarea. Camera deschisa (3) este conectata direct la tubulatura si se umple cu apa din instalatie. Forta de impingere a apei asupra pistonului este echilibrata atat de variatia de presiune a aerului continut in camera (2), cat si de arcul de contrast (5)amplasat in spatele pistonului camerei cu aer. Inregistrarea osciloscopica din laterla determina urmatoarele aspecte:
– rapiditatea cresterii de presiune
– caracterul obligatoriu a fenomenului
– mentinerea unei presiuni ridicate in tubulatura si dupa efectul de lovitura de berbec
– eficienta amortizorului

Amortizorul Caleffi seria 525 trebuie sa fie instalat cat mai aproape posibil de dispozitivul care provoaca oprirea rapida a fluxului de apa. Poate fi instalata atat in pozitie orizontala cat si in pozitie verticala.Pentru a obtine cele mai bune rezultate impotriva loviturilor de berbec este de asemenea oportun ca instalatia amortizoarelor seria 525 sa fie insotita de adoptarea urmatoarelor prevederi:
– Instalarea la intrarea retelei de distributie a unui reductor de presiune. Acesta din urma trebuie sa mentina presiunea in instalatie la o valoare de 3 – 4 bar, valoare care este considerata optima, atat pentru eficienta amortizatorului cat si pentru buna functionare a componentelor hidriosanitare.
– Reducerea vitezei apei in tubulatura, care trebuie obtinuta in primul rand prin dimensionarea corecta a retelei din care este alcatuita instalatia hidrosanitara.
Solutia de instalare recomandata este acolo unde amortizorul pentru loviturile de berbec este instalat sau in apropierea utilizatorului final sau pe capul grupului colector a unui mic grup de utilizatori domestici.

Pentru instalarea amortizorului pentru lovituri de berbec pentru sub lavoar si sub chiuveta cod. 525130, este necesar un spatiu de circa 5÷6 cm intre tevile din cupru si partea filetata a robinetelor de sectionare. Racordurile radiale permit rotatia amortizorului in functier de necesuitatiile de spatiu.

Amortizatorul impotriva loviturilor de berbec trebuie instalat de catre un instalator calificat in conformitate cu regulamentele nationale si/sau cerintele locale aferente. Daca Amortizatoarele impotriva loviturilor de berbec nu sunt in stalate si puse in functiune corect conform instructiunilor din acest manual, pot sa nu functioneze corect si sa puna clientul in pericol. Asigurati-va ca toate racordurile de legatura sunt etansate hidraulic. La realizarea conexiunilor hidraulice, fiti atenti sa nu suprasolicitati din punct de vedere mecanic filetele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.