Telefoanele mobile au cam inlocuit, in ultima vreme, playerele MP3, iar principalul motiv cred ca este comoditatea. Dar nu toate softurile de pe telefoane reusesc sa redea muzica la o calitate buna si nu toate bateriile telefoanelor au o autonomie foarte generoasa, asa ca, de cele mai multe ori, trebuie sa alegi intre a cara dupa tine incarcatorul telefonului si a vorbi ceva mai putin de-a lungul zilei, mai ales in cazul smartphone-urilor recente, care oricum nu prea sar de o zi la capitolul autonomie.
Asa ca, daca e sa pun in balanta avantajele si dezavantajele auditiilor muzicale pe telefon, eu unul optez intotdeauna pentru un MP3 player, iar Philips GoGEAR SoundDot are tot ce-i trebuie pentru a fi un companion de nadejde pentru intreaga zi.
Nu stiu in ce masura asta a fost intentia, dar acest player este un competitor nativ pentru iPod Shuffle, cu care are foarte multe in comun, de la calitatea buna a redarii audio, la comenzile minimaliste si lipsa unui display. “Shuffle-ul lu’ Philips”, daca vrei sa-i spui asa, s-a dovedit a fi un competitor serios pentru jucaria celor de la Apple si am simiti asta pe propria piele, intrucat playerul meu de toata ziua este un iPod Shuffle.
Pentru cateva zile, insa nu i-am simit lipsa prea mult. Si spun asta pentru ca din punct de vedere al ergonomiei comenzilor as avea o mica problema cu SoundDot. Echivalentul cerculetului de la iPod este tot o chestie circulara si anume intreaga carcasa a playerului. Micile excrescente sub forma de puncte, care se pot vedea in fotografiile atasate sunt de fapt comenzile pentru volum si skip si chiar daca initial pare un truc reusit (pentru volum mare apesi doua puncte, pentru mic apesi un punct), in timp vei descoperi ca nu e chiar asa. Pentru a face skip la urmatoarea piesa, chestie esentiala daca asculti muzica in regim shuffle, trebuie sa apesi prelung pe cele doua puncte (si pe un singur punct pentru piesa anterioara), ceea ce mi se pare incomod, intrucat cu un player care reda shuffle principalele comezi pe care le accesez de obicei sunt cele skip, nu volumul, asa ca daca inginerii Philips ar fi inversat functiile cred ca ar fi iesit un player mult mai reusit.
Asa, de cele mai multe ori, in loc sa sar la urmatoarea piesa, am marit volumul. Banuiesc ca daca nu ai obiceiuri formate de la un alt player, te poti obisnui cu chestia asta, dar eu in cateva zile nu am reusit. Asta ar fi singura mica obiectie fata de acest player, care, altfel, este unul foarte OK si de o portabilitate excelenta, ceea ce il face ideal pentru jogging si orice alte forme de antrenament, dar si pentru mers prin oras si prin mijloacele de transport in comun.
Designul este cea mai interesanta caracteristica a acestui player si nu se poate sa nu remarci forma inedita si atragatoare, care este si ergonomica, clipsul rotativ disimuland conectorul USB fara a mai fi nevoie de vreun capacel pe care poti sa-l pierzi cu usurinta, ca la memory stick-urile clasice. Asadar, un design ingenios si atractiv, pe care iti vine sa-l atingi de cum il vezi. Butonul verde din centru este destul de evident ce face, si anume play/pause, dar si porneste sau opreste playerul, iar despre celelalte comenzi v-am povestit deja.
GoGEAR SoundDot este un MP3 player mic si rotund, dupa cum sugereaza si numele si vine intr-o gama mai larga de culori, ceea ce-l transforma intr-un mic accesoriu de moda, putand fi purtat fie atasat de vreo geanta, fie de haine, si se poate asorta foarte usor la orice tinuta casual.
Navigatia si informatiile privind starea playerului sunt facilitate de indicatorii LED, care sunt dublati si de un sistem sonor de bipuri. Cat timp e in pauza, playerul bipaie in continuu, ceea ce devine destul de enervant si te cam face sa-l opresti dupa vreun minut. In plus, daca nu se aude nimic in casti, cred ca ii poate pica fisa oricui ca playerul pesemne e pe “pause”, asa ca nu vad neaparat rostul bipurilor, dar cel mai simplu mi se pare sa opresc playerul de tot. Oricum, dupa cinci minute de inactivitate se opreste el si singur.
O caracteristica care mi se pare foarte cool este similara MP3 playere-lor Sony, care puteau fi incarcate 3 minute pentru a reda 90 de minute de muzica. SoundDot are nevoie de 6 minute pentru a reda 60 de minute, ceea ce e foarte OK, mai ales daca utii sa-l incarci seara si vrei sa asculti muzica pe drum spre birou a doua zi dimineata. Si, ca tot vorbim de incarcari, o baterie full ofera o autonomie de cam 6 ore de redare, ceea ce sunt convins ca se confirma, dar nu am avut rabdare sa testez.
Transferul fisierelor se face extrem de simplu, prin simpla inserare a playerului in portul USB al unui computer, asa ca nu ai nevoie de nici un fel de cablu special. Computerul va recunoaste automat playerul drept un dispozitiv de stocare USB, asa ca poti schimba muzica, dar si transporta diverse ale fisiere, nu neaparat multimedia. Apoi ai doua variante, fie drag-and-drop in directorul Music al playerului, fie folosesti aplicatia Philips Songbird, care iti permite sa descoperi si sa redai toate fisierele tale multimedia si se poate sincroniza cu orice player Philips GoGear. Este un player muzical complex care poate deveni o alternativa la Windows Media Player, Winamp, iTunes sau orice altceva folosesti de obcei pentru redarea multimedia. Dar cel mai simplu ramane tot un drag-and-drop rapid.
Philips GoGEAR SoundDot este un player atragator, pe care il butonezi cu placere si care reda muzica la o calitate si un volum excelente (chiar si cu castile incluse, desi intotdeauna este de preferat sa folosesti o pereche de casti performante daca ai asa ceva). Daca te atrage stilul de auditie shuffle, SoundDot este perfect pentru asa ceva, dar daca vii dupa o lunga perioada de iPod Shuffle este posibil sa remarci unele mici probleme de ergonomie a comenzilor. Mie mi s-a intamplat, dar nu e obligatoriu sa vi se intample si voua si poate nici macar ne le veti considera probleme. Ma rog, dincolo de subiectivitatile inerente in orice review de produs, SoundDot ramane un player super OK, pe care nu pot sa nu vi-l recomand.