Philips-Fidelio-Primo-1-500x227

Achizitia unui iPod este, pentru multi, una dintre cele mai inspirate mutari daca iubesti muzica si vrei sa ai intotdeauna aproape colectia ta atat de meticulos selectata. Calitatea la care orice model de iPod reda muzica ta preferata va fi probabil suficienta pentru a te convinge de justetea achizitiei, chiar daca se poate argumenta superioritatea altor playere (cum sunt cele Sony, pe care, personal, le prefer, dar asta nu are legatura cu acest review).

Dar orice s-ar zice, iPod-ul va fi intotdeauna in „stratosfera“ playerelor muzicale si daca exista ceva mai bun decat un iPod, asta ar fi un iPod conectat la un Philips Fidelio Primo, un sound dock care va transforma calitatea si asa ridicata a auditiei intr-o experienta realmente spectaculoasa.

Cu numele sau de model DS9000, Fidelio Primo este un accesoriu perfect pentru iPod-ul tau, si, bineinteles, pentru iPhone si iPad, dar si pentru orice alt dispozitiv care poate scoate sunetul printr-un cablu audio clasic cu mufa de 3,5 mm, pentru care vei gasi o intrare pe panoul din spate.

Dar principalul client al acestui sound dock ramane iPod-ul, dar nu orice model, ci cele prevazute cu conectorul proprietar Apple, deci iPod-rile clasice sau Touch. Sigur, se pot conecta si iPod-urile mai mici, Shuffle sau Nano, cu ajutorul unui cablu audio, dar asta ar fi aproape o crima din punct de vedere estetic. Si ar fi foarte pacat intrucat DS9000 realmente exceleaza din acest punct de vedere. Designul aparatului este deosebit de atractiv.

Curbura lina a carcasei construita din lemn natural nu inspira doar senzualitate ci contribuie si la acustica sistemului, reducand vibratiile nedorite si avand drept efect un sunet precis si natural. Partile metalice si materialul textil care acopera boxele sunt, de asemenea, de o foarte buna calitate, si intregesc designul inspirat al acestor boxe. Intregul ansamblu cantareste 6,5 Kg si vei simti din prima ca nu ai dat banii pe o jucarie de plastic. Minimalismul este cuvantul de ordine, si, in afara panoului dorsal cu mufa de alimentare si minijack-ul de 3,5 mm, mai exista o banda ingusta pe care apare sigla producatorului si doi senzori pentru reglajul volumului, iluminati de LED-uri portocalii.

Fidelio Primo este prevazut si cu un senzor de proximitate care aprinde butoanele de volum atunci cand apropii mana de ele, o tusa stilata si eleganta.

Dar cel mai probabil vei controla sistemul cu ajutorul telecomenzii stilate, care include si butoane pentru controlul de la distanta al iPod-ului, desi nu vei putea controla prea multe elemente ale interfetei.

Poti trece la piesa urmatoare sau cea anterioara, regla volumul sau te poti intoarce pana la lista de albume, dar daca vrei sa faci operatiuni mai complexe, cum ar fi cautarea de piese sau reglaje ale sunetului, va trebui sa te deplasezi pana la dock, insa oricum nu ai fi vazut nimic pe ecran de la distanta asa ca telecomanda face cam tot ce-ti trebuie. Eu am testat-o cu un iPod Touch si din ce am citit pe net se pare ca doar iPod-urile clasice pot fi operate de la distanta pe deplin, Touch-urile si probabil si iPhone-urile avand doar cateva caracteristici controlabile de la distanta. Oricum telecomanda este foarte utila si designul deosebit o face si foarte comoda si placuta la atingere.

Dar nu doar designul si simplitatea utilizarii face acest sistem de boxe dezirabil, ci mai ales calitatea desosebita a sunetului si a sosit momentul sa exploram un pic si tehnologiile incorporate de Fidelio Primo. Designul crossover pasiv permite audierea clara a fiecarei note muzicale, intregul spectru audio audibil fiind separat si trimis catre boxa potrivita. Semnalul este prelucrat in totalitate de Fidelio Primo, iPod-ul, iPhone-ul sau iPad-ul jucand rolul de simple dispozitive de stocare pentru aceasta boxa. Sunetul este prelucrat de electronica interna, cu filtre de foarte buna calitate, care izoleaza orice distorsiuni si taie anumite frecvente la care boxele nu pot raspunde. Rezultatul este un sunet care, dupa cum suna si numele sistemului, este de o fidelitate extrema. Chiar si la volum ridicat sunetul este foate curat si amplu, experienta auditiei fiind deosebit de imersiva.

Procesarea avansata a sunetului se face pur digital, spre deosebire de tehnologiile conventionale de procesare analogica gasite in alte docking playere, care nu se obosesc prea tare si folosesc conversia digital-spre-analogic interna a iPod-urilor, care e OK pentru redarea prin casti, dar nu nemaipomenita pe un sistem de boxe mai performante.

Ca sa intelegeti mai usor ce vreau sa spun, poti vedea pe un ditamai LCD sau plasma un film redat de pe iPod/iPhone, dar nu se va vedea niciodata ca unul redat de pe un player Blu-ray, sa zicem. Ei bine, dock-ul lui Philips incearca sa devina acel player Blu-ray si in foarte mare masura reuseste, de unde si sunetul clar si foarte bine echilibrat.

O mentiune deosebita pentru basi, care se aud surprinzator de amplu pe un sistem de boxe de asemenea dimensiuni relativ modeste. Este o parere personala, dar niciodata nu mi s-a parut ca iPod-ul straluceste la capitolul basi si este prima oara cand am auzit asa ceva la o calitate buna pe iPod.

Sistemul scoate, prin cele doua tweetere de 1“ si doua woofere de 4“, o putere RMS de 2x50W, asa ca sunetul poate umple fara probleme volumul unei camere obisnuite si poti tine o petrecere grozava, pe care vecinii o vor tine minte cu siguranta.

Daca folosesti iPod Touch sau iPhone vei fi invitat de fiecare data sa instalezi si aplicatia gratuita Philips Fidelio+, pe care o gasesti pe AppStore si care iti ofera caracteristici foarte cool. Poti asculta programele radio favorite, poti descoperi muzica cu ajutorul miilor de statii radio disponibile pe internet, poti naviga prin propria colectie de muzica si poti impartasi tot ce asculti cu prietenii prin intermediul Facebook si Twitter. In plus ai si un mod Clock, in care poti seta alarme muzicale si poti afla si starea vremii si un egalizator cu cinci benzi si cateva preseturi utile.

Philips Fidelio Primo este un dock player pentru iPod-uri absolut excelent si suna mult mai bine decat orice alt dispozitiv similar am auzit vreodata. Nu i-am gasit nici o hiba si nici nu-ti prea vine sa-i mai cauti vreuna dupa ce auzi prima piesa pe el. Un produs premium, dupa cum arata si pretul, care ofera insa un nivel de calitate cautat de audiofili. Fidelio Primo nu este doar o simpla boxa mare pentru iPod, ci un sistem audio rafinat si elegant, cu un design care ii permite amplasarea in orice ambient modern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.