virusPanda Security a stabilit o ierarhie a celor mai periculoși viruși informatici, cu care informaticienii s-au luptat în decursul ultimilor 20 de ani.

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a douăzecea aniversări, Panda Security, compania care produce antiviruși informatici, a alcătuit un top al celor mai periculoși viruși.

Topul a fost realizat în funcție de popularitatea pe care acești viruși au avut-o la vremea respectivă.

1. ”Viernes 13” sau ”Jerusalem”, cum mai este el cunoscut, a fost creat în Israel în anul 1988. La fiecare dată de 13, care pica vinerea, toate programele pe care utilizatorul încerca să le pună în execuție se ștergeau.

2. ”Barrotes” a fost ”primul virus spaniol cunoscut”. A apărut în 1993. După ce infecta computerul, acesta rămânea ascuns până la data de 5 ianuarie, dată la care se activa și apăreau niște coduri de bare pe monitor.

3. ”Cascade” sau ”Falling Letters” este un virus german, apărut în 1997. Acest virus cobora literele de pe monitor, precum o cascadă.

4. ”CIH” sau ”Chernobyl”, este originar din Taiwan. A apărut în 1998 și, într-o săptămână de când a fost distribuit, a infectat mii de computere.

5. ”Melissa” este un virus din SUA, apărut la 26 martie 1999. A fost unul dintre primele virusuri care au folosit tehnică socială. Utilizatorii primeau mesajul ”Aici este fișierul pe care mi l-ai cerut, nu-l mai arăta la nimeni”.

6. ”IloveYou” sau ”Loveletter” a activat pentru prima dată în anul 2000. Este un virus originar din Filipine care a stricat milioane de computere, printre care și a unor instituții importante precum Pentagonul.

7. ”Klez” a fost produs în anul 2001, în Germania. Afecta computerele doar la data de 13 a lunilor impare.

8. ”Nimda” este de proveniență chineză și a fost lansat la 18 septembrie 2001. În calculatoarele afectate el își însușea sarcini de administrator.

9. ”SQLSlammer” a apărut la 25 ianuarie 2003 și, în doar câteva zile, a afectat jumătate de milion de utilizatori, în general societăți comerciale.

10. ”Blaster”-ul american a fost creat la 11 august 2003. El trimitea mesajul ”Vreau doar să-ți spun că te iubesc, sfântule” și adăuga apoi: ”Bill Gates de ce faci asta? Oprește-te să faci bani și repară-și calculatorul”. Alți viruși cu care specialiștii de la Panda Security s-au luptat pentru anihilare au fost ”Sobig” (2003), ”Bagle” (2004), ”Netsky” (2004) și ”Conficker” (2008).

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.