Philips MCI8080 nu este doar un sistem audio compact pentru premianti, ci chiar unul dintre ei. Mai precis, avem de-a face cu detinatorul prestigiosului premiu EISA pentru cel mai bun sistem compact din Europa, editia 2011-2012, chestie pe care am descoperit-o foarte curand dupa primele cateva auditii si chiar nu m-a surprins deloc. Deci, inca de la inceput, stacheta pretentiilor referitoare la acest sistem a fost plasata foarte sus, dar, dupa cum veti vedea, MCI8080 s-a ridicat fara probleme la acest nivel.
Ca intotdeauna, designul este priul element remarcabil si reputatia excelenta a lui Philips in acest domeniu se face simtita si in acest caz. Minimalismul atent studiat, care este deja o marca a multor produse Philips, este evident si in cazul lui MCI8080. Cele doua module ale sistemului sunt suple si compacte, cu o foarte buna calitate a constructiei, iar principalul punct de focalizare a atentiei este micul display LCD cu touchscreen, care seamana cu un player MP3 intr-un dock, insa face corp comun cu restul modului si nu este pliabil in vreun fel. Este primul lucru pe care mi-a venit sa-l testez la acest sistem, asa ca daca va intrebati si voi
Cele doua module, un disc player pentru CD-urile si DVD-urile pe care probabil ca inca mai aveti multe dintre piesele muzicale favorite si unitatea de control de deasupra sunt lucrate atent, designul remarcandu-se prin colturile curbate si un finisaj in gri inchis metalizat al panourilor frontale.
Amblele panouri superioare sunt finisate intr-un elegant negru lucios. Boxele sunt maricele si foarte solide, cu panouri frontale detasabile, daca preferi sa vezi efectiv difuzoarele. Si acestea au un mic element distinctiv de design, in cea mai pura traditie Philips, si anume tweeter-ele externe din partea superioara a boxelor, care le confera un aspect interesant.
Boxele ClariSound au o putere de 50W fiecare, suficienta pentru orice incapere, si chiar daca nu au acelasi finisaj atent studiat ca modulele sistemului, lipsind colturile rotunjite la care te-ai astepta, arata totusi foarte bine si se aud excelent. Cablurile de legatura cu sistemul sunt de buna calitate si suficient de lungi pentru a amplasa boxele cam oriunde prin sufragerie, daca amplasamentul in jurul celor doua module nu te satisface.
Montarea intregului sistem este foarte simpla si ma indoiesc ca vei avea nevoie de vreo carte tehnica. Cele doua module se conecteaza printr-un cablu DVI, iar boxele prin cabluri ce se conecteaza cu ajutorul unor clipsuri. Tot procesul este cat se poate de intuitiv, cum spuneam, si nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute.
Control efectiv il vei face probabil prin telecomanda inclusa, dupa ce, desigur, te vei fi plictisit de touchscreen. Telecomanda este ergonomica si usor de memorat, dar cel mai cool este sa folosesti touchscreen-ul cu iconite mari pentru diversele functii si submeniuri logice si foarte intuitive, pentru care, iarasi, nu cred ca vei avea nevoie de cartea tehnica pentru a le intelege. Navigarea prin meniuri se face rapid si usor, dar iti va trebui un pic de rabdare daca conectezi un hard disc extern cu multi giga de muzica, pe care vrei sa-l incluzi in libraria media locala.
Chiar daca toata conectica de pe panourile dorsale ale celor doua module nu pare prea complicata, ea contine cam tot ce ai putea avea nevoie de la un astfel de sistem. Portul USB este elementul central al conecticii, la care poti conecta un memory stick sau un hard disk extern (aparatul include un hard disk extern de 160 GB) si poti crea o librarie media locala. Mai ai un port HDMI si o iesire composite pentru conectarea la un televizor, un port Ethernet (in caz ca nu poti folosi modulul Wi-Fi incorporat), o intrare audio analogica si un conector pentru iPod.
Daca luam in calcul capabilitatile de retea si de web streaming, radioul FM si posturile de internet radio si tot ce poti conecta prin USB si HDMI, Philips MCI8080 acopera cam toate nevoile imaginabile in materie de redare a muzicii. Sistemul vine cu Wi-Fi (802.11b/g/n) integrat si este certificat DLNA, conectandu-se automat cu clienti si servere UPnP, cum ar fi de exemplu un PC sau un Mac. MCI8080 poate face streaming pentru muzica dar si pentru fotografii digitale, formatele supertate incluzand MP3, WMA, AAC (non-DRM), eAAC , FLAC, WAV, Ogg Vorbis si JPEG. Mai mult, poti vedea un slideshow cu fotografii in timp ce asculti muzica, daca preferi.
In plus, sistemul face parte din reputata gama Streamium a lui Philips, ceea ce inseamna ca se poate conecta la o multime de alte dispozitive din serie, transmitand wireless muzica de pe internet sau de pe un dispozitiv de stocare local, oriunde in casa, ceea ce probabil ca este modul in care vom asculta muzica in viitor.
Tot din seria capabilitatilor de retea face parte si abilitatea de a controla sistemul prin intermediul unei aplicatii pe care o poti instala gratuit pe iPhone, iPod Touch sau pe un telefon Android. Daca telefonul este in aceeasi retea wireless, poti controla MCI8080 sau alte dispozitive Streamium din retea fara a mai avea nevoie de telecomanda.
Conectarea la internet se face foarte simplu, mai ales daca ai deja o retea wireless acasa. Procedura este intuitiva si setarile sunt usor de realizat si nu vad ce dificultati ai putea intampina. Odata ce ai rezolvat cu internetul, ai multiple posibilitati, gratie posturilor de radio pe internet, care acopera o imensa gama de preferinte. Este functia cu care m-am jucat cel mai mult in timpul testelor si chiar daca unele posturi pornesc ceva mai greu, este o modalitate reconfortanta de a asculta si altceva decat propria colectie muzicala.
Calitatea auditiei este excelenta si sunetul este redat cu o textura ampla si o profunzime deosebita. Din meniul de setari poti regla nivelul basilor si al inaltelor, daca ti se pare necesar, si poti activa sau dezactiva functia FullSound, responsabila pentru profunzimea deosebita a sunetului, dar care, in anumite ipostaze, se poate dovedi usor excesiva. Oricum, per ansamblu, sistemul a redat superb orice stil de muzica am incercat. Volumul poate atinge valori cat se poate de iritante daca ai vecini sensibili si nu a fost nevoie sa trec decat putin peste jumatatea scalei pentru a-mi umple camera de muzica la un nivel decent al sonorului. Sunt convins insa ca sistemul poate duce fara probleme o petrecere de pomina in bloc sau chiar in cartier.
Daca il conectezi la un televizor, disc player-ul poate functiona excelent pe post de DVD player, fiind capabil de un upscaling de calitate la 1080p pentru orice DVD-uri cu rezolutie standard (SD), dar coloana sonora este redata cu mai multa profunzime decat in cazul playerelor DVD obisnuite si poti folosi si FullSound pentru rezultate realmente impresionante.
Philips MCI8080 este un sistem audio compact de cea mai buna calitate si isi merita cu prisosinta premiul EISA. Calitatea excelenta a auditiei, versatilitatea in ceea ce priveste conectica si formatele suportate, operarea facila si designul de zile mari sunt tot atatea argumente daca ai nevoie de un sistem compact performant. In plus ai un bonus neasteptat: redarea DVD. Iar daca folosesti internet radio nici macar de propria colectia muzicala s-ar putea sa nu mai ai nevoie asa de mult.