Philips-Prestigo-SRU9600-2-204x500Ce este neagra, alungita, deseori invelita intr-o punga de plastic lipita cu scotch si salasluieste pe masuta de cafea din sufragerie sau printre pernele de pe canapea? Ei bine, da, este una dintre telecomenzile care de la o vreme ne-au invadat sufrageria.

Televizorul, receiverul de satelit sau set-top boxul primit de la compania de cablu, sistemul audio, DVD-ul sau playerul multimedia si chiar si aparatul de aer conditionat inseamna tot atatea telecomenzi care se aglomereaza pe masuta si pe care cu siguranta ca nu o data le-ai confundat.

Motiv pentru care o telecomanda universala ar putea fi o idee mai buna decat crezi si daca vrei una care nu doar ca arata bine dar e si foarte high-tech, Philips Prestigo SRU9600 inca este una dintre cele mai cool de pe piata.

Spun inca pentru ca au trecut aproape sase ani de la lansare si nu-mi mai amintesc cati de cand folosesc una si nu mi se pare absolut deloc depasita, desi pe piata poti gasi telecomenzi universale concurente mai bune. Insa acest model Prestigo este, asa cum spuneam mai sus, “oldies but goldies”, a rezistat cu eleganta trecerii timpului si isi face treaba la fel de bine ca oricand.

De cum am vazut-o in oferta Domo am vrut sa scriu ceva despre ea, fiind unul dintre cele mai longevive produse electronice pe care le-am folosit, asa ca este vorba de mai mult decat un simplu test, este un test de anduranta pe care Prestigo l-a trecut cu brio.

Designul este atractiv si minimalist, intrucat cea mai mare parte a comenzilor sunt accesibile prin touch screen-ul de 3,5 inci al telecomenzii, deci nu ai prea multe butoane. SRU9600 masoara 250 x 55 x 21mm si cantareste 250g, asa ca este o telecomanda realmente mare, probabil mult mai mare decat toate celelalte pe care le poate inlocui (pana la opt dispozitive, apropos), si asta fara indoiala din cauza ecranului, care a fost gandit sa contina butoane virtuale suficient de mari pentru a putea fi apasate fara probleme chiar si de cei cu degete mai groase.

Ecranul este unul dintre elementele cele mai atractive la aceasta telecomanda si acesta poate acomoda o serie destul de larga de comenzi. Dar acestea sunt incorporate in display (cam ca la calculatoarele de buzunar sau PDA-urile acelea mai ieftine) si deci gama lor este relativ limitata. Comenzile de baza pentru anumite tipuri de playere se vor regasi, insa Prestigo nu va reproduce fidel fiecare functie a telecomenzilor pe care le inlocuieste.

Spre exemplu, functii specifice unui player Blu-ray, cum ar fi butonul de reglare a output-ului, nu vor putea fi reproduse in totalitate, mai ales ca astfel de playere nu prea existau cand a fost lansata telecomanda, insa comenzile de baza, comune cu ale altor playere (play, stop, rewind, forward, etc), sunt prezente. Diplay-ul limitat al telecomenzii este OK daca ai nevoie doar de functiile de baza ale dispozitivelor, asa ca pentru reglaje fine e bine sa ai intr-un sertar la indemana si celelalte telecomenzi.

Designul telecomenzii se bazeaza pe o combinatie intre butoanele fizice, putine la numar si care asigura controlul celor mai frecvent folosite functii, si elementele specifice fiecarui dispozitiv, care sunt accesibile prin touch screen. Acest design reuseste sa simplifice, as spune la extrem, lucrurile si se dovedeste foarte comod in practica de zi cu zi, intrucat, daca stai sa te gandesti, rareori folosesti toate butoanele telecomenzilor.

Nu pot sa nu mentionez ca exista telecomenzi universale concurente, cum sunt cele de la Logitech, care pot reproduce fidel toate functiile oricarei telecomenzi si care pot fi updatate foarte usor prin Internet, cu noi layout-uri si pot fi personalizate si ele in fel si chip.

Dar inginerii de la Philips, desi au oferit acestei telecomenzi o baza de date cu comenzi pentru o multime de dispozitive, nu cred ca au urmarit asa de mult reproducerea fiecarui buton, ci mai degraba au vrut sa creeze un produs simplu si foarte usor de folosit, care se preteaza uzului cotidian, care de obicei nu implica reglaje fine. Daca am descifrat corect aceasta intentie, pot spune ca au reusit. Prestigo nu mi se pare ca imi inlocuieste celelate telecomenzi, insa le completeaza foarte bine si pentru comenzile de baza este excelenta.

Un alt element interesant este rotita cu care poti scrolla intre diversele dispozitive, care rotita este amplasata in jurul unui d-pad in centrul telecomenzii. Te vei obisnui foarte usor cu ea si este o modalitate cool de a comuta intre diversele seturi de functii ale telecomenzii. Mai precis, in memorie sunt incluse 774 de seturi de coduri in infrarosu, ceea ce acopera multe branduri, insa telecomanda nu poate fi updatata cu alte seturi noi, ceea o limiteaza destul de mult. O alta chestie interesanta este ca Prestigo poate controla si un al doilea televizor sau VCR, desi nu prea am vazut doua televizoare intr-o aceeasi sufragerie. Ma rog…

SRU9600 poate invata si coduri noi de la alte telecomenzi, dupa destul de mult efort, insa, pentru ca fiecare buton trebuie programat separat. De asemenea, telecomanda poate fi programata pentru anumite activitati. Daca, spre exemplu, vrei sa te uiti la un DVD, telecomanda poate porni televizorul, sistemul Home Cinema si playerul DDV in acelasi timp.

O idee foarte buna, insa cu anumit limitari, mai ales daca e vorba de functii pe care telecomanda nu le poate emula, cum ar fi shimbarea input-ului AV la un televizor, spre exemplu (nu pot sa nu mentionez, insa, ca sa fiu corect, ca Logitech face asa ceva mult mai bine). O alta particularitate este ca telecomanda este alimentata de trei baterii standard AA. Un pic ciudat, intrucat la telecomenzi de obicei e vorba de doua baterii, dar banuiesc ca ecranul LCD necesita o a treia.

Philips Prestigo SRU9600 este inca o telecomanda universala foarte buna, care se achita foarte bine de task-uri de baza. Chiar daca nu va emula absolut toate comenzile disponibile pentru un dispozitiv, nu vei resimti prea mult lipsa anumitor comenzi specifice, pentru ca, de cele mai multe ori, folosesti doar un set limitat de comenzi de baza in uzul cotidian. Un produs care a rezistat foarte bine trecerii timpului, si pe care vi-l recomand daca nu sunteti genul care in permanenta regleaza cele mai avansate functii ale televizorului. Minimalismul este reconfortant, dupa atatea telecomenzi moderne doldora de butoane, la care nu veti mai apela decat in rarele ocazii cand aveti ceva mai complicat de reglat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.